Home Cultură Grace de Monaco. Un destin de cinema

Grace de Monaco. Un destin de cinema

DISTRIBUIŢI

Revista -Point de Vue- rezerva un spatiu amplu evocarii personalitatii uneia dintre cele mai cunoscute si mai iubite printese europene: Grace de Monaco. Cativa dintre apropiatii sai, cum ar fi Nadia Lacoste, atasatul de presa al printesei, fostul ministru francez al culturii, Jacques Lang, Robert Hossein, Marc Bohan, stilistul de la Dior, coaforul starurilor din almanahul Gotha, Alexandre de Paris, care o numeste -clienta mea preferata-, decoratorul si scenograful Andre Levasseur, autoarea de best-seller Nadine Rotschild, scriitoarea Jacqueline Monsigny, Maria Besobrasova, directoarea Academiei de dans clasic Princesse-Grace, pentru a aminti numai cativa, deapana amintiri despre fermecatoarea sotie a printului Rainier, cea care, inainte de a deveni Alteta, era deja un star. Nunta lor reunea elita lumii, de la Ava Gardner la regele Farouk, de la Aristote Onassis la Aga Khan, fiind considerata -casatoria secolului-. In pofida statutului sau de star de cinema, printesa se dovedea rezervata si timida in public, dar extrem de vesela si directa in viata particulara. -…A facut tot ce trebuia pentru a se integra, pentru a intra in rolul de printesa. Grace si-a exprimat, de exemplu, dorinta de a prezida Crucea Rosie si de a da o dimensiune internationala evenimentelor artistice ale Principatului. Fidel traditei sale de mecenat, Monaco a cheltuit mult pentru cultura. Ea s-a implicat deci in acest domeniu, si-a folosit numele pentru a da stralucire Monaco-ului in lume, fara a-l umbri niciodata pe print-, povesteste Nadia Lacoste. Era fermecatoare, frumusetii sale extraordinare adaugandu-i-se simtul umorului si generozitatea. Desi, in urma rolurilor sale din filmele lui Hitchcock, unii o numisera Printesa de gheata, era o persoana calda, care iubea natura, animalele, oamenii si gasea intotdeauna disponibilitatea de a-i ajuta.

Desi n-a rupt niciodata legaturile cu America natala, s-a integrat perfect spiritului european, vietii de familie de la curtea monegasca si, mai ales, s-a dedicat indatoririlor de mama. Era interesata de tot ceea ce ii privea pe cei trei copii ai sai: temele de la scoala, lecturile, activitatile sportive. O vaga nostalgie a vietii de actrita a facut-o, spre sfarsitul vietii, sa apara in recitaluri de poezie, de exemplu la Edimbourg, unde a declamat versuri semnate de poeti americani. Faima si aura ei artistica atrageau creatori din lumea intreaga. Maria Callas avea sa devina, de exemplu, una dintre marile ei prietene, in pofida relatiilor incordate dintre printul Rainier si Aristote Onassis. Cu adevarat interesata de arta, iubind muzica clasica, fara a o dispretui pe aceea contemporana, aprecia compozitiile lui Schumann sau Beethoven. Dupa 1966, multi mari artisti au venit sa concerteze la Monaco, atrasi de prestigiul personal al printesei, printre ei numarandu-se Arthur Rubinstein.

O mare afectiune a nutrit pentru Lady D., al carei destin fabulos si tragic seamana, de altfel, in multe privinte, cu acela al printesei Grace de Monaco.

Acum 20 de ani, in 14 septembrie 1982, Grace de Monaco disparea intr-un accident de masina. Starul hollywoodian, actrita preferata a lui Hitchcock, printesa de Monaco, lasa amintirea unei fiinte inclasabile si de neuitat, fara care Principatul Monaco parea sa nu mai fie acelasi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.