-Iisus din Nazaret-
Romania 1 a inceput ieri difuzarea filmului -Jesus of Nazareth-, productie anglo-italiana a anului 1977, ce va fi prezentata in patru parti (marti, miercuri, joi si vineri). Chiar daca este unul dintre cele mai lungi filme realizate pana acum, -Iisus din Nazareth- a reusit sa retina atentia a milioane de privitori de-a lungul anilor, fiind cel mai urmarit film creat de Franco Zeffirelli. Prin tema aleasa si prin distributia de exceptie, regizorul a creat un film monumental, iar protagonistul, actorul Robert Powell, pare nascut pentru acest rol. Filmul este o ampla evocare a vietii si suferintelor lui Iisus Hristos, de la nastere pana la rastignire, impecabil realizata cinematografic si dinamizata de muzica lui Maurice Jarre. Din distributie, alaturi de Robert Powell, fac parte Anne Bancroft, Claudia Cardinale, Laurence Olivier.
Concert pascal la Palatul Sutu
Concertul de Paste, organizat in fiecare an de Fundatia ACCUMM in cadrul Stagiunii Muzicale -Iosif Sava-, va avea loc astazi, de la ora 18.00, la Palatul Sutu din Bucuresti, si va fi sustinut de Orchestra -Lyceum Strings- a Liceului de Muzica -George Enescu-, sub bagheta dirijorului Bogdan Voda. Infiintata de catre dirijorul Petru Andriesei de aproape doua decenii, -Lyceum Strings- are un palmares impresionant, concertand pe toate scenele importante din tara, dar si in Franta, Danemarca, Spania, Austria, Elvetia, Suedia, Germania, Olanda, Anglia, cu numeroase aparitii in emisiuni de radio si televiziune, avand deja scoase pe piata patru CD-uri cu lucrari de Bach, Schubert, Britten, Silvestri, Vivaldi, Mendelshon si Sigismund Toduta. In concertul de miercuri, orchestra va canta Concertul pentru doua viori si orchestra in re minor de Bach – solisti Mihaela Dobrescu si Ioana Preda -, Concertul pentru viola si orchestra in si minor de Haendel – solista Monica Honciu -, Concertul pentru contrabas si orchestra in la major de Dragonetti – solista Daniela Gabriela Georgescu -, iar in partea a doua a serii, publicul va putea asculta Simfonia de camera de Sostakovici, Adagietto din Simfonia a V-a de Mahler si Aria din Suita a III-a in re major de Bach.
Memoria unei civilizatii
Biblioteca Nationala a Romaniei va invita sa participati astazi, la ora 10.30, in foaierul salii -I.L. Caragiale- a Teatrului National din Bucuresti, la deschiderea expozitiei Memoria unei civilizatii: Sankt-Petersburg (1703 – 2003), care reuneste documente valoroase (carti, stampe, harti, carti postale, albume, partituri) din colectiile sale. Evenimentul este organizat in colaborare cu Teatrul National Bucuresti, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, si isi propune sa celebreze unul dintre cele mai importante centre culturale si politice al Europei, Sankt-Petersburg, de la a carui intemeiere se implinesc 300 de ani. Expozitia va fi deschisa de acad. Razvan Theodorescu, ministrul culturii. Vor fi prezenti E.S. Ion Iliescu, presedintele Romaniei, premierul Adrian Nastase, inalte oficialitati ale Ambasadei Federatiei Ruse si alte altor ambasade la Bucuresti, personalitati politice si culturale de prim-rang. Celebrarea orasului imperial rus va mai cuprinde, la sfarsitul lunii mai, premiera piesei Anna Karenina, dramatizare dupa celebrul roman al lui Lev Tolstoi, care se inscrie in seria spectacolelor din dramaturgia rusa, ca si cele puse in scena de Serghei Cerkasski si M. Mokrov, spectacole cu care, in lunile mai si iunie, Nationalul bucurestean va pleca in turneu la Moscova si la Sankt-Petersburg.
Ajutor cultural
Ieri, in Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, a avut loc ceremonia schimbului de scrisori intre Guvernul Japoniei si Guvernul Romaniei privind acordarea, de catre Guvernul Japoniei, a unui ajutor nerambursabil, in valoare de 38.700.000 yeni, constand in casete video, Societatii Romane de Televiziune. Din partea romana, semnatarul documentelor a fost domnul Cristian Niculescu, secretar de stat in MAE, iar din partea japoneza, E.S. Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti.
Papusi de mai
Editura Cartea Romaneasca va invita astazi, la ora 13.00, in Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor, la lansarea volumului cu acest titlu al scriitoarei Mihaela Popescu. Cartea va fi reprezentata de Ioan Grosan si Dan Cristea.
Mituri
Sub acest titlu, Maria Constantinescu si Silviu Oravitzan expun, la Muzeul National Cotroceni, pictura, sculptura cinetica, obiecte spatiale si grafica, ce propun tratarea mitului biblic. Autorii lucrarilor au fost apreciati in timp de personalitati ale culturii noastre, cum ar fi Vasile Dragut, Alexandru Balaci, Giulio Carlo Argan, Richardo Barletta, Nicu Steinhardt, Emil Cioran, Sergiu Celibidache. Vernisajul are loc astazi, la ora 18, in spatiile medievale ale muzeului.