Gradul de adecvare al unei culturi la realitate este dat si de numarul lucrarilor cu caracter lexicografic, ce permit cititorilor de orice profesie si de orice nivel intelectual o informare rapida asupra unor domenii, unor date sau personalitati importante pentru toate domeniile: politica, istorie, economie, cultura etc. Doua publicatii din ultimul timp ne-au atras in mod deosebit atentia: Who*s Who in Romania, publicata, intr-o eleganta formula grafica, la Pegasus Press, si Romania. O istorie cronologica, 1989 – 2002 de Stan Stoica, aparuta la Editura Meronia.
Who*s Who in Romania este, dupa cum declara editorul, -o enciclopedie a personalitatilor societatii contemporane-. Volumul cuprinde 4.410 biografii ale principalilor reprezentanti ai tuturor domeniilor de activitate, selectati dupa criteriul axiologic, si o seama de articole de interes general. Cartea incepe cu o binevenita schita istorica a elitelor romanesti, semnata de istoricul Lucian Boia, care incearca sa puncteze drumul sinuos pe care, de-a lungul timpului, a trebuit sa-l urmeze, in Tarile Romane, conceptul -elite-, din evul mediu pana la sfarsitul perioadei comuniste. Personalitatile prezentate (data nasterii, studiile, istoricul carierei, activitatea politica si sociala, hobby-urile, date de contact) apartin unor domenii diverse: membri ai Academiei Romane, lideri ai vietii politice, diplomati si oficiali guvernamentali, reprezentanti teritoriali ai statului, lideri ai marilor corporatii economice nationale si internationale, directori ai grupurilor de presa, ofiteri de rang inalt din Armata Romana, lideri ai confesiunilor religioase, personalitati din domeniul artei, cadre universitare, oameni, de stiinta, inventatori, oameni de litere, critici literari, filosofi, istorici, compozitori, interpreti, dirijori, spotivi, personalitati din domeniul medicinei.
Romania. O istorie cronologica implineste o lacuna a istoriei noastre recente, cu atat mai necesara cu cat evolutia vietii politice si sociale romanesti a fost extrem de rapida. Autorul, care a semnat si Dictionarul partidelor politice din aceeasi perioada, aparut tot la editura Meronia, a optat pentru modul enciclopedic de abordare a faptelor, care presupune inregistrarea lor obiectiva. -Sunt recuperate, din aceasta perioada atat de zbuciumata, care este deja istorie, acele evenimente din sfera politica, economica si sociala care par sa fi avut sau sa aiba, in continuare, consecinte importante-. Evenimentele sunt structurate pe ani, fiecare dintre ele este prezentat concis, faptic. Ceea ce ni se pare aproape mai important decat cronologia in sine sunt anexele care transforma cartea in veritabil instrument de lucru, permitand cititorului o analiza pertinenta a situatiei diferitelor sectoare ale vietii romanesti la un moment dat, gratie statisticilor privind populatia, dinamica ei, inzestrarea cu bunuri de consum, situatia sistemelor sanitar si de invatamant, a institutiilor culturale, cu un capitol special pentru o zona pe care nu prea ne-am obisnuit s-o descoperim in acest fel de preocupari – muzeele. In sfarsit, o lista bibliografica, cuprinzand lucrarile care au ca tema viata politica, economica si sociala a Romaniei in perioada 1989 – 2002, ofera cititorului interesat o utila completare a informatiei. Am sublinia acuratetea editarii, care vadeste stiinta redactarii lucrarilor cu caracter enciclopedic.
Cele doua lucrari se constituie in aparitii exemplare pentru acest tip de tiparituri si speram ca nu vor ramane singurele.