Home Cultură O viata dedicata artei

O viata dedicata artei

DISTRIBUIŢI

Pe 23 februarie, artistul Ion Irimescu, decanul de varsta al sculptorilor romani, va implini 100 de ani. La sfarsitul anului trecut, marturisea intr-un interviu: -Am cutreierat suta de ani-. Nascut in 1903, Ion Irimescu este intr-adevar un martor al secolului XX. A fost elevul lui Dimitrie Paciurea, cel care a inventat sculptura moderna romaneasca chiar inaintea lui Brancusi, a cunoscut Parisul anilor nebuni, de la inceputul deceniului trei, s-a intalnit acolo cu Brancusi, a vazut miscarea estetica in plina efervescenta a vremii. S-a intors acasa reusind sa realizeze o sinteza intre modernitatea europeana si traditia romaneasca. A debutat concomitent la Salonul Oficial de la Bucuresti si la Salonul Artistilor Francezi din Paris, in 1929, la numai un an de la absolvirea Academiei de Belle Arte. Prezent in mai toate expozitiile oficiale, a avut numai doua retrospective, prima in 1976, la Bucuresti si Moscova, a doua, in 1983, la Muzeul National de Arta din Bucuresti. O opera impresionanta nu numai prin numarul lucrarilor, dar si prin echilibrul modernitatii ei, printr-o unitate organica de-a lungul anilor, in pofida experimentelor diverse pe care autorul le propune.

2003 a fost declarat Anul Irimescu. O seama de manifestari vor marca implinirea unui veac de viata. Din cele sapte miliarde de lei alocate de guvern pentru sarbatorirea lui Ion Irimescu, trei vor fi folosite pentru consolidarea cladirii ce adaposteste, la Falticeni, muzeul ce-i poarta numele si care a fost infiintat in 1975 in urma unei masive donatii a sculptorului.


Dintre multele initiative preconizate, ne oprim acum la una finalizata deja: integrala operei maestrului pe un CD-Rom intitulat Ion Irimescu – O viata dedicata artei, realizat de MultiArt Suceava, Muzeul de Arta -Ion Irimescu- si Societatea Cygnus – Centru UNESCO. Intr-o editie bilingva, romana si engleza, sub coordonarea si cu o prefata semnata de artist, CD-Rom-ul cuprinde peste 1.000 de fotografii digitale, sute de fotografii de arhiva, secvente video, interviuri, descrieri, eseuri. Sunt prezentate lucrarile din muzeul de la Falticeni, grupate pe teme, cum ar fi dragostea, femininul, maternitatile, mitologia, religia, filozofia, dar si opera monumentala si alte 200 de lucrari de sculptura ce nu apartin acestui muzeu. Opera grafica a maestrului, mult mai putin cunoscuta de public, este de asemenea abordata, ca si diferitele momente din viata acestuia, incepand din copilarie, trecand prin anii de studentie, razboi, perioada pariziana, maturitatea. Filmul intro al CD-Rom-ului a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul National de Film -Toamna la Voronet- de anul trecut. Este prima integrala a operei centenarului artist, prima incercare de prezentare completa si complexa a omului si a operei celui care afirma ca -atunci cand creezi ceea ce vrei si ceea ce simti, esti prieten cu toti cei care fac asa-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.