¥ Convorbire cu prof. dr. Dumitru Dobrescu, membru corespondent al Academiei Române.
– Alegerea Dvs. ca membru corespondent al Academiei Române în 1992 încununa o activitate didactică și de cercetare de excepție. Amintesc doar că lucrarea "Farmacoterapia" a primit un premiu al Academiei, că sunteți autorul a peste 230 de lucrări științifice apărute în țară și străinătate și a 12 brevete de invenție. V-ați preocupat de homeoterapie din 1981 și ați acordat peste 20.000 de consultații. Cum s-a întâmplat?
– Am făcut cunoștință cu homeopatia încă din anii '50, când eram asistent la Catedra de Farmacologie, la Facultatea de Medicină. Pe atunci, nimeni nu vorbea de homeopatie. Când am ajuns conferențiar de farmacologie la Facultatea de Farmacie din București am devenit membru al Comisiei Medicamentului. În 1972, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alarmată de frecvența reacțiilor adverse ale medicamentelor, a hotărât să înființeze un Centru internațional de farmacovigilență și să recomande țărilor membre să înființeze centre și rețele naționale de farmacovigilență. Atunci mi-am amintit de lecturile mele despre homeopatie și am considerat că aceasta este o soluție care practic nu are efecte adverse. Am studiat homeopatia și, în 1981, m-am considerat suficient de pregătit să încep consultațiile.
– După atâția ani de practică, la ce concluzie ați ajuns?
– Homeopatia este indispensabilă pentru o asistență terapeutică și medicală completă.
– De fapt, ce este homeopatia?
– În 1790, medicul german Hahnemann a conceput-o ca o metodă terapeutică și așa a rămas și astăzi. El a descoperit principiul similitudinii.
– Adică?
– O substanță care este capabilă să producă anumite simptome când este administrată în doze repetate la un organism sănătos poate să vindece acele simptome care apar în diverse boli.
– Altfel spus, cui pe cui se scoate.
– Exact! Principiul alopatiei este invers – al contrariilor -, adică bolile se vindecă cu medicamente care produc efecte opuse simptomelor bolilor.
– Alte diferențe?
– În alopatie se folosesc medicamente în doze ponderale, iar în homeopatie în doze subponderale sau infinitezimale.
– De curând v-a apărut lucrarea "Farmacie homeopată", apreciată ca o prioritate mondială, care sintetizează experiența Dvs. și avansează o concepție proprie.
– Hahnemann a descris o metodă care la vremea lui era potrivită, dar care astăzi este depășită, pentru că de-a lungul a două sute de ani homeopatia nu a asimilat nimic din progresele medicinii moderne. Cartea o să apară și în versiune engleză.
– Care este concepția Dvs.?
– Am abordat homeopatia nu ca un practician, ci ca un farmacolog de la începutul secolului XXI. Eu spun că medicamentul este de două feluri – alopat și homeopat. Dacă există farmacologia alopată, trebuie să existe o farmacologie homeopată. Farmacologia este una singură, cu două ramuri. Astfel, farmacologia homeopată devine o ramură a științei. În cartea mea merg până la originea simptomelor, la nivel celular și molecular, și aplic legea similitudinii la acest nivel. Astfel, am descoperit noi medicamente homeopate. Tratez hepatita cronică cu virusurile B și C. Am medicament homeopat care normalizează metabolismul lipidic și unul care oprește evoluția cataractei. Preconizez că se pot concepe medicamente homeopate fie pentru boli care nu au tratament, fie pentru cele în care tratamentul alopat este nesatisfăcător.
– Este corect să spunem homeoterapie, nu homeopatie. De ce?
– Farmacologia are mai multe ramuri -farmacodinamia, farmacoterapie, farmacotoxicologia ș.a. Homeopatia este, de fapt, homeoterapie, deci o ramură a farmacologiei.
– Care este situația medicamentului homeopat?
– Latura aplicativă a medicamentului homeopat este la fel de dezvoltată ca și a celui alopat. Există o industrie farmaceutică foarte dezvoltată și reglementări privind calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentelor comparabile cu cele privind medicamentele alopate.
– Cei mai mulți oameni apelează la homeoterapie în ultimă instanță. Când ar trebui să vină?
– Totul depinde de pregătirea medicilor și de informarea publicului. Din păcate, homeopatia nu se predă la facultățile de medicină. Majoritatea medicilor nu recomandă homeopatia. Puțini o acceptă și asta când văd că tratamentul alopat produce efecte adverse sau nu este eficient. Dar asta este parțial corect.
– Cum ar fi corect?
– Orice medic ar trebui să aleagă în funcție de particularitățile fiecărui caz fie alopatia, fie homeopatia.
– Care dintre afecțiunile mai frecvente pot beneficia de homeopatie de la debut?
– Toate maladiile autolimitante sau predominant funcționale pot fi tratate homeopatic. De pildă, virozele respiratorii. Există preparate homeopate la care, dacă se iau de la primele semne, rezultatele sunt aproape imediate. Migrenele biliare se pot ameliora în proporție de 90%. Unele dintre infecții acute ușoare.
– Care sunt limitele?
– Afecțiunile grave, cele care necesită tratament chirurgical.
– Care este specificul homeoterapiei?
– Homeopatia acționează stimulând mecanismele fiziologice să reintre în normal. În colibaciloză, de pildă, crizele se răresc, fie dispar.
– Este indicată în cazuri de cancer?
– Ca tratament complementar chimioterapiei, pentru a crește rezistența organismului.
– De ce homeopatia are un statut de cenușăreasă?
– Ca metodă terapeutică este foarte greu de învățat și de practicat.
– Poate homeopatia răspunde cel mai bine principiului după care nu există boli, ci bolnavi. Ce ar fi de făcut?
– Dacă ar exista o farmacologie homeopată ca disciplină universitară, și sper că va exista, atunci va fi mai ușor și ar fi primul beneficiu care ar rezulta din acceptarea concepției că homeopatia este o știință medicală.
– Din punct de vedere al costului, homeopatia este mai ieftină?
– Da.
– Este homeopatia o șansă pentru ameliorarea stării de sănătate a oamenilor?
– Homeopatia are o valoare inestimabilă. Pierderile din cauza neglijării ei sunt imense și nu vor putea fi evaluate niciodată. Când omenirea, autoritățile sanitare și universitare vor pune homeopatia la locul care i se cuvine, alături de alopatie, va fi un câștig imens, starea de sănătate a omenirii se va îmbunătăți spectaculos.