In prag de septembrie, ne pregatim pentru sezonul in care se numara bobocii. Toamna cinematografica, privita prin prisma premierelor romanesti, se anunta bogata (pe cat de mare este emulatia actuala pe platourile de filmare). Cinefilii au, asadar, prilej de bucurie. Pana la sfarsitul anului, Centrul National al Cinematografiei anunta – cu date de premiera exacte – sase noi filme de lung metraj romanesti. Adaugand cele vazute in prima parte a anului, putem trage concluzia ca avem parte de o stagiune cinematografica aproape normala…
Imbucurator este faptul ca printre autorii celor sase filme anuntate se afla, deopotriva, regizori consacrati – unii dintre ei revenind dupa perioade de indelungata absenta – si regizori debutanti, la inceput de cariera. Printre acestia din urma se afla si Cristian Mungiu, autorul filmului Occident, a carui premiera este programata pe 27 septembrie. Este vorba, desigur, despre premiera romaneasca a peliculei, altfel filmul a iesit, inca din primavara, -in lume-, a participat – cu succes – la Cannes, in competitia -Camera d*or-. Prin trei -povesti contemporane- care se interfereaza, se cheama si se resping, se continua si -dialogheaza- intre ele, scenaristul-debutant Cristian Mungiu – care se anunta drept un nume de baza al cinematografiei nationale – deseneaza profilul moral al societatii -de tranzitie-, razboindu-se (lucid, ironic si discret) cu mentalitati, moravuri, practici, moduri de gandire anacronice. Il ajuta, cu experienta sa laborioasa, cu talentul sau prolific, operatorul Vivi Dragan Vasile si o serie intreaga de actori, din generatii diferite, cu -timbru- propriu, inconfundabil: Dorel Visan, Coca Bloos, Tora Vasilescu, Tania Popa, Alexandru Papadopol, Eugenia Bosanceanu, Ioan Gyuri Pascu, Julieta Strambeanu.
O a doua premiera a acestei toamne va fi filmul regizorului Serban Marinescu Turnul din Pisa, pe un scenariu de Dumitru Radu Popescu (care va iesi pe ecrane in 11 octombrie). Un -peisaj- uman de-a dreptul infiorator desprins din actualitatea imediata, o -fauna- exasperanta, pe langa care trecem nepasatori in realitate, in viata noastra cea de toate zilele. Personaje desprinse din medii insane care-si pun peceti tragice pe destine contemporane. Cu exceptia a trei episoade din serialul tv Martorii, regizorul Serban Marinescu n-a lucrat de mult; el revine in filmul de lung metraj dupa un deceniu de la ecranizarea romanului Cel mai iubit dintre pamanteni de Marin Preda. Il secondeaza, ca director de imagine, Marian Stanciu, iar principali interpreti – intr-o distributie bogata – sunt Ioana Flora, Gheorghe Dinica, Dorel Visan, Valentin Uritescu, Geo Visu, Mihai Malaimare.
Sirul premierelor va continua cu filmul Binecuvantata fii, inchisoare de Nicolae
Margineanu (25 octombrie). Regizorul Nicolae Margineanu este unul dintre cineastii (putini, foarte putini) care si-a continuat -la pas- creatia chiar si in conditiile ingrate rezervate productiei cinematografice in anii *90, revenind pe ecrane, cu punctualitate de metronom, in medie, o data la trei ani, apeland si la micul ecran cand studiourile de creatie s-au dovedit nereceptive. El a realizat, astfel, filme precum Undeva in Est, Priveste inainte cu manie, Capul de zimbru (film tv) si Faimosul paparazzo – toate in anii *90 – si intra, tot -la pas-, in mileniul al III-lea, cu Binecuvantata fii, inchisoare. Este vorba despre o adaptare a romanului cu titlu omonim de Nicole Valery-Grossu, care pune in discutie cutremuratoarele metode de tortura psihica si fizica folosite in inchisorile comuniste din Romania. Director de imagine este excelentul operator Doru Mitran, iar rolurile principale apartin actritelor Maria Ploae si Dorina Lazar.
In 8 noiembrie este programat pe ecrane filmul lui Ioan Carmazan Raport despre starea natiunii. Nici regizorul Ioan Carmazan n-a fost de mult prezent pe platouri (de la Casa din vis, din 1991, n-a realizat nici un lungmetraj), dar acum – cum se spune – -isi scoate parleala-, demarand intr-un ambitios proiect de anvergura, o trilogie, care urmeaza sa includa alte doua filme de lung metraj, Mica tiganiada si Sarpele rosu. Regizorul-scenarist inventariaza metehne din vremuri comuniste, ratacite in -starea natiunii- din prezent. Principalii sai -cai de bataie-: minciuna, suspiciunea, tradarea, ambiguitatea, delatiunea. Ioan Carmazan a fost si este, in filmele sale, un moralist. Este insotit in acest film de operatorul Cristian Comeaga (cu care a colaborat si la filmul Casa din vis). In rolurile principale apar Irina Dinescu – fiica binecunoscutului scriitor Mircea Dinescu -, Emil Hostina, Anda Caropol, Larry Fredy, Nadine, Alexandrina Halic, Victor Rebengiuc, Dana Dembinski, Horatiu Malaele.
A cincea premiera preconizata pana la sfarsitul anului este filmul Imperiul vampirilor de Adrian Popovici, care va intra pe ecrane in 22 noiembrie 2002. Este vorba despre un alt debut in filmul de lung metraj al unui regizor care nu mai este chiar la varsta primei tinereti, dar care ajunge, iata (vorba proverbului: -mai bine mai tarziu decat niciodata-), pe ecrane. Din titlu se poate deduce destul de limpede despre ce este vorba in acest film (pornit inca de pe vremea fostului Oficiu National al Cinematografiei).
In sfarsit, in 6 decembrie va fi prezentat pe ecrane -filmul de autor- al Malvinei Ursianu Ce lume vesela!. Cu exceptia filmului tv Aici nu mai locuieste nimeni, autoarea n-a mai filmat, pentru marile ecrane, de 15 ani. Salutara, asadar, -intoarcerea- Malvinei Ursianu, cu acest film care-si propune sa vorbeasca despre -vesela- lume trista, in deriva, a societatii de azi, aflata in nesfarsita tranzitie. Joaca in film Tamara Cretulescu, Florin Piersic jr., Tania Popa, Ilinca Goia, Silviu Petcu.
Randurile de mai sus se doresc a fi si o invitatie la cinema. Filmul romanesc se intoarce, da, dar trebuie sa i se intoarca si spectatorii!