Home Cultură Monavissa. Licitatii-eveniment

Monavissa. Licitatii-eveniment

DISTRIBUIŢI

Consemnam, in luna decembrie, lansarea unei noi case de licitatie de opere de arta, Monavissa. Iata ca, dupa aproape doua luni, noua casa isi anunta cea de-a doua licitatie si, fapt important pentru statutul ei, calendarul licitatiilor in anul 2003: 16 februarie, 16 martie, 13 aprilie, 11 mai, 22 iunie, 20 iulie, 17 august, 14 septembrie, 12 octombrie, 9 noiembrie, 7 decembrie. Zile in care, la ora 11.00, la Galeria de Arta Galateca, sunt propuse operele ce au facut, cu o zi inainte, obiectul unei expozitii.

Deci, sambata, 15 februarie, ne asteapta la Galeria Bibliotecii Universitare o expozitie cuprinzand lucrarile ce vor fi strigate la licitatie in ziua urmatoare. Se detaseaza, printre operele acestei luni, un foarte fumos desen, Muzician de Corneliu Baba, cu pretul de pornire de 830 de euro, un luminos Port la Mediterana al unuia dintre cei mai importanti acuarelisti ai picturii interbelice, Max Arnold (1.650 de euro), Cu magarusul de Ressu (2.850 de euro), o rafinata Maiastra a Margaretei Sterian (500 de euro), un Nud de Iser (4.000 de euro), o pictura a lui Gheorghe Petrascu de la sfarsitul anilor *20, din seria Caselor la Targoviste (12.000 de euro), naturi statice semnate de Henri Catargi si Theodor Pallady, un peisaj de Alexandru Tipoia, flori de Dumitru Gheata, dar si, de exemplu, un foarte frumos medalion de aur cu diamante fasetate. Cu acest prilej, Casa de licitatii Monavissa ofera si un Ghid al vanzarilor prin licitatie pentru obiecte de arta, explicand categoriile de piese primite spre vanzare, regulamentul de depunere, obligatiile deponentului, modalitatea de asigurare a pieselor, evaluarea lor, conditiile financiare si anunta ca, -la solicitare si in raport cu obiectul de arta, Casa de Licitatie poate elibera, contra cost, certificat de atestare, in urma efectuarii expertizarii artistice si/sau tehnice-.

Am retinut, din intentiile de viitor ale organizatorului principal, plasticianul Alexandru Ghildus, intentia de a initia, la anumite intervaluri, licitatii destinate exclusiv artei contemporane, dar si dorinta de a transforma acest moment de negot artistic in evenimente culturale, prin criteriile de selectare a pieselor, de organizare a unor licitatii in care piesele vor fi alese pe criterii tematice sau monografice, chiar, prin modul de derulare al sedintelor de licitatie.

Licitatia-pilot, daca ii putem spune asa, a fost, din punct de vedere al organizarii, al atmosferei, al prezentarii pieselor, o reusita. Spuneam atunci ca, desi rezultatul comercial nu a fost cel scontat, Monavissa are toate datele pentru a cuceri increderea deponentilor si a amatorilor de arta si colectionarilor in viitor. Speram ca nu am fost un -fals profet-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.