Home Cultură Fascinatia Egiptului

Fascinatia Egiptului

DISTRIBUIŢI

In pofida indelungilor cercetari arheologice si a dorintei de a retrasa realitatea civilizatiei egiptene antice, sau poate tocmai gratie lor, interesul pentru impresionantele gandire si arta ale acestei parti de lume se mentine viu. In preajma Craciunului, editurile Flammarion si Gallimard au publicat patru minunate volume dedicate regatului faraonilor. Un volum colectiv, coordonat de Christiane Ziegler, L*art des Pharaons, este, de fapt, amplul si documentatul catalog al expozitiei cu acelasi nume ce se afla deschisa, pana la sfarsitul anului, la Palazzo Grassi din Venetia. Expozitie si carte prezinta o impresionanta galerie de portrete, de la Djeser la Akhenaton, de la Tutankhamon la Ramesizi. Este evocata intreaga istorie a Egiptului, din timpul primei dinastii, datata la anul 4000 i.Ch., pana la dinastiile persana si greaca, adica secolul VI d.Ch. In peste 600 de pagini este evocata viata acelora considerati de supusii lor fiii soarelui, regi ale caror piramide, temple si morminte ne impresioneaza inca la acest inceput de mileniu III. Concomitent, Flammarion publica si lucrarea lui Jean-Pierre Corteggiani, egiptolog de la Institutul Francez de Egiptologie din Cairo, Les Dieux de l*Egypt. Autorul prezinta aproximativ 350 de divinitati din cortegiul nesfarsit al zeilor importanti, venerati in intreg regatul, al celor locali sau importati de la alte popoare, al geniilor funerare. Sunt zeitati cunoscute de multa vreme, sunt cateva descoperite recent care acrediteaza ideea ca secretele faraonilor n-au fost in intregime dezvaluite. Egiptenii aveau poate cel mai bogat pantheon cunoscut vreodata, atragand, de exemplu, afirmatia unui Herodot care ii considera oamenii cei mai religiosi din intreaga lume antica.

La Gallimard, accentul este pus pe latura artistica. L*Egypt antique al cunoscutului specialist italian Maurizio Damiano este o istorie a artei egiptene de la primele piese cunoscute pana la cucerirea romana. Conceputa cronologic, lucrarea analizeaza evolutia acestei arte aparent atat de unitare, subliniind caracteristicile fiecarei perioade. Volumul cuprinde peste 500 de fotografii ale unor lucrari ce se afla in toate marile muzee din lume.

Mai aproape de zilele noastre, L*Egypt a la chambre noire editeaza fotografiile realizate intre 1855 si 1860, in timpul unei calatorii de-a lungul Nilului, de Francis Frith. Pe langa Sfinxul inca ingropat in nisip pe jumatate, pe langa coloanele daramate ale marelui templu din Karnak, Frith ne restituie lumea vie, contemporana lui: felahi, dar si ghizi sau turisti cu redingote sau rochii cu crinolina. O lume pitoreasca, menita sa trezeasca fanteziile privitorului, surprinsa de fotograful englez in drumul sau de la Gizeh la Abu Simbel, trecand prin orase egiptene ale caror nume au rezonanta de poveste: Dendera, Luxor, Edfu, Philae. Albumul este insotit de comentariul unui alt egiptolog cunoscut, Jean Vancouver.

Cele doua renumite edituri pariziene reusesc, ca mai totdeauna, sa ofere carti de arta destinate in egala masura specialistilor si cititorului curios.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.