Home Cultură Spectacolul luxuriant al artei

Spectacolul luxuriant al artei

DISTRIBUIŢI

Targul International de Arta Contemporana (FIAC) de la Paris, cel mai frecventat de artisti, galeristi si colectionari, a prilejuit o seama de intalniri si dezbateri. Cafeneaua FIAC, deschisa tuturor vizitatorilor, a gazduit zilnic mese rotunde instructive, neformale, organizate de principalele ziare interesate de piata de arta, cea mai importanta fiind aceea a postului de radio France Culture, transmisa in direct. Un program special a fost pregatit pentru VIP-urile recomandate de galeristi, constand in seri ale galeriilor, vernisaje speciale, conferirea unor premii ale FIAC, cum ar fi Premiul Marcel Duchamp primit de Dominique Gonzales Foerster. Marea noutate a editiei 2001, Video Cube, a adus anul acesta in Franta o seama de creatii inedite ale unor tineri talentati, cum ar fi argentinianul Sebastien Diaz Morales, romanul Mircea Cantor sau vietnamezul Hguyen Hatsushiba. Premiul decernat de aceasta sectiune a revenit artistei Francoise-Aline Blain. Galeriile din diferite tari s-au intrecut in etalarea unor nume si lucrari apartinand celor mai diverse tendinte. Printre cele mai interesante oferte, s-a numarat aceea a Belgiei, cu galeriile Baronian Francey sau Jousse Entreprise, cu lucrari de Raymond Hains si Mathieu Laurette, alaturi de cele mai recente creatii din zona designului, semnate de Ron Arad, Marc Newson sau fratii Bouroullec. Au existat si o seama de tendinte novatoare, intre cele mai pregnante situandu-se Galerie Beaubourg, cu Yvon Lmabert si Daniel Templan, dar si cu Loisir de Fabrice Hybert sau desenele cunoscutei Beatrice Cussol. Publicul a fost incantat de editiile de arta, realizate nu cu reproduceri, ci cu creatii unicat, cum ar fi adevarata -gotha- a sculpturii, editata de Sandro Rumney: Stephan Balkenhol, Louise Bourgeois, Claes Oldenburg sau Fabrice Langlade. Simbolul editiilor de arta din Franta, Franck Bordas, a oferit Jean Dubuffet, Gilles Aillaud, Mark di Suvera, exemplare exceptionale obtinute gratie unei tehnologii high-tech de clasa. 15 exemplare ale foto-litografiilor semnate de Renaud Manfourny, discretul fotograf al Inrockuptibles, au facut deliciul vizitatorilor.

FIAC este o mina de aur pentru tinerii artisti veniti din toate zarile, care sunt cautati de amatori avizati. Anul acesta, figuri vedeta au facut praghezul Vaclav Stratil, poet si plastician, autorul unor portrete fotografice marcate de critica sociala si politica, sau de cautari ca dubla identitate sau metamorfozele, cubanezul Carlos Garaicoa, prezentand fotografii si instalatii a caror tema principala este orasul sau natal, Havana, argentinianul deja amintit, Sebastian Diaz Morales, americanca Justine Kurland. Desigur, orice artist isi doreste o expozitie personala la acest targ. Este o adevarata proba a focului atat pentru creator, cat si pentru galeristul care il prezinta. Trei asemenea etalari au retinut interesul colectionarilor si al celorlalti galeristi: Franz West, impus pe plan international la inceputul anilor *80, unul dintre reprezentantii noii arte vieneze, cel datorita caruia corpul omenesc redevine interesant pentru artisti, si care a expus de aceasta data sculpturi, instalatii, creatii video intr-un fel de bricolaj suficient de senzual, cum ar fi celebrele de-acum structuri in ghips, informale, pe care vizitatorul le poate manipula dupa plac. O prezentare istorica riguroasa a caracterizat expunerea colectiei de gravuri semnate de Max Beckmann, marcat de modernismul pictural al secolului XX, excelent desenator apartinand curentului expresionist. In sfarsit, Veronique Boudier, autoarea unei arte generoase, energice si sentimentale, cu seria de Parasute, care se deschid la cea mai mica atingere.

Extrema diversitate a targului parizian este dificil chiar de sugerat. Sa mai amintim totusi sculptura animaliera sub titlul Zoo, reunind opere de Basquiat, Francesco Clemente, Bettina Rheims sau Jeff Koons, tablourile venite din China, cu notabilul artist Zhao Bo…

Timp de sase zile, in fiecare an, Parisul atrage cei mai seriosi si cei mai insoliti colectionari, ofera galeristilor din intreaga lume prilejul unor afaceri importante, lanseaza artisti tineri, cresc sau scad cotele celor deja cunoscuti si ofera publicului larg, mai mult sau mai putin avizat, spectacolul luxuriant al artelor plastice contemporane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.