Home Cultură Tu, cea mai sfanta dintre toate

Tu, cea mai sfanta dintre toate

DISTRIBUIŢI

Un documentar istoric despre Basarabia, semnat de regizorul Mihai Mihaescu si realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, va face maine obiectul unei Seri de Gala la Cinemateca Romana. Mihai Mihaescu, nascut in 1954 in satul Cioranesti, judetul Ungheni, absolvent al Institutului de Arte -Gavriil Muzicescu- din Chisinau si doctor in cinematografie si media al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, are deja o filmografie demna de atentie, semnand pana acum mai multe documentare si doua filme de lung-metraj: Adio, viata de holtei (1989) si Pacatul (1991). Cel de-al doilea, realizat dupa povestirile -Pacat boieresc- si -Hotul- de Mihail Sadoveanu, a fost premiat la Festivalul -Lucian Blaga- de la Cluj (1992).


Tu, cea mai sfanta dintre toate este, dupa cum declara regizorul insusi, un film de suflet, care incepe cu un istoric al Basarabiei, bazat pe documente de arhiva si, pentru perioadele mai recente, evocat de veterani de razboi, de istorici din Republica Moldova sau din Romania, de scriitori cum ar fi Dan Berindei, Florin Constantiniu, Grigore Vieru, pentru a cita numai cateva dintre numele cele mai cunoscute. Pelicula Tu, cea mai sfanta dintre toate este, de fapt, o incercare de portretizare a Basarabiei, cu toate avatarurile istoriei ei, cu dilemele prezentului, cu posibilele directii ale viitorului. Mihai Mihaescu isi marturiseste credinta in forta acestui pamant si a oamenilor lui in chiar finalul filmului, in melodia care se constituie, intr-un fel, in concluzia unui documentar din care amaraciunea nu lipseste: Basarabie cu trei culori, niciodata, niciodata, n-ai sa mori.

Pe afisul filmului, produs de Casini Art, alaturi de numele regizorului, sunt mentionate si acelea ale echipei de realizatori: Victor Lungu si Oleg Mutu (imagine), Radu Captari (muzica), Corina Herghelegiu (regizor secund), Ion Livadaru (asistent regie). Autorul filmului a apelat, in calitate de consultant stiintific, la academicianul Dan Berindei, care afirma: -Situatia actuala a romanilor din Republica Moldova, dar si a romanilor din Ucraina, pentru ca Basarabia a fost impartita de Stalin in atatea bucati, este deosebit de complicata. Pe undeva, chiar ingrijoratoare, pentru ca, evident, pe fundalul unei situatii economice grele si dupa tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul a doua sute de ani cu acest pamant romanesc, face ca acest roman sa fie in fata necesitatii de a se regasi…-. Este si incercarea pe care o propune regizorul si scenaristul Mihai Mihaescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.