Home Cultură Festival AfriCult

Festival AfriCult

DISTRIBUIŢI

Viena gazduieste un Program de dezbateri si un Festival, organizate de AfriCult (Cooperation Team African Cultural Promotion Vienna). Programul de dezbateri (7-9 mai) sta sub semnul dialogului dintre Africa si Europa si isi propune identificarea si valorificarea corespunzatoare a potentialului si elementelor distinctive pozitive ale imigrantilor de origine africana. Programul se doreste a fi un forum deschis tuturor celor interesati, sub aspect politic, economic si social, de problematica raporturilor, nu rareori contradictorii, dintre Austria, respectiv Europa, si Africa, precum si de sondarea si initierea unor strategii interactive si cai alternative. Tinand cont, pe de o parte, de sporirea tendintelor restrictive in politica europeana a imigrarilor, iar pe de alta parte, de realitatea prezentei in Europa de azi a catorva milioane de persoane de provenienta africana, AfriCult – Vienna cauta mai ales sa faca mai transparente relatiile dintre austrieci (respectiv europeni) si imigranti si sa evidentieze totodata posibile aspecte pozitive ale convietuirii. Dezbaterile din decursul celor trei zile se desfasoara pe baza unor referate tinute de specialisti de origine africana sau austrieci din diverse domenii (asistenta sociala, pedagogie, stiintele comunicarii, drepturile omului, economie, istorie, medicina, politologie).


Cele trei teme supuse dezbaterii se refera la aspecte ale situatiei celor 9.000 de africani care traiesc pe teritoriul austriac: in ce masura reuseste organizatia EZA/Austria (Conlucrare in scopul dezvoltarii) sa fructifice potentialul si cunostintele africanilor traitori in Austria? Care este situatia specifica a femeilor africane imigrate in Austria? (In tarile lor de bastina, femeile africane detin cel mai ades, in ciuda societatilor de tip patriarhal, un statut aparte datorita rolului esential pe care-l joaca in procurarea hranei zilnice; dezbaterea urmareste sa elucideze ce si cat s-a conservat in conditiile imigratiei din vechiul spirit intreprinzator pe care femeile africane au trebuit candva sa-l dovedeasca acasa.) Cea de-a treia dezbatere se concentreaza pe aspecte ale vietii tinerilor afro-austrieci din generatia a doua. Poate ca aceasta dezbatere este si cea mai revelatoare si bogata in sugestii, propunandu-si aprofundarea unor intrebari-cheie: Cat de justificat este sa-i ceri unui astfel de tanar sa-si declare apartenenta la o singura tara anume (ceea ce implica un conflict identitar ireductibil)? Oare chiar simt acesti tineri nevoia unei atare optiuni ori se impaca bine cu ideea ca reunesc intr-insii mai multe identitati?

Pe langa aceste dezbateri si workshop-uri, organizatorii de la AfriCult – Vienna au avut ideea completarii lor cu un festival artistic (intre 10 si 11 mai). In cadrul festivalului sunt prezentate expozitii de arta decorativa, muzica si dansuri africane de orientari si stiluri diferite, de la traditional la modern. Dintre punctele de atractie ce vor fi, fara indoiala, cele mai gustate de public pot fi mentionate performance-ul African Dreamland, oferit de un grup de 15 tineri artisti din Zimbabwe, care imbina intr-un singur spectacol o istorie a muzicii si dansului african cu momente lirico-dramatice (spectacolul are loc la Wiener Stadthalle), si, de asemenea, concertele sustinute de doi artisti de renume: raperul de origine nigeriana Issac Rom Chinagorom, care traieste in Danemarca, si Rachid Koceyla, cantaret si superstar din Algeria, care impreuna cu formatia sa de 16 instrumentisti se vor produce cu muzica algeriana moderna.

Festivalul mai cuprinde cateva prezentari de moda actuala, ca si o parada de vesminte algeriene traditionale din toate regiunile tarii.

COMPRESS

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.