Home Cultură Renascentiste rafinamente artistice

Renascentiste rafinamente artistice

DISTRIBUIŢI

Un univers fastuos te intampina la Caminul Artei (etaj). O lume mirifica se desprinde din broderiile-tapiseriile-picturile inegalabilei Hermina Csata. Plasticiana clujeanca izbuteste o sinteza a artelor in piese in care pielea, ata de matase si acrilicul isi disputa stralucirile si profunzimile. Piesele par, la primul contact, tapiserii. Montate pe suporturi de lemn lacuit, au evident rolul ambiental pe care tapiseria l-a avut dintotdeauna. Ca tehnica, lucrarile Herminei Csata se integreaza insa broderiei, iar folosirea culorii le inrudeste cu pictura. Rezultatul, compozitii depasind caracterul strict decorativ, peisaje in care ata de matase creeaza suprafete pe care le-ar fi invidiat orice pointillist, in care stralucirea metalica a acrilicului este contrabalansata de profunzimea absorbanta a antilopei sau de rafinata patina a pielii cu aspect de vechi. Interioare, scene de basm, flori, gradini, marine se construiesc cu o migala pe care privitorul nici macar n-o banuieste. Materialele urmeaza docil gandul artistei, faldurile pielii ofera partial tridimensionalitate autentica, jocul culorilor ofera iluzorii profunzimi. Gradinile Semiramidei isi etaleaza splendorile orietale, Gradina artistei ne ofera recognoscibile plante autohtone ce se reliefeaza pe fondul de ocruri si bejuri. La Hermina Csata, pielea imprumuta toate culorile curcubeului, grupate in interiorul fiecarei piese dupa o rafinata armonie. Peisajele apartin intotdeauna visului, fie ca este vorba despre Basm, in care lumile se -tes- dintr-o minutioasa broderie in ocru, alb, bej pe fondul de piele albastru si verde, fie ca este vorba de Insula misterioasa, imaginand, ca si Marea misterioasa, corabii scoase din imemoriale timpuri, animale marine indefinite, sau de piesa cea mai sesizanta a expozitiei, Ploaie de stele, care ne aminteste ca negrul este una dintre cele mai profunde culori ale paletei.

La o privire mai putin -fermecata- de frumusetea pieselor, descoperi in compozitiile Herminei Csata o riguroasa structurare a planurilor, directionari savant realizate cu ajutorul fasiilor de piele sau compunerii formelor brodate, ce confera miscare, ca in Gradinile Semiramidei, de exemplu, ascensionalitate, ca in Basm, sentimentul contemplatiei ca in marine.

Transcenderea granitei dintre genuri se produce la Hermina Csata nu numai prin imbinarea tehnicilor, dar si prin subiectele abordate, prin monumentalitatea pe care o obtine in compozitiile cu caracter sacru sau istoric, prin subtilitatea cu care surprinde si transmite suflul locurilor, spiritul lumilor diverse. Este si motivul pentru care nu putem inscrie opera ei exclusiv in artele decorative, artista propunandu-si si realizand un discurs rezervat asa-numitelor -arte majore-. E drept, acest discurs imbraca haina somptuoasa a culorii, a placerii tactile, a unui rafinament aproape nemaiintalnit de la Renastere incoace. Pentru ca intr-unul din palatele renascentiste ale unui principe luminat si estet s-ar potrivi povestile de dragoste, feericele plimbari si calmele consideratii asupra lumii imaginate de Hermina Csata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.