La invitatia ministrului roman al culturii, acad. Razvan Theodorescu, se afla la Bucuresti, incepand de ieri, domnul Jean-Jacques Aillagon, insotit de o numeroasa delegatie formata din membrii Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta si din cateva personalitati culturale de marca.
Cavaler al Legiunii de Onoare si Ofiter al Ordinului National al Meritului, Jean-Jacques Aillagon si-a inceput cariera publica ca director adjunct al Scolii Nationale Superioare de Arte Frumoase, fiind apoi numit, in 1982, administrator al Muzeului National de Arta Moderna si, ulterior, director cu afacerile culturale pentru Paris. Din 1996, a fost presedintele Centrului Pompidou, care gazduieste si Atelierul lui Constantin Brancusi, iar in mai 2002 a devenit ministru al culturii si comunicarii.
Alaturi de Laurent Claquin, sef-adjunct de cabinet, Helene Duchene, consilierul pentru probleme europene si internationale, Benoit Paumier, seful departamentului de probleme internationale, Michel Clement, directorul directiei de arhitectura si patrimoniu, Bernard Ceroquiglini, delegat general pentru limba franceza si pentru limbile din Franta, Martine de Boisdeffre, directorul Arhivelor din Franta, Francine Mariani Ducray, Directorul Muzeelor din Franta si Pierre Pinon, arhitect DAPA, profesor la Scoala de Arhitectura Paris Belleville, vor fi prezenti la Bucuresti artistul roman Mircea Cantor, stabilit la Nantes, Xavier Melin, Director Relatii Internationale CNC, Emmanuel Starcky, comisarul expozitiei Arta Franceza, si Jean-Paul Cluzel, presedinte-director general al Radio France International.
Cateva subiecte fac obiectul acestei vizite, ce se va incheia cu semnarea a doua acorduri de cooperare romano-franceze, unul privind Arhivele, celalalt, Patrimoniul: Francofonia si piata editoriala, Diversitatea culturala, Gestiunea patrimoniului si Arhivele, Promovarea creatiei contemporane.
Programul domnului Aillagon incepe astazi, la ora 10.30, cu o conferinta-dezbatere Implicatii juridice ale diversitatii culturale, organizata, la Universitatea Bucuresti, de Colegiul Juridic de Studii Europene, conferinta la care vor participa si ministrul culturii si cultelor din Romania, acad. Razvan Theodorescu, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Mihai Malaimare, si rectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Mihailescu. Contextul juridic si evolutia conceptului de diversitate culturala vor fi prezentate de Patrick Juillard, profesor de drept economic international la Universitatea Paris I Pantheon, si Bernard Gournay, consilier-sef onorific la Curtea de Conturi. Conferinta este pusa sub semnul articolului I al Declaratiei Universale UNESCO asupra diversitatii culturale: -Cultura ia forme diverse in timp si spatiu. Aceasta diversitate este reflectata in originalitatea si pluralitatea identitatilor care caracterizeaza grupurile si societatile umane. Sursa a schimbarii, inovatiei si creativitatii, diversitatea culturala este, pentru umanitate, la fel de necesara ca si diversitatea biologica a speciilor vii. In acest sens, ea constituie patrimoniul comun al umanitatii si trebuie sa fie recunoscuta si afirmata in beneficiul generatiilor prezente si viitoare-.
Interesul pentru promovarea artelor contemporane se concretizeaza in program printr-o intalnire cu directorii centrelor de arta contempoana din reteaua I_CAN (The International Contemporary Art Network – retea europeana de centre de arta contemporana, infiintata in 2000), la care vor participa Irina Cios, director CIAC Bucuresti, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Ruxandra Balaci, director adjunct al Muzeului de Arta Contemporana, Matei Bejenaru, presedintele Fundatiei Vector din Iasi, sustinatorul proiectului de reamenajare a Bailor Turcesti din capitala moldava, Czilla Konzei, directoarea Fundatiei Tranzit, si Manuele Debrinay-Rizos, directoarea Centrului cultural francez din Cluj, ca si cu artistii francezi, romani si americani care participa la proiectul Arta in strada, care se desfasoara pana in 10 aprilie la Institutul Francez din Bucuresti, coordonat de Karl Knapp, membru al grupului Fusion din Marsilia: Pierre Alain Hubert, Doze Green, Aurelien Lenoir, Sabine Kruk, Dumitru Gorzo, Luminita Cazan, Sabina Spatariu, Eva Pervolovici, Razvan Neagoe, Clement Deuve si Pascal Grimaud. La ora 19.00, la Teatrul Odeon, ministrul culturii din Franta va asista la un spectacol de dans contemporan, …si, in acest timp, ei danseaza…, format din Outcome (coregrafia – Manuel Pelmus, interpret – Eduard Gabia), Copy and paste (coregrafie si interpretare – Vava Stefanescu), For all my friends (coregrafia si interpretare – Florin Fieroiu, la contrabas – Vlaicu Golcea), Vii la spectacol si primesti un extraburger! (spectacol de Mihai Mihalcea, interpreti – Mihaela Sarbu si Mihai Mihalcea), Chipul (coregrafia Liliana Iorgulescu, muzica Mihaela Stanculescu-Vosganian, solisti – Liliana Iorgulescu, Irinel Anghel, Andrei Kivu), Poveste de demult (coregrafie si dans – Liliana Iorgulescu, muzica – Mihaela Stanculescu-Vosganian).
Cea de a doua zi a vizitei este destinata muzeelor si orasului, incluzand vizite la locatia viitorului Muzeu National de Arta Contemporana, la Muzeul National de Arta, unde va avea loc si vernisajul expozitiei Trecand prin Franta cu lucrari ale artistilor romani inspirate de piesajele franceze, incepand cu operele lui Nicolae Grigorescu, o intalnire cu editori, scriitori, intelectuali la Academia Romana, unde vor fi prezentate volume frantuzesti traduse in romana, vizitarea centrului vechi al orasului (zonele Lipscani si Icoanei), pentru studierea proiectelor de reabilitare a patrimoniului arhitectural. La ora 18.00, la Muzeul National -George Enescu-, Jean-Jacques Aillagon, ministrul culturii si comunicarii din Franta, si acad. Razvan Theodorescu, ministrul culturii si cultelor din Romania, vor semna Acordul de cooperare cu privire la Arhive si Acordul de cooperare cu privire la Patrimoniu.
Vom reveni asupra evenimentelor, pe masura desfasurarii lor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane