Va semnalam, ca in fiecare saptamana, cateva dintre ultimele aparitii editoriale, pe care le socotim interesante fie pentru domeniul abordat, fie pentru calitatea lor estetica, in cazul literaturii beletristice.
Editura Universalia va propune, intr-un volum de o calitate grafica exceptionala, in colectia -Biblioteca de poezie-, volumul Inima axonometrica semnat de Doina Uricariu. Poeta a debutat in 1966 in revista Contemporanul, prezentata fiind atunci de unul dintre numele importante ale liricii romanesti, Geo Dumitrescu, care descoperea, la tanara de 16 ani, -o poezie tragica, matura, plina de adanci intrebari-. Debutul editorial se produce abia in 1976, cand Doina Uricariu era deja bine cunoscuta, si nu numai in tara. In Cuvant inainte, scriitorul Al. Paleologu realizeaza o caracterizare succinta, dar de un sintetism perfect: -Sa cautam in poezia Doinei Uricariu, asa cum am cerceta o harta, un indicator de cale ferata. Vom afla semnele precise ale unui traseu. Nimic mai poetic decat precizia. Si concizia. Ca in Baudelaire. Ca in Mallarme. Si de cand ma stiu nu mi-au placut vagul si sublimitatea. Geometria are o poezie pe care nimic nu o poate depasi. Si sufletul este plin de geometrie. Invatarea teoremei lui Pitagora mi-a produs aceeasi placere ca poezia lui Baudelaire. I-am regasit pe Pitagora si pe Baudelaire in aceste poeme-.
Incident incandescent
Un elegant volum bilingv de poezie, cu acest titlu, a aparut recent la editura bucuresteana La Maison d*edition AMB. Semnat de Manfred Szilagyi si tradus de Linda Maria Baros, volumul reuneste o seama de poeme ale acestui poet nascut la Bucuresti si stabilit acum la Gottingen – Germania, a carui creatie a vazut lumina tiparului in limbile romana, germana si engleza. Cartea de la AMB este prima traducere in franceza. Pe o hartie de excelenta calitate, cu o litera care te indeamna la contemplarea grafiei in sine, Incident incandescent beneficiaza si de remarcabile ilustratii cu reproduceri dupa lucrari de grafica semnate de autor, dar si de Ioan Atanasiu Delamare, Marcel Bunea, Casia Csehi, Stefan Dan Minea, Emilia Persu, Ilie Rusu, Gabriel Stamate. O carte in cazul careia incantarea provocata de receptarea poemelor este dublata de o satisfactie estetica dezvoltata vizual si chiar tactil.
Editura Cartier va propune, in colectia -Cartier istoric-, cartea Vocile libertatii. Scriitori angajati din secolul al XIX-lea de Michel Winock. Profesor de istorie contemporana la Facultatea de Stiinte Politice din Paris si membru al comitetelor de redactie ale revistelor -L*Histoire- si -Vingtieme Siecle Revue d*histoire-, Michel Winock este autorul unui numar impresionant de lucrari, dintre care spicuim: Cronica anilor saizeci, Nationalism, antisemitism si fascism in Franta, Frontierele vii. Jurnal de sfarsit de secol, Parlez moi de France, Secolul intelectualilor, aceasta din urma fiind si cea mai recenta carte a sa, aparuta in versiune romaneasca la aceeasi editura, in anul 2001. Volumul actual se refera la perioada 1815-1885, in care Franta a vazut succedandu-se sase regimuri: Imperiu, Restauratia, Monarhia din iulie, a II-a Republica, al Doilea Imperiu, a III-a Republica. Oamenii de litere au participat activ la miscarile politice, au creat ziare, reviste, au scris carti. Vom intalni in volum nume pe care contemporanii le leaga mai ales de arta: Chateaubriand, Constant, Hugo, Stendhal, Balzac, Lamartine, Renan, Flaubert, Maupassant, Zola si multi altii.
Singular Destinies. Contemporary Poets of Bessarabia este al doilea volum aparut la Cartier in colectia -Rotonda-. Antologia reuneste versuri ce compun o trecere in revista a principalelor curente din literatura basarabeana contemporana, traduse de Adam J. Sorkin si Sean Cotter. Puteti intalni aici poeti bine cunoscuti in Romania, cum ar fi Grigore Vieru, Andrei Burac, Leo Butnaru, Valeria Grosu, Arcadie Suceveanu, dar si altii despre care pana acum stiam foarte putin: Eugen Cioclea, Irina Nechit, Teo Chiriac… Numele sunt alese aleatoriu.