O delegație a Academiei Române formată din acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, acad. Dan Berindei și acad. Marius Iosifescu, vicepreședinți ai Academiei Române au participat, în zilele de 22-23 octombrie, la o întâlnire interacademică, organizată de Institutul Franței. În prima zi, a avut loc dezbaterea "Academiile, statul și societatea", prezidată de Gabriel de Broglie, cancelar al Institutului Franței, membru de onoare al Academiei Române. Partea a doua a lucrărilor, desfășurată sub conducerea Doamnei H?à?¢l?à?¢ne Carr?à?¢re d'Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze, membru de onoare al Academiei Române, a fost consacrată dezbaterii pe tema: "Academiile: memorie, cercetare, creație". Relatând despre această întâlnire, acad. Dan Berindei a menționat că unul dintre subiectele abordate, cel despre viitorul academiilor în procesul de mondializare și, dincolo de optimismul aproape unanim, s-au ridicat unele probleme comune cum sunt nerespectarea independenței științifice, cea a insuficienței fondurilor pentru cercetare și cea a situației tinerilor.
În ziua de 23 octombrie, reprezentanții celor 62 de academii europene au participat la ceremonia de deschidere a anului academic al Institutului Franței, în care au fost susținute rapoarte grupate sub genericul "Identitatea națională și universalitatea spiritului".
În zilele de 26-27 octombrie, acad. Dan Berindei, împreună cu prof. Constantin Bușe și Georgiana Vătăjelu, au participat la cea de-a XVII-a întâlnire anuală a Comitetului de istorie franco-român cu tema "Franța și România Tratatului de la Paris până la venirea pe tron a lui Carol I – 1856-1866". Acad. Dan Berindei a susținut comunicarea "Cel de al II-lea Imperiu și Principatele Dunărene", prof. Constantin Bușe "Un deceniu de relații economice franco-române" și Georgiana Vătăjelu "Teatrul francez și Principatele române". Dintre comunicările prezentate de istoricii francezi amintim "Napoleon al III-lea și chestiunea italiană" de Jean-Paul Bled și, "De la abdicarea principelui Cuza până la venirea pe tron a unui Hohenzollern. Criza română: o afacere franco-germană" de St?à?¢phanie Burgaud. Ca și la celelalte întâlniri, și de această dată discuțiile dintre istoricii români și francezi au reliefat noi aspecte ale evoluției relațiilor dintre Franța și România dintre anii 1856-1866 și rolul pe care l-a avut Napoleon al III-lea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane