Home Cultură Targul din Basel la Miami

Targul din Basel la Miami

DISTRIBUIŢI

Celebrul Targ de Arta de la Basel a intrat in acest decembrie intr-o aventura. Directorul lui, Samuel Keller, a hotarat sa depaseasca hotarele Europei si sa organizeze o sesiune americana, in Florida. Motivele sale sunt, evident, in primul rand comerciale, dar si dublate de un orgoliu nedisimulat, dat de traditia artistica europeana. -Galeriile europene vor sa expuna in America. Prefer s-o faca prin intermediul nostru, a marturisit el. Este o aventura costisitoare si nu ma astept sa ajungem la un echilibru financiar mai devreme de cinci ani, in cazul in care totul merge bine: acum nu am venit aici sa castigam bani, ci pentru a ramane numarul 1.- Conceput ca si targul-mama, mai curand ca un show decat ca o simpla expozitie cu vanzare, Targul de la Miami gazduieste 155 de expozanti, din care 75 europeni si 66 americani, avand o sectiune de arta video. Compartimentul cel mai apreciat a fost cel al designului. Zona orasului Miami este plina de colectionari extrem de bogati, -veniti din Nord pentru a scapa de frig, din Sud pentru a scapa de violenta, de peste tot pentru a scapa de impozitele pe venit, care nu exista in Florida-. Departamentul Design, organizat in niste depozite devenite muzeu, a organizat o sarbatoare nocturna deliranta, a l*americaine, cu orchestre in mijlocul strazilor si tablouri in toate colturile, astfel incat intreg orasul parea invadat de arta. Un ziar local a scris de altfel, cu amuzament, despre un Art Attack. Intregul oras a fost fermecat de targul organziat de elvetieni cu rigoarea lor proverbiala. Soferii de taxi s-au declarat in al noualea cer, restaurantele au ridicat tarifele cu 40%. Dar Miami este unul dintre cele mai scumpe orase, in consecinta, participarea unei galerii a costat cu cel putin cu o treime mai mult decat la Basel. Artistii tineri si-au organizat propriul targ, botezat Scope, intr-un hotel de pe plaja, fiecare camera devenind stand.

Interesant si promitator este faptul ca targul tinerilor a format, inca de la aceasta prima editie a manifestarii Art Basel/ Miami Beach, o sectiune -off-. Colectionarii americani au dovedit o aplecare speciala pentru arta -foarte moderna-, un gust sigur care este o garantie de viitor a calitatii targului. Unii dintre ei au venit insotiti de consilieri, iar problema pretului nu se discuta. Un Miro a fost vandut, inca din prima zi, cu cateva milioane de dolari. Krugier, galeristul norocos, povesteste Le Monde, de bucurie a savarsit, in momentul urmator, doua crime: a aprins o tigara, in aceast tinut de nefumatori, care pe deasupra era si o havana cubaneza. Isi permitea insa, pentru ca la standul lui se afla cel mai scump tablou din targ, un Portret al Olgai de Picasso, realizat in 1917, care n-a fost vandut oficial, pretul fiind de 45 milioane de dolari.

Art Basel/ Miami Beach s-a dovedit un succes. Cele mai bune galerii, cei mai importanti colectionari, cea mai buna organizare, conform parerii presei de specialitate. S-ar parea ca demersul lui Samuel Keller este sortit duratei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.