Au aparut, in sfarsit, cele opt volume ale catalogului de licitatie a colectiei Andre Breton. Anuntata licitatie, ce a prilejuit atatea proteste ale intelectualilor francezi, ar urma sa aiba loc intre 7 si 17 aprilie, la Casa Drouot. Ziarul -Le Monde- scrie despre acest eveniment: -Nu numai atelierul lui Andre Breton este prezentat in acest catalog, ci o jumatate de secol de literatura si viziuni asupra artei.-
Andre Breton a fost, mai presus de orice, un catalizator al ideilor epocii, un spirit critic ascutit, dar si un vizionar si un descoperitor de valori. Experienta primului razboi mondial si frecventarea lui Guillaume Apollinaire i-au descoperit suprarealismul, al carui activist a fost, alaturi de Louis Aragon, Paul Eluard, Soupault, iar mai tarziu Duchamp si Man Ray. In anii *50, el incearca si reuseste, intr-o oarecare masura, o reactivare a suprarealismului la tinerii scriitori si artisti plastici. Interesul pentru creatiile literare si plastice apropiate ca spirit acestui curent i-a determinat apropierea de opere majore, ca acelea semnate de Juan Miro, romanul Victor Brauner, Yves Tanguy, Francis Picabia, Matta, dar si de obiecte ce au format colectii neasteptate: pasari ale Paradisului, bastoane, fosile, alaturi de creatii ale artei indienilor sau ale locuitorilor Oceaniei.
Intelectualitatea franceza este siderata si indurerata de dispersarea acestei colectii, pentru care nici o institutie publica n-a reusit gasirea unei solutii de prezervare si conservare, timp de 34 de ani, cati au trecut de la moartea posesorului ei. Altii amintesc ca dispersarea colectiilor si chiar ideea organizarii unor vanzari la licitatie nu i-au fost straine lui Andre Breton. Pe langa faptul ca vindea el insusi carti ale fostilor prieteni, dupa ce se certa cu ei, propunea spre vanzare piese ale artei primitive pe care o descoperise. Acest capitol va fi, de altfel, o surpriza a expozitiei ce se va organiza la Drouot. Se incriu in aceasta categorie de piese o mare sculptura din Noua Irlanda, masti eschimose, cumparate pentru viitorul muzeu din strada Branly, care demonstreaza flerul pe care breton l-a avut inca din anii *20 pentru aceste domenii ale artei ignorate aproape complet la acea data. Vor fi prezentate si 20 de figurine kachinas, aduse de Breton dintr-o calatorie in Arizona, la indienii Hopi, propuse spre vanzare separat, desi ele formeaza o colectie unitara.
In ceea ce priveste literatura, se detaseaza manuscrisul lucrarii Arcan 17 din 1944, dedicata intalnirii cu Elisa la New York, cea care avea sa-i devina sotie si sa pastreze tot tezaurul adunat de el pana in momentul propriei morti, desenele si scrisorile Nadjei, din 1928, -silueta patetica si inspirata care a supravietuit prin literatura unui destin de suferinta si nebunie-. Insotite de un aparat critic si de informatii biografice, colectiile de carti, manuscrise, picturi, obiecte de arta primitiva si populara ocupa cele opt volume, dintre care doua sunt consacrate cartilor, repatizate in 1686 de calupuri, dintre care 120 pentru editiile originale ale lui Breton, imbogatite cu desene si scrisori. Imensa munca pe care a presupus-o organizarea si editarea acestei adevarate baze de date ii apartine lui Jean-Michel Olle. Dincolo de interesul firesc pe care il suscita, acest catalog exhaustiv al colectiei lui Andre Breton are un caracter dramatic, pentru ca este vorba despre o viata stransa in aceste obiecte, despre un -monument-, cum o numeste un cronicar parizian, ce vor fi desfacute in bucati. Din fericire, -zidul- atelierului, compus din peste 200 de opere, a intrat, prin donatia in contul taxelor de mostenire, in posesia Muzeului National de Arta Moderna. Probabil este singura parte a colectiei ce nu se va dispersa piesa cu piesa.
Expozitia colectiei lui Andre Breton va fi deschisa in doua etaje ale Casei Drouot la 1 aprilie. Ea va cuprinde 400 de tablouri, 3.500 de carti, 1.500 de fotografii, unele cu semnaturi prestigioase, 150 de piese de arta primitiva. La capatul lecturii catalogului, ramai uimit de eclectismul, de plaja, practic nelimitata, a interesului si curiozitatii acestui vizionar al literaturii si artei care a fost Andre Breton.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane