Reeditarea momentelor de aur din cariera monstrilor sacri ai industriei de divertisment, fie ca este vorba despre legende ale muzicii, teatrului sau cinematografiei, nu mai este o noutate in Occident si, de cativa ani, nici pentru publicul din Romania, care parca duce o lupta acerba pentru redescoperirea valorilor ascunse in mod barbar in sertarele istoriei dupa Revolutie.
Daca nu demult am asistat la lansarea pe format VHS a colectiei filmelor politiste semnate de Sergiu Nicolaescu, ei bine, iata ca acum toti romanii – cu mic, cu mare – au ocazia reintalnirii cu momente unice din cariera maestrilor umorului romanesc, intr-o serie intitulata -Maestrii comediei-, deschisa ieri de TVR Media cu prima parte din -Momente de aur – Toma Caragiu-.
Primul volum din cele trei dedicate inegalabilului maestru al umorului romanesc cuprinde cateva dintre cele mai savuroase momente de umor cu Toma Caragiu, care s-au pastrat la loc de cinste in arhiva Televiziunii Romane, printre care se numara: -Toma si baletul-, -Calatorie muzicala-, -Petitiune-, -Mefisto-, -O, lady Anda-, -Asa e in tenis-, -Urgenta in tren-, -Ce e cu Ivancescu?-, -Administratorul de bloc- sau -Iubirea noastra-.
Echipa care a realizat colectia momentelor lui Toma Caragiu a fost coordonata de Ovidiu Dumitru si Dan Manoliu, iar momentele originale au fost reprelucrate in asa fel, incat imaginile sa corespunda cerintelor tehnologiei actuale.
Un detaliu mai putin cunoscut este ca majoritatea monoloagelor pe care Toma Caragiu le-a interpretat magistral au fost scrise de Octavian Sava, Dan Mihaescu si Grigore Pop.
De altfel, la conferinta de presa organizata ieri cu prilejul lansarii primei casete video din seria -Toma Caragiu-, domnul Octavian Sava si-a amintit de perioada de aur a celebrului actor: -Am incercat sa facem un umor de calitate intr-o perioada extrem de dificila, iar Toma Caragiu a fost locomotiva noastra, reusind sa ne directioneze in acest demers. Prin el, umorul a devenit un gen major, ca dovada ca, in prezent, majoritatea tinerilor stiu replici din monoloagele lui pe care, eu de exemplu, le-am uitat.
Exigenta, bunul-gust si simtul publicului pe care le avea Toma Caragiu ne impuneau sa dam o anumita calitate materialelor pe care le produceam. In cazul in care anumite scenete erau usor prea indraznete pentru acea perioada, Toma Caragiu isi lua acea figura serioasa si se ducea la conducerea televiziunii, dadea cu pumnul in masa si ameninta ca nu va lua parte in programul de Revelion. Or, stiind ca prezenta lui in aceste programe era cheia succesului, cei din conducere nu puteau sa-l refuze-.
Dan Mihaescu, unul dintre oamenii care au lucrat intens cu Toma Caragiu, a spus: -Cine a fost el si ce a insemnat, ma tem ca n-am eu atata habar s-o spun. Pot numai sa ma falesc ca l-am cunoscut si mai cred ca absolut toate rolurile, mici sau mari, au fost innobilate cu aurul talentului sau-.
Interesant este ca in aceasta iarna, seria -Momente de aur: Toma Caragiu- va fi lansata si pe format DVD, care va contine toate cele trei parti ale colectiei.
Cine a fost Toma Caragiu?
Maestrul umorului romanesc s-a nascut la 21 august 1925, in Argos Orestikon (Grecia). Studiile primare si liceul si le-a facut la Ploiesti, iar cand a venit randul inscrierii la facultate, a avut de ales intre Drept si Teatru.
Indemnat de Victor Ion Popa, Toma Caragiu s-a retras de la Drept si s-a inscris la Conservatorul de Arta Dramatica (absolvit in 1949), unde s-a bucurat de niste profesori de exceptie: Ion Manolescu, Victor Ion Popa sau Mihai Popescu.
Dupa absolvire, Toma Caragiu si-a inceput cariera de actor la Teatrul dramatic din Constanta, urmand ca dupa o singura stagiune sa se mute la Ploiesti – timp de 14 este actorul-vedeta al teatrului din Ploiesti si director.
In 1964 este distribuit de Liviu Ciulei in rolul Mackie din -Opera de trei parale- si, astfel, Toma Caragiu intra in randul marilor personalitati artistice ale Teatrului -Lucia Sturdza Bulandra-, turneele cu acest teatru aducandu-i si recunoasterea internationala.
In aproape 30 de ani de activitate, Toma Caragiu a stralucit atat pe scena teatrului, cat si in filme sau la televiziune, monoloagele lui devenind un adevarat reper pentru toti actorii de comedie.
In perioada 1947 – 1976, Toma Caragiu a jucat in peste 65 de piese de teatru, printre rolurile memorabile numarandu-se: Di Pretore Vincenzo din piesa cu acelasi titlu a lui Eduardo de Filippo, Bertoldo din -Bertoldo la curte- de Massimo Dursi, Rica Venturiano din -O noapte furtunoasa-, Pampon in -D-ale carnavalului- si Tipatescu in -O scrisoare pierduta- de I.L. Caragiale, Primarul din -Revizorul- de Gogol, Doolittle din -Pygmalion- de Bernard Shaw sau James Tyrone din -Lungul drum al zilei catre noapte- de Eugene O*Neill.
Pe langa piesele de teatru, palmaresul de aur al lui Toma Caragiu mai cuprinde peste 50 de roluri principale in piese transmise la Radio Romania, la emisiunea -Teatru la microfon- si circa 41 de roluri in filme de lung metraj sau in seriale de televiziune, printre care se numara si -Urmarirea- sau -Un august in flacari-, fiecare rol purtand semnatura inegalabila a unuia dintre cei mai mari actori ai Romaniei: Toma Caragiu.