În urma consultărilor pe care -Comisia de Nutriţie- a Academiei Romane le-a avut cu Societatea Romană de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, cu Societatea de Nutriţie din Romania şi cu alte societăţi de profil din cadrul Asociaţiei Medicale Romane, Prezidiul Academiei Romane este îndreptăţit să-şi exprime rezerve referitoare iniţiativa privind -Fortifierea universală a făinurilor albe cu fier şi acid folic-.
Comisia de Nutriţie a Academiei Romane poate pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii şi Familiei întreaga documentaţie ştiinţifică actuală, care demonstrează fără dubiu că acest tip de abordare nutriţională are şanse minime de a corecta anemia întalnită la grupele de persoane vizate de acest proiect (copii şi gravide). Aplicarea acestei iniţiative poate avea însă efecte predictibil negative asupra unui procent mare din populaţia adultă (peste 50%), asociată deja cu patologia unui exces de fier în organism: obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, hipertensiune, boală cardiovasculară şi unele neoplasme. Numeroase studii publicate în ultimii ani în diferite ţări sugerează relaţia cauzală dintre excesul de fier din organism şi această patologie.
Societăţile ştiinţifice consultate şi-au arătat disponibilitatea organizării unei dezbateri pe această temă la care să participe atat iniţiatorii cat şi susţinătorii acestui proiect. În plus, aceste societăţi au sugerat că, fără o investigare populaţională reprezentativă efectuată în regim de urgenţă în Romania, care să evalueze cu obiectivitate nivelul de fier la diferitele grupe de varstă, iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi Familiei cu implicaţiile ei economice, sociale şi medicale importante, poate reprezenta o aventură cu consecinţe impredictibile, asupra cărora Academia Romană are datoria să atragă atenţia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane