Home Cultură Prin lumea artelor

Prin lumea artelor

DISTRIBUIŢI

Lansari de carte

Nerusinarea, al patrulea volum de versuri semnat de Ioan Morar, aparut la Editura Brumar din Timisoara, va fi prezentat astazi, la ora 19.00, de Horia Roman Patapievici, Nicolae Manolescu si Ion Mircea, la Clubul Cultural Prometheus, in cadrul Dialogurilor Academiei Catavencu.

Editura Cartea romaneasca va invita astazi, la ora 12.00, in Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor, la lansarea volumului Convorbiri in amurg de Toma George Maiorescu, despre care vor vorbi Eugen Uricaru, presedintele Uniunii, Titus Vijeu si Dan Cristea.

Castelul

Teatrul Nottara prezinta asta-seara, la ora 19.30, premiera oficiala a spectacolului Castelul, adaptare de Tino Geirun dupa Franz Kafka, cu Mircea Diaconu in rolul arpentorului K., Diana Lupescu (Hangita), Constantin Cotimanis (Primarul/ Erlanger), Luminita Erga, Valeriu Preda, Alex Jitea. Regia si scenografia sunt semnate de regizorul austriac de origine romana Tino Geirun.

Real Time Action

Uniunea Artistilor Plastici va invita astazi, la ora 17.00, la Galeria ArTei, la vernisajul expozitiei de arta contemporana Nicholas (x=0). Real Time Action (with) Personal Effects. Artistul, Nicolae Ilie, absolvent al Academiei de Arte Luceafarul, a participat pana in prezent la 14 expozitii de grup, iar in 1999 a fost premiat la expozitia Accente si Amprente de la Galeria Apollo.

La Laptaria Enache

La ora 22.00 puteti participa la o seara de chitara clasica live, Corelli dixit.

Tout Azimuth

Incepand de ieri, la Teatrul European din Paris se desfasoara cel de-al cincilea festival Tout Azimuth, destinat muzicii din intreaga lume, cantecului si jazz-ului. Printre invitatii principali se numara Serge Hureau, Amina si Cheb Kader. Initiat de producatoarea Genevieve Girard, festivalul este o modalitate de a pune in valoare noile talente sau artisti cunoscuti care nu au inca statutul de star. Anul acesta, organizatorii propun un echilibru intre diferitele genuri muzicale. Serge Hureau a oferit, in deschidere, versiunile sale dupa Edith Piaf si Charles Trenet si doua creatii proprii: De la cocos la magar si Grajdul cu lupi. Accentele orientale vor fi aduse de Zora si Naab. Se adauga muzica latino sau muzica etno aliata cu jazz-ul.

Premiul Lausanne

Prestigiosul concurs international de dans clasic de la Lausanne, ajuns la a 31-a editie, si-a anuntat palmaresul. Medalia de Aur a revenit tanarului australian de 17 ani McRae, iar cea pentru interpretare contemporana a fost obtinuta de dansatoarea chineza Danqing Xu. Premiul pentru cea mai buna dansatoare elvetiana a fost inmanat tinerei Sarah-Jane, eliminata in semifinale. Finala a cuprins trei coreene, o japoneza, o chinezoaica, o braziliana si o slovaca, iar la barbati, trei chinezi, doi australieni si un japonez. La aceasta editie, al carei juriu a fost prezidat de directorul Scolii de balet din Londra, Gailene Stock, au participat 130 de tineri.

Arles si fotografia

Fundatia Maeght a organizat, pentru prima data de la intemeierea ei in 1964, o expozitie de fotografie. Este adevarat, ea cuprinde tot ce exista mai valoros in colectia muzeului Reattu din Arles, 180 de piese realizate de Adams, Man Ray, Brassai, Brodovitc, Dora Maar, Dieuzaide. Se afla in expozitie lucrari cunoscute pe plan mondial, cum ar fi 20 de clisee ale americanului Edward Weston, din faimoasa serie dedicata legumelor, sau Pictorul Turnului Eiffel imortalizat in 1953 de Marc Riboud. Colectia muzeului din Arles numara peste 4.000 de clisee, unele apartinand fotografilor contemporani renumiti, ca Vasco Ascolini sau Mimo Jodic.

Memoriile ultimului calau

Casa de licitatii Drouot-Richelieu ofera astazi spre vanzare -carnetele de executie- ale lui Anatole Deibler (1863-1939), ultimul calau al republicii franceze. Timp de 40 de ani, acesta a pus sub ghilotina 400 de capete, unele dintre ele apartinand unor personalitati ce au facut valva la vremea lor. Descendent al unei lungi linii de calai originari din Germania, a carei vechime urca pana in secolul al XVII-lea, el a consemnat in 14 carnete, in creion sau cerneala, date privindu-i pe -condamnatii sai-. Supranumit -Monsieur de Paris-, Anatole Deibler a insemnat toate detaliile unei executii: locul, data, ora, vremea, numele condamnatului, motivul condamnarii. Se insiruie in acest cortegiu vagabonzi, criminali, regi ai talhariei, paricizi si fratricizi, anarhisti, membri ai crimei organizate, pirati, violatori, dementi. Printre condamnatii ilustri se numara anarhistii Ravachol si Vaillant, apoi Violette Noziere Pilorge, Jeronimo Santo Caserio, asasinul presedintelui Carnot… Pretul de pornire al ansamblului carnetelor este 15.000 euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.