Oaspeți ai Academiei Române
Între 20-25 mai, prof. univ. Jiri Felix, specialist în limba română la Universitatea „Carolina“ din Praga, a făcut o vizită în România, la invitația acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ pentru o serie de convorbiri privind colaborarea bilaterală. Cu acest prilej, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a înmânat prof. Jiri Felix diploma „Meritul Academic“ pentru promo-varea limbii române în străinătate.
Acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, a făcut o prezentare a lui Jiri Felix pe care îl consideră „cel mai bun cunoscător al limbii române din străinătate“ și l-am comparat cu un alt mare profesor, l’Alf Lombard (Suedia), la fel de „împătimit de limba română“. Jiri Felix face parte din pleiada de lingviști care, fără să fi avut limba română ca limbă maternă, a reușit să o cunoască foarte bine, devenind un „ambasador“ al culturii române în țara sa, conducând o adevărată școală. Excelent cunoscător al limbii române, admirabil vorbitor, Jiri Felix este, totodată, un bun prieten al românilor și prețios colaborator al specialiștilor noștri. Și-a dat doctoratul cu teza „Paradigmatica limbii române“, sub conducerea lui Boris Cazacu. A publicat numeroase articole și studii în revistele de lingvistică cehe și românești și a editat manuale de limba română. Prezent la ceremonie, Dl. Ion Iliescu a vorbit despre bunele sale relații cu Jiri Felix, începute încă din anul 1957.
Prof. univ. Jiri Felix a povestit cum a aflat despre existența României în vara anului 1937, când a vizitat niște prieteni cehi stabiliți în Ucraina subcarpatică. Apoi, în 1954 a venit pentru un semestru ca student al Universității „Carolina“, unde studiile românești au fost inițiate, încă din 1882, de prof. Urban Jarnik, membru corespondent și membru de onoare al Academiei Române. I-a cunoscut pe cei mai buni lingviști – Al Rosetti, Iorgu Iordan, Al. Graur, Boris Cazacu – și pe cei din aceeași generație – Marius Sala, Andrei și Mioara Avram, Emanuel și Laura Vasiliu, Alexandru și Bogdan Hurescu. Cu anii, s-au adăugat Valeria Guțu Romalo, Gabriela Pană Dindelegan, Grigore Brâncuș și încă mulți alții. Primele sale articole au fost publicate, în 1956-1957, în revista „Limba română“, urmate de numeroase altele în „Studii și cercetări lingvistice“, „Limbă și literatură“ și în publicații de specialitate din Cehia și Italia. Între anii 1959-1961, a participat la elaborarea dicționarului ceh-român, publicat sub auspiciile Institutului de Lingvistică din București. Șirul amintirilor a continuat ca tot atâtea argumente pentru afirmația cu care prestigiosul lingvist a încheiat: „Diploma pe care mi-o oferă forul suprem al științei românești mă onorează și mă bucură foarte mult. Vă rog să primiți sincerele mele mulțumiri“.
Vorbind despre colaborarea cu specialiștii români, prof. Jiri Felix o consideră foarte bună și „se datorează, în primul rând, faptului că directorul Institutului de Lingvistică, acad. Marius Sala, și cu mine suntem prieteni încă din timpul studenției. Suntem permanent în legătură și acad. Marius Sala mă ține la curent cu toate noutățile și, bineînțeles, îi sunt recunoscător“.