Dupa ce si-au cristalizat ideile in precolectii, marile case de moda au lansat, la Milano, Paris si Londra, colectiile de pret-a-porter, primavara-vara 2003. In pofida diferentelor de stil, a viziunilor caracteristice fiecarui stilist, cateva cuvinte de ordine ale elegantei sunt comune. Redescoperirea femeii majestuoase, cautarea unui lux calm, inspiratia din lumea orientala, fie ca este vorba despre Japonia sau despre India. Si, bine inteles, prospetime, izvorata din calitatea materialelor si din capriciul accesoriilor.
Aflat la cea de-a doua colectie a sa pentru Casa Lanvin, Albert Elbaz recurge la o eleganta prin excelenta pariziana, ce caracterizeaza femeia moderna, dar calma, niciodata febrila, sigura de farmecul sau. Extrem de usoare, abia atingand umerii, prinse intr-un tull de culoarea pielii, rochiile de matase se infasoara in jurul corpului. Tivurile imita marginea materialului, lasand impresia unei naturaleti neatinse de mana croitorului. Taioarele, tesute cu fir de arama, dau impresia unui metal suplu, jacheta din muselina de lana, fara nasturi, fiind prinsa in talie cu o panglica de satin. O linie atingand soldurile, fara sa marcheze insa pregnant silueta, distinge rochiile rafinate, negre sau de alta culoare inchisa, la care se adauga o poseta sub forma unui fular. Elbaz a reusit sa capteze esenta pret-a-porter-ului de lux.
Minijupa este regina colectiei lui Julien Mc Donald pentru Casa Givenchy. Rochii scurte din plasa roz sau tunici decorate cu fluturasi de metal peste pantaloni de jeans prespalat sau peste pantaloni din piele de caprioara vopsita verde, roz si bleu, ornati cu petale decupate in material.
Casa Hermes n-a renuntat la cardiganul cu spatele gol, de preferinta din casmir bej, cu nasturi ascunsi. I se alatura bluzele fara spate din tull de matase sau cele fara maneci cu tivurile rasucite, din crep de matase. Efectul, o eleganta unita cu aparenta anonimatului. Ca noutate, trenchul cu maneci si guler detasabile.
Tot minijupe, dar cu coada de data aceasta, la englezoiaca Phoebe Philo de la Chloe. Sunt asortate cu camasi din bumbac creponat, brodate cu croseta, cu ciucurasi din ata, trimitand la moda sudului, la modele din Camargue si Spania. Rochiile chemisier din matase ecru sau cele din satin negru prin care transpar dessou-urile albe completeaza colectia.
Intelepciunea nu este insa excesiva in moda urmatorului sezon. Creeaza o contrapondere doi dintre stilistii de prestigiu: Galiano si Tom Ford. Primul prefera, in actuala colectie, modelele supradimensionate, fie ca este vorba despre bluzoanele de piele avand aplicate mari buline din lame, glugi din ghirlande de Craciun si sandale cu talpa de 10 centimentri, fie de coafurile aranjate pe baloane cu helium. Rochiile au crinoline care urca pana la gat si sunt brodate cu pene de strut ce amplifica inca dimensiunile. Galiano face si o reverenta Indiei, cu o suita de sariuri, cu manechinele ce au defilat stropite cu pigment colorat si figuri de Shiva deasupra unor -megaparka-. Tom Ford, la randul lui, se intoarce la spiritul suprarealist al lui Yves Saint Laurent, caruia ii adauga elemente din moda anilor *30-*40, afirmand ca intr-o lume atat de haotica este nevoie sa adoptam o anumita distantare, pe care o genereaza umorul. Un defileu cu un aer de deja vu pentru cei interesati de istoria stilurilor cuprinde rochii cu desen de schelet, ca un fel de radiografie cu raze X, evidentiind siluete mai putin efilate, fuste care exacerbeaza formele, bluze galbate pe bust. Bluzoane de piele si smokinguri cu vesta scurta accentueaza linia pantalonilor cu talie inalta. Se adauga, pentru a atenua rigiditatea, tricoturi drapate si rochii-furou lungi, negre, cu o linie sinuoasa.
S-ar parea ca pentru primavara-vara anului viitor, stilistii au fost generosi cu toate gusturile si toate generatiile. O nota aparte de eleganta, specifica de altfel, marcheaza colectiile stilistilor italieni. Dar, despre ei, cu alta ocazie.