Home Cultură Parintele lui Butch Cassidy a disparut

Parintele lui Butch Cassidy a disparut

DISTRIBUIŢI

Cunoscutul regizor american George Roy Hill a disparut vineri seara, in varsta de 81 de ani. Daca n-ar fi realizat decat Butch Cassidy and the Sundance Kid, inca ar fi fost de ajuns pentru a ramane in istoria cinematografului.

Nascut la 20 decembrie 1922 in Minneapolis, a absolvit cursurile de muzica ale Universitatii Yale in 1943, intrand apoi in Marina Militara si pilotand, in timpul razboiului, avioane de transport in Pacificul de Sud. Dupa razboi, s-a inscris la Trinity College din Dublin (Irlanda), studiind muzica si literatura. Tot aici a inceput o cariera de actor la compania Cyrill Cusak, pe care a continuat-o in Statele Unite. Inrolat in timpul razboiului din Coreea, dar rechemat din serviciul activ, lucreaza mai multi ani pentru televiziune, ca scenarist si regizor. Cateva dintre realizarile sale in acest domeniu au rezistat timpului: A Night to Remeber (O noapte de neuitat – 1956), The Helen Morgan Story (Povestea lui Helen M – 1957), Judgment at Nurnberg (Procesul de la Nurnberg (1959). Numele lui este legat si de cateva productii teatrale pe Broadway, ca Period of Adjustment (Perioada de adaptare – 1960) sau Greenwillow (acelasi an).

Primul film de lung metraj il regizeaza destul de tarziu, in 1962, si devine cunoscut destul de repede pentru succesul comercial al peliculelor sale, cum ar fi The World of Henry Orient (1964), cu Peter Sellers in rolul principal, sau Hawai (1967). Marele succes il obtine insa in 1969 cu Butch Cassidy and the Sindance Kid. Contactat sa regizeze un film cu Paul Newman, a respins mai multi candidati pentru al doilea rol principal, printre care nume pretuite in epoca si peste ani, ca Steve McQueen si Warren Beatty, alegandu-l pe Robert Redford. Colaborarea celor doi s-a dovedit nesperat de reusita si a dus filmul in topul box office-ului. Hill a cucerit cu aceasta pelicula nesentimentala, ce consemneaza moartea vestului american traditional, Premiul Academiei Britanice pentru regie si pentru cel mai bun film. Va urma un al doilea succes, european de aceasta data. Pelicula Slaughterhouse Five, realizata in 1971 dupa romanul omonim al lui Kurt Vonnegut, i-a adus in anul urmator (in pofida primirii mai curand reci din America), Premiul Juriului la Cannes, creandu-i un renume pe acest continent. Trei ani mai tarziu, va face parte din juriul pentru selectia oficiala a festivalului de pe Croisette. O noua colaborare cu Paul Newman si Robert Redford, la The Sting, i-a adus Oscarul pentru cel mai bun regizor. De altfel, cei doi actori aveau sa-l caute pentru alte proiecte. The Great Waldo Pepper, cu Robert Redford, a carui actiune se desfasoara in lumea, atat de indragita de el, a aviatiei, si Slap Shot, cu Paul Newman, care i-a atras critici in epoca din cauza umorului -cazon- si a limbajului folosit, explicabile prin lumea hocheiului in care se plaseaza povestea, s-au numarat, de asemenea, printre succesele sale, chiar daca n-au egalat ecoul peliculelor anterioare.

Ultimul sau film a fost Funny Farm, cu Chevy Chase in rolul principal, realizat in 1988.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.