Home Cultură Prezente coregrafice romanesti: Manuel Pelmus

Prezente coregrafice romanesti: Manuel Pelmus

DISTRIBUIŢI

Realizata in urma cu un an, -Outcome- este creatia coregrafica care i-a adus lui Manuel Pelmus o importanta notorietate in spatiul european al dansului.

Data fiind aceasta creatie, autorul ei a fost invitat – pentru aceste saptamani, de asemenea, in luna octombrie – in calitate de artist rezident al Centrului Cultural -Tanz Quartier Wien- din capitala Austriei.

Peste hotare, lucrarea a fost prezentata in Polonia, la Bytom si la Krakovia, de asemenea la Lubliana, in Slovenia, la Leeds, in Anglia, la Sofia; cu cateva saptamani in urma, la sfarsit de august, aceeasi creatie a fost prezentata la Berlin in cadrul Festivalului International de Dans -Tanz in August- precum si, in aceeasi perioada, in cadrul festivalului -World Alliance-, manifestare organizata de -Tanz Hauz NRW-, la Dusseldorf. Unicul personaj al lucrarii – aparitie scenica solitara, este intruchipat de dansatorul Eduard Gabia insotit de muzica lui Steve Reich, puternica personalitate a muzicii americane contemporane, o muzica a microevenimentelor preluate dintr-un spatiu spiritual vast, exotic, in care ecouri ale jazzului se intalnesc cu elemente de folclor ebraic, african, din Bali; -Outcome- este o productie a Fundatiei Culturale Proiect DCM si a Centrului Multi-Art Dans, proiect finalizat cu sprijinul Fundatiei -Pro Helvetia- si Antena Bucuresti.

Marturisirile autorului sunt lamuritoare… -Pornind de la o discutie concreta legata de spatiul in care ne formam, in care ne exprimam, dar si de la unele intrebari devenite obsedante pentru mine – ce pot spune prin miscare; … cum pot fi credibil prin dans; … ce anume poate comunica dansul; – am incercat sa creez un discurs prin care sa ma apropii cat mai direct de ideile mele. Corpul ca subiect si neincrederea totala, paralizanta, in mijloacele mele… au fost ingredientele de inceput ale piesei. Undeva, la intersectia tuturor acestor lucruri, a aparut -Outcome-.

Iar comentariile presei europene au fost si acestea revelatoare… -Glasurile corpului – un ansamblu de simboluri-; … -s-a incercat evocarea vizuala a destramarii subiectului-; … -arta extrema a corpului este prezentata in <Outcome>, o creatie solo de Manuel Pelmus-; … -un barbat legat de un cablu ce pare sa creasca din capul sau, se balanseaza intr-o miscare monotona, se sustrage timpului, incearca sa devina altceva, cerceteaza aproape meditativ radacinile identitatii sale, si, in final se autodistruge. Eduard Gabia, parca in transa si decorporalizat, incearca sa scape de el insusi. Simpla si fascinanta, aceasta piesa iti da senzatia de presiune-… sunt comentariile presei din Germania, din Slovenia.

In tara, -Outcome- a fost prezentat in premiera absoluta in luna mai a anului trecut, in cadrul Festivalului International de Dans BucurEsti Vest, a doua editie a Platformei Dansului Romanesc. In ultimii ani, spectacolele lui Manuel Pelmus au fost invitate in festivaluri de dans nu numai in Germania, ci si in Japonia, Argentina, Franta, Brazilia, Italia.

Manuel Pelmus este absolvent – in urma cu mai bine de 10e ani – al Liceului de Coregrafie -Floria Capsali- din Bucuresti; a dansat initial in ansamblul operei bucurestene, de asemenea in cadrul operei din Cluj; a lucrat in cadrul cursurilor de dans contemporan, de jazz, ale Academiei din Koln, a urmat cursurile Scolii de Balet -John Neumeier- din Hamburg, si a fost angajat al operei acestui oras din nordul Germaniei.

Primele sale creatii coregrafice au fost realizate in urma cu sapte ani si au fost prezentate la Teatrul Altona din Hamburg, de asemenea pe scena operei locale; are prilejul de a dansa in lucrarile imaginate de colegii sai, dansatorii si coregrafii Mihai Mihalcea si Cosmin Manolescu.

Spirit dinamic si imaginativ, problematizand in spatiul scenic al miscarii coregrafice anume aspecte ale existentei noastre cotidiene, Manuel Pelmus se dovedeste a fi un investigator tenace al lumii noastre, al lumii sale interioare pe care incearca a o revela drept o necesitate a momentului, drept un act necesar al comunicarii coregrafice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.