Zece luni de opera
In cursul saptamanii trecute, Opera Romana din Cluj-Napoca a fost, asa cum aminteam, din plin angrenata in derularea proiectului Zece luni de scoala, zece luni de opera, care a dominat repertoriul lunii martie, denumita in acest an Luna operei pentru tineri de toate varstele. Urmarindu-se stabilirea unei legaturi trainice intre elevi si spectacolul de opera, joi, 20 martie, si vineri, 21 martie, au fost organizate intalniri ale elevilor clujeni cu reprezentanti ai Operei Romane, principalul scop fiind pregatirea copiilor si a tinerilor de la trei licee clujene pentru receptarea operei O noapte furtunoasa de Paul Constantinescu, programata, intr-un spectacol-lectie, ieri. Regizorul spectacolului, Ina Hudea, a purtat un viu dialog cu elevii, incercand o definire a diferentei intre o piesa de teatru si opera, intre spectacolul de teatru si cel de opera. Tanara regizoare a facut o tentativa de a-i introduce pe participantii la discutie in tainele realizarii unui spectacol de opera, pentru ca in cele din urma copiii sa interpreteze ei insisi rolurile Nae Ipingescu, Jupan Dumitrache, Chiriac sau Veta. Pentru exemplificari s-a folosit inregistrarea video a spectacolului, dialogul fiind reluat apoi cu mult succes in sala Operei Romane. Vineri seara, sala Operei clujene fusese gazda tot a tinerilor spectatori, de data aceasta in spectacol-lectie fiind prezentata opera Flautul fermecat de W.A. Mozart, spectacol realizat cu participarea extraordinara a Corului -Antifonia-, dirijat de Constantin Rapa. Moderatoarea dezbaterii a fost o alta tanara regizoare, Mihaela Bogdan, cu acest prilej fiind, de fapt, incheiata participarea Operei Romane din Cluj Napoca la Primavara Europeana, un proiect al Comisiei Europei, in cadrul caruia a prezentat nu mai putin de cinci spectacole. (Radu Badila)
Pranz de poezie
Muzeul Literaturii Romane, Ambasada Austriei si Forumul Cultural Austriac va invita astazi, la ora 12.00, in Sala Ronda a muzeului, la un Pranz de poezie romana si austriaca. Vor fi citite, in limbile romana si germana, poezii de Nichita Stanescu traduse in germana de Florica-Madritsch Marin, iar poetele Ute Eisinger si Florica Madritsch-Marin vor citi din propria creatie.
Zi ca-i bine
Teatrul Luni prezinta astazi, la ora 20.00, la Clubul Green Hours, spectacolul cu acest titlu, premiat la Gala tanarului Actor – HOP de la Mangalia in 2001. Piesa lui Will Calhoun, tradusa si pusa in scena de Florin Piersic Jr., va fi interpertata de Andrea Bibiri, Serban Pavlu si Gigi Ifrim.