Home Cultură Magia cartii

Magia cartii

DISTRIBUIŢI

Un interesant si promitator program educational pentru copiii claselor III-IV a fost lansat joi la Bucuresti. Initiativa apartine companiei Coca-Cola si a fost pusa in practica impreuna cu Fundatia Concept si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Derulat sub sloganul Descopera lumea magica a cartilor, programul urmareste formarea gustului pentru lectura cu ajutorul metodelor participative proprii conceptelor Drama in Education si Theater in Education. Pentru moment este vorba despre un program-pilot cuprinzand aproximativ 600 de elevi de la scolile 84, 135, 71, 3, 202 si Colegiul -Mihai Eminescu-, el fiind precedat de un studiu efectuat in lunile mai-iulie, pe baza de interviuri si focus grupuri, care a urmarit -identificarea si intelegerea obiceiurilor de lectura ale copiilor: ce fel de carti sau publicatii prefera, care sunt criteriile in functie de care aleg cartile, cine sunt cei care le influenteaza obiceiurile legate de lectura, cat de des citesc, identificarea motivatiilor pentru citit, timp alocat cititului, tipuri de activitati in timpul liber etc.-

Structurat in trei module distincte, programul prevede 20 de sedinte de lucru cu durata de 120 de minute fiecare si periodicitate saptamanala si o serie de opt cursuri pentru invatatorii si profesorii din scolile respective. Workshop-urile pentru elevi sunt gandite si sustinute de o echipa formata din psihologi, actori, dansatori, asistenti sociali. Intentia este de a-i indrepta catre lectura pe copii prin joc, subiectii programului propunand personajele pe care doresc sa le interpreteze. Programul va cuprinde si un concurs, intitulat Cartea mea, in cadrul caruia echipe de copii vor putea scrie o carte despre -lumea pe care mi-o doresc-. Intregul proiect se bazeaza pe dezvoltarea personalitatii copilului in directia dorita si va fi dublat, dupa declaratia organizatorilor, de oferirea de carti. Eventuale atrageri ale parintilor in program vor fi determinate atat de deschiderea acestora, cat si de rezultatele lucrului din acest an.

Studiul prealabil s-a soldat cu rezultate mai curand pozitive. Circa 61% din copii citesc carti de povesti, de aventuri, cu animale, chiar daca, de cele mai multe ori, lectura este resimtita ca o obligatie din cauza recomandarilor de la scoala. Aflata pe locul III intr-un top al preferintelor, dupa urmarirea televizorului si jocul in aer liber, lectura este incurajata si de parinti, pentru copii cartile favorite fiind cele de actiune, de aventuri, aparute in conditii grafice remarcabile, cu ilustratii pe coperta si in interior, multi dintre ei apreciind si o inregistrare audio muzicala care sa insoteasca lectura.

Cei doi initiatori ai programului, Coca-Cola si Fundatia Concept, nu sunt la prima activitate cu finalitate sociala si educationala. Coca-Cola a finantat si alte programe educationale in scoli, cum ar fi E randul tau sa schimbi lumea, destinat elevilor din ultima clasa de liceu si continuat in unele scoli chiar fara finantarea companiei. Fundatia Concept este implicata in organizarea campaniei impotriva violentei, parte a programului european Art for Social Change, printre altele. Directorul executiv al Fundatiei Concept, Radu Mateescu, califica actualul program ca pe un -proiect fara bibliografie obligatorie-. Se intentioneaza -reaprinderea gustului pentru lectura prin intermediul metodelor participative. Copiii discuta calitatile eroilor preferati, creeaza povesti non-verbale sau negociaza variante de final ale basmelor. Astfel descopera solutii la propriile probleme, isi imbunatatesc capacitatea de comunicare si isi dezvolta gandirea critica-.

Uram succes si, mai ales, continuitate acestui program, atat de necesar in momentul actual, cand, de fapt, interesul pentru lectura, indiferent de varsta, se intalneste din ce in ce mai rar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.