O voce cristalina suprainalta sustinuta de o expresie muzicala de o cuceritoare sinceritate?ë acesta era portretul muzical al sopranei Simona Mihai, portret notat in urma cu doar cativa ani atunci cand parasea bancile Liceului -Dinu Lipatti- din Bucuresti; <era perioada in care Simona cucerea laurii distinctiilor supreme conferite tinerilor vocalisti in cadrul olimpiadelor scolare, apoi in Polonia, in Japonia> tot atunci Uniunea Criticilor Muzicali i-a conferit Premiul anual al tanarului interpret.
Astazi Simona Mihai este studenta a anilor terminali la Royal College of Music, la Londra; de la un an la celalalt – pe parcursul recitalurilor oferite in tara, atunci cand poate sa revina in perioada vacantelor – tanara interpreta etaleaza un firesc cumul de experienta, de cultura a cantului, de pertinenta stilistica; ?ëiar aceasta in zona atat de pretentioasa a repertoriului mozartian, a muzicii engleze, a creatiei romantice, a celei contemporane.
Distinctii si burse de studii, o rabdare, o ambitie tenace, o impresionanta putere de munca fac posibile o evolutie semnificativa, o treptata patrundere in zona de semnificatie a vietii muzicale engleze. Cu mai bine de o luna in urma, in cadrul Scolii Internationale de Opera de la Londra, Simona Mihai a participat, la -Britten Theater-, in cadrul productiei cu opera -Gianni Schichi- de Puccini. In luna mai a cantat in cadrul recitalului de lieduri dedicat compozitorului Alexander von Zemlinski, iar in luna aprilie, la Edinburg, in compania cunoscutei B.B.C. Scotish Symphony Orchestra, Simona Mihai a participat la realizarea partiturii sopranei soliste din Missa in do major de Beethoven.
In mod cert, pentru Simona inceputul de an a avut semne bune chiar din primele saptamani; a fost admisa si a lucrat in cadrul cursurilor de maiestrie sustinute la Royal College de catre celebrul bariton si pedagog Thomas Allen insotit de nu mai putin faimosul pianist Roger Vignole, reputat specialist in genul muzicii vocale camerale.
A urmat invitatia de a realiza partea solistica in marele oratoriu romantic care este -Paradis si Peri- de Robert Schumann, in compania formatiei Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Un concert de muzica vocala mozartiana, concert sustinut la -House of Lords- – Camera Lorzilor, in St. Mary Chapel Undercrofte apoi, recent, invitatia de a canta alaturi de Empirial College Choir in Mica Missa Solemna de Gioacchino Rossini sunt cateva repere de ultima ora care atesta intrarea treptata a sopranei Simona Mihai in contextul vietii muzicale engleze. Or, cum se stie, viata muzicala din Anglia este una dintre cele mai consistente, mai pretentioase, mai alese – in egala masura elitista si populara – in ceea ce priveste diversitatea si calitatea manifestarilor in zona muzicii – o voi numi – academice. Simona are de facut fata unei provocari continue intr-un mediu de mare elevatie profesionala, un mediu al competitiei perpetue, competitie realizata cu tine insuti, cu ceilalti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 25.04.2025, 17:08:08