Home Cultură Ministagiune teatrala

Ministagiune teatrala

DISTRIBUIŢI

Incepand de ieri, la Bucuresti se desfasoara o adevarata performanta a Teatrului pentru Copii si Tineret -Luceafarul- din Iasi, care prezinta, pe scenele teatrelor Tandarica, Odeon, de Comedie si -Ion Creanga-, cinci spectacole reunite sub titlul generic Cinci piese romanesti.


Infiintata in 1951, cu titulatura Teatrul de Papusi, institutia ieseana a realizat in cei peste 50 de ani de existenta sute de premiere, prezentate in tara si in strainatate, in fata unui numar impresionant de spectatori. Spectacolele ei au fost apreciate in Ungaria, Iugoslavia, Italia, Franta, Germania, Austria, Belgia, Ucraina, SUA, Pakistan, India, Iran, Iordania. Un consilier artistic, un secretar literar, doi regizori, un scenograf, 25 de actori si doi sculptori de papusi asigura cinci sau sase premiere in fiecare an repertoriului permanent, care numara acum aproximativ 30 de spectacole, dintre care am aminti Scufita Rosie, Cenusareasa, Muzicantii din Bremen dupa Fratii Grimm, De ziua lui Pinocchio, dupa Carlo Collodi, Frumoasa din padurea adormita si Motanul incaltat dupa Perrault, Turandot dupa Carlo Gozzi, Vrajitorul din Oz dupa Frank Baum, dar si Punguta cu doi bani dupa Ion Creanga, Vreau sa numar stelele de Ion Sava, Tinerete fara batranete dupa Petre Ispirescu. Se poate observa ca una dintre preocuparile teatrului iesean este introducerea in repertoriu a textelor romanesti, clasice sau contemporane. Au fost prezentate pe aceasta scena Noaptea asta nu castiga nimeni de Mircea Radu Iacoban, O raza de soare de Al. T. Popescu, Rataciti in poveste de Dumitru Vacariu, Nota zero la purtare de Octavian Sava.

Ministagiunea bucuresteana cuprinde, de altfel, numai piese romanesti: Dupa Palatul de gheata, un scenariu realizat de Viorel Varlan, pornind de la o idee din Craiasa Zapezii de Andersen si dezvoltand o calatorie in jurul lumii, ce a fost prezentat ieri, ca si piesa deja citata a lui Mircea Radu Iacoban, astazi, la Sala Victoria a Teatrului Tandarica puteti viziona O raza de soare de Al. T. Popescu. Este un spectacol cu marionete, in care regizorul Toma Hogea -si-a pus in valoare nu numai experienta artistica, ci si abilitatea de a-si alatura o echipa de cinci stele.- Scenografia este semnata de Axenti Marfa de la Teatrul National -Vasile Alecsandri-, iar muzica i se datoreaza Andei Tabacaru-Hogea, de la Opera Romana din Iasi. Trei actori insufletesc marionetele: Doina Iarcuczewicz – Soricelul Muf, Liliana Mavris Varlan – Balerina Pitt si Gabriela Andrei – alte roluri. Teatrul de Comedie gazduieste si el, tot astazi, la ora 19.00, o piesa cu un succes incontestabil si tocmai de aceea longeviv: Nota zero la purtare. Scenariu radiofonic initial, scris de Virgil Stoenescu si Octavian Sava sub titlul Vioara fermecata, textul s-a transformat apoi in piesa de teatru, prezentata pentru prima data in 1956, jucata apoi si in Germania, Cehoslovacia, Ungaria, URSS, China. Varianta actuala se datoreaza autorului si lui Marius Teicu, care semneaza muzica. Regia si decorurile au fost realizate de Constantin Brehnescu, costumele sunt opera lui Iulian Frunza, iar coregrafia a fost imaginata de Ligia Cosoi. Seria de spectacole se incheie pe scena Teatrului -Ion Creanga- cu Amintiri din copilarie, dramatizare dupa Ion Creanga de Stefan Oprea. Spectacolul face parte dintr-un proiect la care teatrul tine foarte mult: o integrala a creatiei marelui povestitor de la Humulesti.

In afara spectacolelor, organizatorii au gandit si un Colocviu intitulat Teatrul pentru copii si tineret in era culturii electronice, ce se desfasoara astazi, incepand cu ora 13.00, in Sala Studio a Teatrului -Ion Creanga-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.