Centrul Georges Pompidou din Paris va gazdui o expozitie dedicata implinirii a 50 de ani de la aparitia colectiei Livre de poche, la 9 februarie 1953. Primul roman al ei a fost Koenigsmark, de Pierre Benoit, ce purta numarul 1, dar in aceeasi zi au aparut si Les Cles du royaume, de Cronin, si Zbor de noapte, de Saint-Exupery. Ideea de a edita autori de prima mana la un pret modic a fost luata de francezi de la americani (existenta colectiei romanesti Biblioteca pentru toti nu era cunoscuta pe malurile Senei). Numele colectiei fusese folosit deja, la inceputul secolului de Tallandier, de la Hachette, pentru o serie de romane populare. Livre de poche a cunoscut de la inceput un succes remarcabil. Astazi, colectia numara 3.500 de titluri si publica in jur de 360 de volume pe an, adica aproape unul pe zi. Exista insa, inca din 1962, o concurenta acerba cu alte edituri, care au preluat ideea, tiparind colectii similare, cum ar fi -Press Pocket- sau -10/18- la Plon. Din 1972, Editura Gallimard a creat colectia -Folio-, care impiedica accesul editurii Hachette la asa-numitii -autori Gallimard-, de la Andre Gide la Patrick Modiano. In afara de literatura beletristica, in Livre de poche apar si domeniile clasic, politist si practic. Colectia a cunoscut de-a lungul timpului critici si sustinatori, acuza de urmarire a profitului prin crearea impresiei de falsa abundenta, si consacrarea, prin formula scriitorului Jean Giono: -Cel mai puternic instrument de cultura al civilizatiei moderne-. Exista insa si astazi autori care nu accepta publicarea operei lor in aceasta colectie, cum ar fi Mandiargues sau Michaux.
Cateva nume de editori jaloneaza evolutia colectiei, de la intemeietorul ei, Henri Filipacchi, la Roger Nimier, Guy Schoeller (sotul scriitoarei Francoise Sagan), Bernard Henri Levy, Jean-Paul Enthoven. Numarul cartilor vandute in aceasta jumatate de secol atinge un miliard, fiecare an insemnand desfacerea a 18 milioane de exemplare. Recordul vanzarilor este detinut de minunata carte a lui Alain Fournier, Le Grand Meaulnes (peste 4 milioane de exemplare). Printre titlurile de referinta ale colectiei, care au atins 3 milioane de exemplare, se afla Jurnalul Anei Frank, Germinal, de Zola, Therese Desqueyroux, de Mauriac. Ceva mai jos ca numar de exemplare vandute se situeaza Linistea marii, de Vercors, Parfumul, de Patrick Suskind, si Zece negri mititei, de Agatha Christie, care ocupa si primul loc in topul scriitorilor straini. Francois Mauriac, Jules Verne, Maurice Leblanc, Colette, Daniele Steel, Cronin, Alphonse Daudet, Pearl Buck si Regine Desforge au fost tipariti numai in tiraje de 5 pana la 10 milioane de exemplare.
De-a lungul celor 50 de ani, colectia Livre de poche s-a constituit, intr-adevar, intr-un instrument de cultura prin stiinta selectarii autorilor si titlurilor, si prin accesibilitatea pretului. La data aparitiei ei, pretul unui volum era de patru ori mai mic decat al celorlalte carti. El ramane si acum substantial mai mic. Aniversarea colectiei franceze, ce prilejuieste chiar o expozitie la un muzeu de anvergura, ne face sa salutam din nou reaparitia colectiei romanesti similare, Cartea pentru toti, aplaudata si ea si criticata in egala masura, dar susceptibila sa redeschida interesul pentru lectura si achizitia de carte prin preturile accesibile pe care le preconizeaza.