Home Cultură Un manuscris ecumenic

Un manuscris ecumenic

DISTRIBUIŢI


Editura Somogy a publicat recent lucrarea cercetatoarei Sonia Fellous de la sectia ebraica a Institutului de cercetari si istorie a textelor, intitulata Tolede 1422-1433, Histoire de la bible de Moise Arragel. Quand un rabbin interprete la Bible pour des chretiens (Toledo 1422-1433, istoria bibliei lui Moise Arragel. Cand un rabin interpreteaza Biblia pentru crestini.)

Lucrarea cuprinde istoria uluitoare a oamenilor, preotilor, rabinilor, aristocratilor de a realiza o traducere a Bibliei care sa impace cele trei religii ce convietuiesc in Spania de veacuri. Manuscrisul apartine acum ducilor de Alba si se afla la Madrid. Este o lucrare care a suscitat interesul multor cercetatori, dar nimeni pana acum n-a avut acces la ea, ceea ce i-a conferit o aura de mit. Caracterul ei special a fost semnalat in 1967 de un savant suedez, care a vazut-o la o expozitie universala de la Stockholm si care a remarcat o seama de imagini insolite pentru o biblie, pentru ca alaturau simboluri evreiesti si crestine. Comandata de un stramos al Ducelui de Alba, Don Luys de Guzman, care era, la inceputul secolului XV, al treilea personaj, ca importanta, din regatul Castiliei, lucrarea trebuia sa fie o traducere a Bibliei ebraice in limba castiliana, intr-o versiune care sa impace optica evreiasca cu aceea crestina. Ideea este cu atat mai interesanta, cu cat aparea intr-un moment de fanatism religios ce punea in pericol echilibrul economic si social al Spaniei. Guzman l-a ales pentru aceasta intreprindere pe rabinul Moise Arragel din Guadalajara, renumit in epoca pentru eruditia sa. Era traducator reputat, exeget, filosof, medic, astronom. Acesta a acceptat cu greu comanda, a carei realizare urma sa fie supervizata de un franciscan si un dominican, arhidiaconul orasului Toledo. Temandu-se sa nu fie considerat eretic, el expune in manuscris toate diferentele de dogma intre evrei si crestini, incercand sa arate ca ele nu sunt de netrecut. Desi nu i s-a cerut, el asociaza in aceste consideratii si punctul de vedere al islamului, al maurilor, pentru a arata apropierea dintre cele trei religii monoteiste. I-au trebui lui Moise Arragel 12 ani pentru a finaliza un manuscris de 1.000 de pagini, cu 325 de miniaturi.

Sonia Fellous l-a studiat 15 ani. Ea a marturisit, de curand, intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro: -…am descoperit ca mesajul rabinului era codat si ca fiecare dintre religii putea sa se regaseasca in el. Acest om, sfasiat in credinta sa pe de o parte si tara sa, pe de alta, a vrut sa transmita un mesaj specific poporului sau, indemnandu-l sa-si intareasca forta morala impotriva persecutiilor sangeroase pe care le suferea din 1391. Aceasta opera n-a fost posibila decat pentru ca o mana de oameni au crezut cu adevarat in coexistenta popoarelor. Din acest punct de vedere, trebuie sa aducem un omagiu lui Don Luys de Guzman, singurul in acele vremuri care a celebrat maretia celor trei religii printr-o opera de reconciliere. Poate si pentru ca a simtit raspandirea obscurantismului adus de Inchizitia ce avea sa se abata asupra Peninsulei Iberice incepand cu anul 1475 si dorea, prin aceasta intreprindere nemaiauzita, sa-i puna stavila. Demersul sau vizionar, datand din secolul XV, n-a reusit nici astazi sa ne mobilizeze-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.