Home Cultură Targul de carte de la Frankfurt

Targul de carte de la Frankfurt

DISTRIBUIŢI

Cea mai mare intalnire a oamenilor de carte, scriitori, profesionisti in industria publicistica isi deschide astazi, la ora 17.00, portile. Cea de-a 55-a editie a Targului de carte de la Frankfurt gazduieste anul acesta aproximativ 6.400 de expozanti din 110 tari, asteptand in jur de 270.000 de vizitatori, dintre care 430 de editori si peste 240 de agenti literari. In afara expozitiei de carte, care cuprinde cam 335.000, dintre care 80.000 de publicatii recente, sunt prevazute, in acest an, 2.200 de evenimente culturale, 300 dintre ele fiind rezervate invitatului de onoare al editiei, Rusia. Ieri, in ziua deschiderii oficiale, a avut loc un seminar privind drepturile si licentele managerilor, intitulat O privire prospata asupra drepturilor: schimbari recente in pietele de carte germana si franceza. Ca noutati ale editiei, merita semnalate Centrul International al Translatorilor, menit sa faciliteze discutiile de afaceri, si importanta acordata ilustratorilor de carte. Sunt expuse proiectele a peste 600 de ilustratori. De asemenea, un Forum al tehnicilor productiei de carte prezinta specialistilor ultimele achizitii in domeniu, de la fabricarea hartiei la masinile de printat si materialele pentru coperte. De altfel, majoritatea forumurilor targului de la Frankfurt sunt dedicate inovatiilor in industria tipariturilor, cel mai important dintre evenimente fiind Publishing Solutions.

Oaspete de onoare al actualei editii, Rusia, va prezenta aproximativ 150 de autori. Alaturi de operele clasicilor, intre care la loc de cinste se afla Puskin, Lev Tolstoi si Soljenitin, specialistii targului asteapta cu nerabdare noua generatie de scriitori care urmeaza sa domine forumurile dedicate Rusiei. Mai multe opere, printre care romanul Kys al Tatianei Tolstoia, sau cele semnate de Alexandra Marinina, autoare a unor best-seller-uri de factura politista, ori Vladimir Sorokin, care propune romane cu caracter pornografic, vor fi prezentate in limba germana. In afara cartilor, oaspetele de onoare beneficiaza de expozitii de fotografie, cum ar fi St. Petersburg – Petrograd – Leningrad – St Petersburg: XX Century in Photographs, care prezinta publicului aceasta -Venetie a Nordului- ce a sarbatorit anul acesta 300 de ani de existenta, proiectii de film si concerte, printre acestea din urma remarcandu-se Russian Disco cu Vladimir Kaminer.

Evenimente speciale sunt considerate si prezenta, duminica, a scriitorului Gunter Grass, care va citi din ultima sa carte de poeme, Letzte Tanze (Ultimele dansuri), sau -Blue Sofa-, spatiul in care o seama de scriitori si personalitati ale lumii literare vor participa la discutii, vor acorda interviuri. Sa amintim numai cateva nume: T.C. Boyle, Frederick Forsyth, Michail Sokolovski, Ken Follet.

Standul Romaniei, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, pe o suprafata de 48 metri patrati (cea mai mare inchiriata pana acum la acest Targ), are ca tema Trei mari romancieri: Nicolae Breban, Matei Albastru si Alexandru Ecovoiu. Conceptia grafica, apartinand Muzeului National de Arta Contemporana, evidentiaza aniversarea in acest an a doua evenimente remarcabile: Centenarul Victori Brauner si Centenarul Ion Irimescu. Sunt expuse carti editate la peste 50 de edituri, dintre care amintim Ed. Economica, Polirom, RAO, Institutul European, Gramar, Nemira, Enciclopedica, Univers Enciclopedic, Albatros, Vremea, Universal Dalsi, Meridiane, Fundatia Culturala Romana, Allfa, Curtea Veche, Kriterion, Vivaldi. Manifestarile la standul romanesc incep maine, la ora 12.00, cu o lectura din romanul Don Juan de Nicolae Breban, ce va fi prezentat publicului de presedintele Uniunii Scriitorilor din Renania Palatina, Thomas Krammer, care va face acelasi oficiu pentru Matei Albastru, din al carui volum Povesti auzite de la bunicul meu va citi, vineri, scriitorul Christian Schenk, si pentru romanul Cei trei copii – Mozart de Alexandru Ecovoiu (sambata). Olivia Spiridon isi va prezenta vineri cartea Cercetari asupra prozei germane din Romania de dupa 1945, aparuta la Ed. Igel din Oldenburg (Germania), Ed. Du Style lanseaza in aceeasi zi Pivnite, mansarde, nu putine trepte de Sami Damian, iar Fortuna prezinta colectia Tezaur literar romanesc. Vor mai fi lansate O floare cu 21 de petale (Ed. Antim Ivireanul), volumele semnate de Andrei Zanca aparute la editurile Axa (Romania) si Leonberg (Germania), varianta romaneasca a romanului Templul parasit de Erwin Wickert (Ed. Minerva) si volumul Eminescu, 6 Poeme, cu ilustratii de Marcel Chirnoaga. Programul romanesc se incheie duminica cu lansarea volumului de nuvele Lumea parasita de Daniel Schenk, editat de Cronica (Romania) si Dyonisos (Germania).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.