Home Cultură Galeria cu amintiri

Galeria cu amintiri

DISTRIBUIŢI

Astazi, Nichita Stanescu ar fi implinit 70 de ani. Din nefericire, -s-a savarsit din cele ale vietii-, cum spune poetul Cassian Maria Spiridon, la 50 de ani. Ploiestiul i-a dedicat trei zile de omagiere, Academia Romana, o sesiune. Un eveniment Nichita va avea loc asta-seara, la ora 20.00, concomitent la Uniunea Scriitorilor din Bucuresti si la Muzeul Memorial -Nichita Stanescu- de la Ploiesti: lansarea unui site, www.calendarnichita.ro, prin proiectarea pe mari ecrane si cu amplificarea sunetului de statii de putere. El se datoreaza aceleiasi echipe care ne-a oferit, in ianuarie, site-ul Eminescu.

Produs de Fundatia Culturala Libra, realizat de scriitorii Dan Mircea Cipariu, Traian T. Cosovei si plasticianul Mihai Zgondiu, cu participarea muzeografului Nelu Stan si a elevelor Colegiului National -Cantemir Voda- din Bucuresti Adriana Cocic si Ana Maria Rosioara, pagina de web va functiona -ca un calendar virtual Nichita Stanescu, cuprinzand texte, imagini si amintiri despre poet pentru cele 365 de zile ale anului-. 800 de imagini statice, 15 minute de imagini in miscare, 25 de minute audio si 300 pagini de text structureaza structura Galeria cu amintiri, Exercitii de admiratie, Necuvintele, Calendarul Nichita si Recitalul Nichita.

Produs cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Asociatiei Publicatiilor Literare si Editorilor din Romania, al Uniunii Scriitorilor, al Primariei Ploiesti si Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din acelasi oras, calendarul Nichita ofera posibilitatea intalnirii cu poetul in fiecare zi, printr-o accesare rapida si extrem de rationala a site-ului.

Exercitiile de admiratie poarta semnaturi prestigioase: Mircea Cartarescu, Adam Puslojic, Traian T. Cosovei, Florin Iaru, Titu Dumitrescu & Ciprian Chirvasiu, Ioan Flora, Dan Mircea Cipariu s.a. Un studiu doct, ce imbina analiza operei cu evocarea personalitatii poetului, semneaza ieseanul Cassian Maria Spiridon, pentru care poetul -a fost un revolutionar care-si impune si nu de putine ori reuseste a se elibera de sub tirania vechilor sau chiar mai apropiatelor modele, dar, de remarcat, fara a le trada; un stralucit elev al avangardistilor, mai ales romani. Poetul s-a dovedit a fi un Proteus – care incearca toate mastile care incap intr-o -viziune a sentimentelor- cat mai polimorfa. (…) Poetul este de necuprins intr-o anume rama, dedat experimentului pana la cvasiepuizarea lui, criptic, dar nu de putine ori practicant al unei poezii laxe – coborand din Toparceanu – pe care de altfel il si admira. Poiesisul sau se desfasoara in spatiul purei potentialitati a sensului. Autoreferential pana la saturatie, cuprins de nelinisti si spaima de timp, doar creatia ii pare eliberatoare, chiar poemul care se naste din aceasta cautare. (…) Un discurs abstractizant, neimplicat, ca dintr-o alta lume, caracterizeaza demersul liric stanescian. Haiduc in lumea cuvintelor, aproape ca uita ca ele nu sunt doar sau numai concepte. Poetul practica un discurs imbatat si indragostit de propria sa desfasurare, de mirajul neostenit al rostogolirii cuvintelor. Un veritabil narcisist al judecatilor in sine; un ludic fara limite se arata poetul o data cu cele 11 Elegii. Abstract, chiar abscons, fara profunzimile barbiliene, lipsit uneori de carnea concretului, de viata realului, poetul se lafaie in marile saloane ale neantului, ingropandu-se in definitii gnostice care, uneori, frizeaza banalul. Reactiile poetului sunt la stimuli de factura notionala. El incearca o descoperire a fiintei, a fiintei cuvantului, pornind de la Parmenide, dar fara a trece prin Heidegger. Construieste o ontologie precara si exterioara, cu o subtire haina hegeliana…-

Evident, analiza este mult mai ampla si cuprinde referiri la alti exegeti ai operei stanesciene. 365 de fotografii cu Nichita, 365 de ilustratii inspirate de opera lui graficianului Mihai Zgondoiu, un recital si continutul fiecarei zile a anului completeaza si -justifica-, chiar daca neintentionat, amploarea site-ului. Si, exact ca in creatia poetului, analiza, exercitiul de admiratie sunt insotite de spirit ludic. Am cautat in calendarul Nichita ziua de azi: 31 martie. Si am gasit prima poezie scrisa de el in 1940. Avea atunci sapte ani.

-Intr-o zi cam pe la pranz,/ Gheorghita mergea cu-n manz/ Cum mergea cu manzu-agale/ ii iesi un hot in cale/ Hotul fiind bandit din fire/ ii lua manzu cu grabire/ Gheorghita ramase cu buza umflata/ ca n-a avut cu el o bata lata/ pe bandit sa-l bata-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.