Home Cultură Muzica si dans pentru Pamant

Muzica si dans pentru Pamant

DISTRIBUIŢI

Asta-seara, la ora 20.00, si maine, la ora 21.00, in Parcul Cismigiu puteti vedea repetitia si, respectiv, spectacolul Sondaky, complexa si inspirata compozitie de muzica, dans, joc de lumini si sunet. Prezentat pana acum pe mari scene ale lumii, din Quebec, Montreal si Ottawa, la Seoul si apoi la Paris, Aix-en-Provence si Belfort, spectacolul artistilor canadieni prezinta dans autohton, cu ritmuri, costume si coregrafie impresionante. Pornind de la dansurile indienilor huron, de la ritualurile si traditiile lor privind cercul vietii sau purificarea spatiului, echipa de artisti din Quebec, condusa artistic de compozitorul Gaetan Sioui, el insusi indian huron, si compusa din regizorul Richard Aube, scenograful Jean-Marc Cyr, dansatoarele Francine Beaudry, Sabrina Falardeau, Nina Fournier, Caterine Legrand, Johanne Levesque (careia ii apartine si coregrafia), Dominque Perron si Julie Proulx si muzicienii Ralph Cote, Rejean Lacroix, Martin Leger, Jean-Francois Poirier, Martin Roberge, realizeaza un spectacol de pregnanta modernitate.

Muzica lui Gaetan Sioui, izvorata din ritmurile si traditiile autohtone, este contemporana prin sonoritati si instrumentele folosite. Impregnata de misticism, ea tinde catre libertatea suprema, aceea a intalnirii cu universalul. El insusi o caracterizeaza astfel: -O muzica ce impresioneaza sufletul individual si care intalneste sufletul colectiv al planetei-. Pornind, ca esenta, de la cercul vietii, format din cele patru elemente esentiale, muzica si dansurile Sondaky provoaca emotii puternice, ca in Bataka, de exemplu, in care ritmurile puternice tes povestea nasterii cuvantului, a dreptului de a vorbi: -Avem ceva de spus, avem dreptul de a vorbi si de a participa la viata societatii-. Este un inceput al ideilor care au dat nastere drepturilor omului. -Este un spectacol care vorbeste despre relatiile dintre oameni, despre respectul celuilalt, respectul speciei umane fata de planeta. Spectacolul este purtatorul sentimentului de pace, de seninatate. Purifika este un ritual de purificare a locului, a oamenilor la huroni, prin arderea unui amestec de plante intr-un bol de pamant. Spectatorul are prilejul unei calatorii in interiorul traditiilor si spiritualitatii indienilor aborigeni din America de Nord. Exista asemanari intre aborigenii din toate zonele pamantului. Suntem aici pentru a spune cine suntem si speram ca fiecare spectator va putea intelege si va fi cuprins de emotiile pe care incercam sa le transmitem-, spunea, la conferinta de presa, regizorul spectacolului, Richard Aube.

Muzicianul Gaetan Sioui ne-a marturisit: -Plec de la o emotie sau de la un element, de exemplu apa, dar muzica si miscarea pe care o genereaza sunt moderne. In plus, lumina, culoarea, toate concura la crearea sentimentului pe care elementul respectiv, apa, il provoaca. Trebuie sa existe intotdeauna o relatie intre miscare si sunet, o legatura intre o miscare si cea care ii urmeaza, ele fiind menite sa dea expresie piesei muzicale pe care o propun. Urmaresc nu contradictiile episodice ale istoriei, ci elementele esentiale. Soarele este acelasi pentru toti oamenii planetei. Miscarile, imaginile, jocul de lumini trebuie sa urmeze firul piesei muzicale. Urmatorul spectacol cu care vom veni in Romania vorbeste despre aborigenii de peste tot, care formeaza cumva <primul popor>, cu un amestec de muzica, de culori, de miscare care sa sugereze dimensiunile mondiale ale umanitatii-.

In deschiderea spectacolului Sondaky, puteti asculta un concert de etno jazz cu Nicolas Simion Band, ce va prilejuieste intalnirea cu nume de prestigiu ale genului, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Vlaicu Golcea, Vlad Popescu. Aceasta prima parte a serii va beneficia de participarea exceptionala a muzicianului francez Michel Marre.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.