Am omis din retrospectiva anului muzical 2002, publicata la sfarsitul lunii decembrie, un eveniment ajuns la a XVI-a editie, care, dincolo de tenacitatea si pasiunea organizatorilor, a cunoscut in anul trecut momente de reala tinuta artistica. Este vorba despre Festivalul International -Zilele Muzicii Contemporane-, organizat de Filarmonica -Mihail Jora- din Bacau. Organizat pe mai multe sectiuni, -Clasicii- Muzicii Contemporane, Orizonturi Europene, Tendinte romanesti, festivalul a gazduit compozitori si interpreti din Romania, Spania si Republica Moldova. Cele patru zile ale festivalului au insemnat tot atatea concerte. Inaugurarea a apartinut Trio-ului -Syrinx-, unul dintre fondatorii festivalului. Cei trei instrumentisti, Dorel Baicu – flaut, Adrian Petrescu – oboi si Pavel Ionescu – fagot, au sustinut, cu participarea oboistului Dorin Gliga, un program cu lucrari de Liviu Danceanu (Florilegiu), Stefan Niculescu (Sincronie), Viorel Munteanu (Concertino), cu virtuozitatea care le-a adus, de-a lungul anilor, atatea premii: la Concursul din Llangolen (Anglia), Stresa si Capri (Italia), Martigny (Elvetia), Tokio. Sectiunea Orizonturi Europene a gazduit un recital de chitara al duo-ului Panebianco & Del Monaco din Spania. Cei doi muzicieni, Alfredo Panebianco si Vania Del Monaco, sunt recunoscuti pe plan international pentru interpretarile lor pline de virtuozitate si lirism, fie ca este vorba despre propriile compozitii sau despre aranjamente dupa piesele altor compozitori. In muzica lor au rasunat influente din muzica cubaneza, armonii braziliene, muzica transcendentala orientala. Au fost prezentate piese semnate de Panebianco, Simons, Matamores, Del Monaco, Ramirez, C. Rodriguez. Cel de-al doilea concert al sectiunii a fost oferit de Orchestra Nationala de Camera a Republicii Moldova, sub bagheta dirijorului si compozitorului Valentin Doni, programul cuprinzand, pe langa o compozitie a acestuia, Muzica pentru corzi, pian si timpane, piese de Dmitrii Chitenco, Ion Macovei, Tudor Chiriac, Laurentiu Gondiu. Ultima seara de concert a fost dedicata tendintelor actuale din muzica romaneasca. Sub bagheta dirijorului Ovidiu Balan, Filarmonica -Mihail Jora- din orasul gazda a prezentat Simfonia -N- a naturii de Vasile Timis, Concertul pentru violoncel si orchestra de Dumitru Capoianu si Simfonia a I-a – Glossa (pe versuri de Mihai Eminescu) de Viorel Munteanu, cu concursul Corului -Gavriil Musicescu- al Filarmonicii -Moldova- din Iasi, dirijat de Doru Morariu. Solisti au fost violoncelistul Alexandru Morosanu si tenorul Bogdan Cojocariu.
In caietul-program editat cu aceasta ocazie, sub titlul Cui prodest musica nova, Ozana Kalmuski-Zarea, unul dintre pasionatii organizatori ai festivalului, care lucreaza de pe acum la editia din 2003, aduce un argument nevoii noastre de muzica: -…muzica este o componenta a spiritului nostru, o <dovada> ca ne putem privi sufletul in ea si, cu siguranta, o certificare a delimitarii noastre de regnul animal. Nu intampaltor inca din zorii desprinderii de acest regn, muzica a stat de-a dreapta zeilor si ritualul divin a fost, intotdeauna, insotit de acorduri muzicale. Prin muzica, omul a comunicat si comunica cu divinitatea. Chiar si azi, in aceasta lume zbuciumata, pragmatica si materialista. Chiar si azi, cand sentimentul religios imbraca, in unele parti ale lumii, aspecte fundamentaliste, muzica, aceasta <scara catre Dumnezeu> – cum spunea Wilhelm al II-lea, isi vadeste puterea de inraurire spirituala-.
Ar fi de adaugat ca, in afara acestui festival, anul 2002 a mai adus cateva importante satisfactii muzicienilor bacaoani: deschiderea stagiunii, in septembrie, cu o prima auditie in acest oras – Sacre du primtemps de Igor Stravinski, sub bagheta dirijorului Ovidiu Balan, in aceeasi seara fiind prezentat si Concertul in la minor de Schumann, avandu-l ca solist pe pianistul Valentin Gheorghiu, acelasi concert pe care, ulterior, l-a interpretat la Bucuresti sub conducerea lui Seiji Ozawa. Si enumerarea ar putea continua.