Vineri, directorul general UNESCO, Koichiro Matsuura, a cerut autoritatilor americane si britanice sa ia masuri urgente de salvare a patrimoniului cultural irakian. In acea zi, la Bagdad a fost jefuit vestitul Muzeu National, unic in lume prin colectiile sale de piese babiloniene, sumeriene si asiriene, ca si pentru textele islamice vechi. Au fost furate piese cu o vechime de aproximativ 7.000 de ani, evident de neinlocuit, marturii nu numai ale culturii acelui spatiu geografic, dar si ale culturii de inceput a umanitatii, careia lumea ii datoreaza scrisul, calendarul, primele calcule matematice si primele orase. Tot ceea ce putea fi luat a disparut, piese celebre au fost distruse. Vitrinele, sparte, sunt acum goale. Inaintea inceperii razboiului, specialistii muzeului adapostisera o seama de piese in subsoluri, dar usile acestora au fost sparte. Unii conservatori presupun ca printre jefuitori s-au aflat apropiati ai muzeului care cunosteau locurile de depozitare. Boluri de aur si cupe au fost furate, olaria si o buna parte a statuetelor de ceramica au ramas pe podele in cioburi. Nici portalurile cladirii n-au scapat neatinse. In Muzeul Arheologic din Bagdad existau piese vechi de peste 4.000 de ani, printre care, de exemplu, si argintarie din Ur. Se gaseau aici faimoasele tablite cu Codul lui Hammurabi, despre care nu se stie insa daca mai erau in muzeu in momentul inceperii razboiului. Se stie insa ca o statueta de zeitate provenind din Ur, din anul 2000 i. Hr., a disparut, ca si capul in bronz al unui rege akkadian, vechi de 4.300 de ani. S-au pierdut, in total, peste 70% din piesele colectiei. Irakul a fost, in ochii arheologilor si istoricilor, un urias sit istoric, iar muzeul cuprindea piese descoperite in cercetari ce au durat timp de 80 de ani. Pentagonul poseda o lista, intocmita de un grup de cercetatori, printre care si MacGuire Gibson de la Universitatea din Chicago, cel mai important cercetator american al arheologiei mesopotamiene, ce cuprindea 4.000 de muzee, monumente si situri arheologice de importanta cruciala, ce trebuiau ocolite de bombardamente. Muzeul din Bagdad era primul pe lista. El a iesit intact din bombardamente, dar nu a existat un plan si pentru apararea lui impotriva jafurilor. Desigur, minunatele podoabe si pietre pretioase au fost o puternica ispita, dar si doi lei babilonieni sau tablitele cu cuneiforme.
Este greu de spus ce se va mai putea salva din toate acestea. Pe de o parte, jefuitorii au fost, in cea mai mare parte, oameni obisnuiti, pentru care aceste piese nu reprezentau o valoare inestimabila si care nu sunt familiarizati cu piata de arta. In plus, o serie de lucrari sunt atat de cunoscute, incat aparitia lor pe piata va fi imediat remarcata. Este foarte adevarat insa ca exista si o piata subterana, ca exista multi colectionari care ar da orice si ar incalca orice lege pentru a obtine un obiect sau altul. James Armstrong, conservator la Muzeul Semit de la Universitatea Harvard, marturisea presei ca spera ca, dupa ce ordinea va fi reinstaurata in Irak, macar o parte din tezaurele furate vor putea fi recuperate, tocmai pentru ca unele nu vor putea gasi cumparatori.
Un alt loc pe care razboiul l-a afectat iremediabil pare a fi Gradina Raiului. Textul biblic plaseaza Gradina Raiului la intalnirea Tigrului cu Eufratul, in actuala localitate Al-Qurna. Aici, Adam s-a adresat pentru prima data lui Dumnezeu, de aici a inceput viata lui pamanteasca. Aici, sub batranul copac al lui Adam, femeile locului veneau sa se roage, indiferent de faptul ca apartineau religiei crestine, celei musulmane sau mozaice. Dupa Razboiul din Golf, Copacul lui Adam a murit. Regiunea a suportat urmarile politicii tinuturilor parjolite duse de Saddam pentru a pedepsi populatia sudului tarii care ajutase fortele aliate. Mlastinile au fost secate, sub pretextul redarii terenului agriculturii. Populatia zonei a primit acum soldatii britanici cu bucurie, sperand in reinvierea traditiei locului: -Noi, locuitorii din Al-Qurna, credem ca acesta este un loc exceptional si dorinta noastra cea mai arzatoare este ca vechea lui glorie sa reinvie. Caci gloria Gradinii Raiului este gloria lui Dumnezeu.-
In afara scrisorii adresate de catre Koichiro Matsuura autoritatilor americane si britanice, in care era subliniata urgenta actiunilor de salvare si pazire a patrimoniului cultural irakian, UNESCO a contactat tarile vecine Irnaului incercand sa evite -Exportarea ilicita a bunurilor culturale- ale Irakului. Ale acestui loc in care a fost inventat alfabetul, in care ziua a capatat 24 de ore, in care s-au compus primele poeme epice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane