La jumatatea lunii aprilie a acestui an, a avut loc la Phyongyang (Fenian), Coreea de Nord, Festivalul International al Artelor, cu participarea a peste 70 de tari, unde Romania a fost reprezentata de Mirela Zafiri.
-Pe parcursul celor 10 zile, sentimentul meu de patriotism si mandrie nationala, in cel mai frumos sens al cuvantului, a ajuns la cote maxime, Romania fiind considerata pe acele plaiuri un fel de <Raiul pe pamant>, lucru pe care, de altfel, eu l-am afirmat permanent, in decursul celor sapte ani de peregrinari prin lumea mare, niciodata cu un succes atat de deplin ca in Coreea, unde se pare ca terenul este bine pregatit de pleiada de artisti romani de renume, care i-au creat un Nume cu N. In fond, ce este o tara in ochii lumii, daca nu suma cetatenilor care-o reprezinta! Iata-ma, deci, raspunzand, timp de 10 zile, la numele de Romania!, nume, cu siguranta, mai usor de pronuntat decat Mirela Zafiri-, a marturisit artista la intoarcere.
Festivalul a cuprins cinci grupe de concurs: Dans (folcloric sau clasic), Formatii (camerale, corale si folclorice), Circ (Magicieni si Acrobati), Solisti vocali – Canto clasic (individual) si Compozitie, in afara de premierea Echipelor (pe tari). Probele au constat din cinci spectacole, in cinci zile consecutive, participantii fiind impartiti celor noua teatre ale Phenianului, fiecare teatru avand o medie de 2.500-3.000 de locuri.
Mirela Zafiri a participat la Concursul grupei Canto clasic-solisti, unde au concurat si artisti din Marea Britanie, Belgia, Rusia, Kazakstan, Uzbekistan, Moldova, Armenia, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Japonia etc. -In cadrul fiecarui spectacol am cantat cate doua arii, diferite in fiecare seara: Fruhlingstimme (Strauss), Juliette (Gounod), Linda (Donizetti), Motanul (Trailescu), Muzica (Grigoriu) si doua cantece coreene, la fiecare spectacol acordandu-se, de catre Comisia concursului, un punctaj fiecarui concurent in parte. Pentru a intra in finala, punctajul trebuia sa fie maximum in toate cele patru seri! Mi s-a comunicat ca in finala voi canta Juliette de Gounod si, astfel, este al treilea Concurs International pe care il castig cu aceasta Arie (Primul, la Lama Taranto, Italia, decembrie 2002; al doilea, la Castelfidardo Ancona, Italia, februarie 2003). Mi s-a acordat Premiul I, Diploma si Trofeul de Aur al Concursului-.
Caracterizata de Georgeta stoleriu drept o muziciana ce poseda -…muzicalitate, sensibilitate bine dezvaluita, aplomb si farmec scenic, frazare bine controlata, inteligenta evidenta-, Mirela Zafiri, nascuta la Lugoj, a studiat pianul, viola si chitara inca din primii ani de scoala. Licentiata in canto a Universitatii de Muzica Bucuresti, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), si absolventa a Masterului Universitatii de Muzica Bucuresti, specializarea Arta vocala, la aceeasi clasa (1999), artista, prin disponibilitatile vocale si vocatia scenica evidenta, a acoperit rapid, cu profesionalitate si daruire, o paleta larga de roluri si genuri – de la opera la opereta, de la recitaluri de lied la vocal-simfonic. Peste 230 minute de inregistrari radio, doua CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee in Italia, Franta, Germania, Elvetia, Spania, Austria, alcatuiesc numai o parte a activitatii sale artistice. In prezent, este prim-solista a Operei Brasov si doctorand la Universitatea de Muzica – Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brandus. Inaintea laurilor cuceriti in aprilie la Phenian, a fost premiata la Festival-concurs ,-Mihail Jora** (1998) si -Ionel Perlea** (1999). Pentru interpretari remarcabile ale liedului romanesc i-a fost decernat Premiul -Actualitatii Muzicale- pe anul 2000. Inca din 1999, muzicologul Anca Florea aprecia in revista -Actualitatea Muzicala-: -Mirela Zafiri, o voce bine timbrata, cu un acut sigur si o tehnica foarte buna, cu elemente definitorii de dictie si frazare in maniera de reliefare a fiecarui cuvant, dar si o aparitie incantatoare, a cucerit spectatorii prin sinceritatea, sensibilitatea, stralucirea si culoarea cantului sau-.