Home Cultură Festivalul cartii

Festivalul cartii

DISTRIBUIŢI

De astazi pana in 26 aprilie, in Parcul Kiseleff, se desfasoara Festivalul Cartii – Cafeneaua Literar-Artistica, organizat de Primaria sectorului 1, Ministerul Culturii si Cultelor si Societatea romana de Radiodifuziune, ce va cuprinde lansari de carte, intalniri ale autorilor cu cititorii, o intalnire interactiva cu actorii Teatrului -Ion Creanga-, un concert sustinut de formatiile RO-mania si Suprem, sarbatorirea poetului anului 2003, Nichita Stanescu, lecturi publice cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii s.a.


Spania si Romania

Institutul Cervantes in colaborare cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative organizeaza astazi, la ora 16.00, la Centrul de Conferinte al Scolii, din str. Bacaloglu nr. 2, o masa rotunda cu tema Spania si Romania: repere pentru intelegerea istorica a celor doua tranzitii. Participa istoricii Guillermo Perez Sanchez si Ricardo Martin de la Guardia, profesori de istorie contemporana la Institutul de Studii Europene al Universitatii din Valladolid, conf. dr. Cornel Codita, Decan al SNSPA si prof. dr. Neagu Djuvara. Cei doi profesori spanioli au publicat diverse studii de politologie aplicate la spatiul est-european, cum ar fi Perestroika. Criza si dezintegrarea Uniunii Sovietice, Europa balcanica. Iugoslavia, de la cel de-al doilea razboi mondial pana in zilele noastre, Drepturile omului si comunismul s.a. De asemenea, ei au coordonat mai multe volume dupa o perioada petrecuta in cadrul Institutului Universitar European din Florenta: Istoria integrarii europene (2002), Tarile fostei Europe de Est si Spania inainte de largirea Uniunii Europene (2001), Uniunea Europeana si Spania (2002).

Expozitie de sculptura

Galeria Sabina & Jean Negulescu va invita astazi, intre orele 17.00 si 19.00, la vernisajul expozitiei de sculptura si desen a artistei Florica Ioan. Nascuta in 1923, artista este absolventa a Institutului de Arte Plastice -Nicolae Grigorescu- in 1951. Prima personala o deschide insa in 1963, de atunci fiind frecvent prezenta pe simeze la Bucuresti, Ploiesti, dar si la Moscova, Sankt Petersburg, Paris Orly, Torino, Sofia, Belgrad, Beirut, Venetia, Roma, Atena… Expozitia va fi prezentata de criticul de arta Ruxandra Garofeanu.

Ziua Pamantului

La Institutul Francez din Bucuresti, astazi, la ora 17.00, Ziua Pamantului va fi sarbatorita la biblioteca pentru tineret printr-o dezbatere propusa elevilor gradinitei -Arc-en-ciel- si ai claselor -Anastasia Popescu- ale Scolii Generale nr. 85 din Bucuresti.

Supervacanta pentru supercopii

Incepand de anul trecut, pe perioada vacantei scolare, copiii au avut distractia asigurata la TVR 2 prin programe speciale. Si in aceasta primavara, pe parcursul celor doua saptamani de vacanta, TVR 2 pregateste un program de sarbatoare pentru cei mici, cu multe filme, jocuri, concursuri, cantece, emisiuni speciale si, bineinteles, desene animate. Timp de doua saptamani, copiii vor gasi la TVR 2 prieteni vechi si noi, personaje imaginare si reale, surprize extraordinare pentru o vacanta de neuitat. Va fi asa cum anunta si deviza postului: -o supervacanta pentru supercopii-. Saptamana aceasta, pana vineri, cei mici sunt invitati in fata ecranului cel putin de doua ori pe zi, dimineata de la ora 8.00 si la pranz de la ora 13.45. Dimineata sunt pregatite pentru ei foarte multe seriale: si de filme de aventuri, si de desene animate. Vor fi difuzate noi episoade din indragitul serial X-Man, iar noii prieteni cu care vor face cunostinta vor fi Fratii Kratt, ale caror nazdravanii le vor urmari cu mare placere in fiecare dimineata. Alte filme programate dimineata sunt Robinson Crusoe si Inapoi acasa – o induiosatoare poveste despre prietenia dintre un baiat si cainele sau. De la 13.45 la 15.00, copiii sunt invitati la desene animate: Felix Motanul, Supercatelusul si Povestile cu dragoni ii asteapta pe cei mici sa petreaca impreuna. Programul de vacanta in zilele de sambata si duminica este si mai neasteptat si surprinzator. Pe langa serialele X-Man, Digimon si Marul lui Newton, emisiunile pentru copii din aceste zile vor avea editii speciale. Piticot si Chit-Chit, impreuna cu prietenii lor necuvantatori Lala si Suma (de la emisiunea -Arca lui Noe-) ii invita pe copii sa se distreze impreuna. Cea mai mare surpriza a acestui program de vacanta se numeste insa Premia(n)t de vacanta si va fi difuzata in fiecare zi de la ora 8.30, de luni pana vineri. Este vorba despre un concurs pentru copii, o provocare pentru curajosi sa participe si sa castige numeroase premii.

Altai

Romania 1 difuzeaza astazi ultimul episod al seriei de documentare Romanii din Siberia. In primele cinci episoade i-ati cunoscut pe Lelia, Isidor, Tamara, Radu si parintele Sebastian, romani care au ajuns in Siberia in urma deportarilor din anii *40 – *50 sau de bunavoie, dusi de valurile vietii.

In ultimul episod, realizatorul seriei, Marian Voicu, va face cunostinta cu unul dintre ultimele popoare pagane din lume, popor care traieste in sudul Siberiei, pe platourile inalte aflate la granita Federatiei Ruse cu China si Mongolia.

Oamenii de stiinta au descoperit in deceniul trecut ca limbile japoneza, coreeana, manciuriana, ca si limbile finougrice (maghiara si finlandeza) isi au izvorul in limba altai. Cercetatorii americani au fost si ei frapati de asemanarea caselor din Altai cu cele ale indienilor din America de Nord si au descoperit, inclusiv pe baza studierii ADN-ului celor doua populatii, ca amerindienii au plecat din Siberia in urma cu 12.000 de ani. Televiziunea Romana este una dintre putinele televiziuni din Europa care a ajuns in aceste tinuturi. -Am obtinut cu greu permisiunea de a filma in aceste locuri. Pentru ei sunt la fel de respectate ca si locurile sfinte pentru crestini, musulmani sau evrei. Si se tem ca aceia care nu le respecta credinta pot mania duhurile-, spune Marian Voicu, realizatorul seriei de filme documentare. Poporul altai este un popor pagan, care se inchina naturii. Oamenii nu au putut fi convertiti la nici una dintre marile religii monoteiste aduse de cuceritorii chinezi, cazaci sau rusi. Locul sfant al poporului altai este Valea Karakol, in care duhurile naturii trebuie cinstite cum se cuvine, altfel se pot intoarce impotriva ta. Altaicii traiesc dupa fazele lunii: ei cred ca cea mai favorabila perioada pentru calatorii sau actiuni importante este cea de la inceputul lunii. In aceste tinuturi se mai simt influentele lamaismului tibetan, Tibetul fiind la cativa pasi. In ultimul film documentar al seriei despre romanii din Siberia sunt consemnate traditiile si viata de zi cu zi a altaicilor, o realitate plina de mister.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.