Ritmul noilor aparitii editoriale pare sa ne copleseasca in aceasta primavara. Editurile propun o sumedenie de carti, cele mai multe dintre ele demne de atentia cititorului, fie ca este vorba despre beletristica, fie ca ne referim la lucrari de specialitate.
Editura Paralela 45 lanseaza mai multe titluri in cateva colectii.
Scoala de la Targoviste. Prizonier al provizoratului. Jurnal 1957 – 1970. Aparut in colectia Destin, prezentul volum reuneste insemnarile din noua caiete-manuscris si acopera anii 1957, 1964, 1966-1970, din care au fost eliminate partile aparute deja in volumele A treia dimensiune si Parul Berenicei (Cartea Romaneasca, 1984, respectiv, 1981). Nascut in 1927, Radu Petrescu este absolvent al Liceului -Ienachita Vacarescu- din Targoviste (1938) si tot acolo incepe sa-si scrie Jurnalul in 1944. Este perioada in care impreuna cu Mircea Horia Simionescu, Costache Olareanu, Constantin Lazarescu, Emilian Georgescu, Costel Demetrescu elaboreaza revistele-manuscris, caligrafiate intr-un singur exemplar: Cantece noi, Carnet literar, Apollo, Orase de nikel, Caiet Modagor, Spada. Existenta sa ulterioara este marcata de atacuri politice in anii *50. Autor al mai multor volume, ale caror coperte vor fi semnate, cu mici exceptii, de pictorul Marin Gherasim, Matei Iliescu, Proze, Ce se vede, In Efes, a tinut un amplu jurnal, de-a lungul a 36 de ani, in care intamplarile vietii sale cotidiene se impletesc cu impresii de lectura, cu ganduri despre artistii pe care ii cunostea (si cunoaste foarte multi, din toate artele).
In aceeasi colectie, Calatorii apocrife de Simona-Grazia Dima, o carte de versuri care, asa cum anunta coperta a IV-a, -constituie o ipostaziere poematica a calatoriei initiatice spre sinele profund al fiintei. Modalitatile de investigare a acestui nucleu ontologic sunt vazute ca infinite permutatii si metamorfoze-. N-am avut niciodata un numar, o parola, un ecuson/ pe piept, n-am mintit, spun ceea ce simt: tot pe drum/ va-nselati crezand ca veti ajunge altundeva decat/ in inima voastra – calatoriile sunt petele haotice ale iubirii/ insa adevarata calatorie-i cu neputinta de povestit.
Colectia Civilizatia romanului s-a imbogtit cu doua titluri remarcabile:
Juanita de Juan Valera, scriitor spaniol al secolului al XIX-lea, a carui viziune literara apartine insa secolului luminilor. Personajele sale intruchipeaza nu fiinte reale, ci -cazuri morale-, adoptand genul romanesc ca pe o concesie facuta gustului epocii. -Atat sub aspectul constructiei, cat si al stilului, Juanita este o capodopera. Secventele se succed cu o deplina functionalitate, in care nimic nu lipseste si nimic nu prisoseste-, scrie in substantiala prefata hispanistul Andrei Ionescu.
Cartea snobilor de W.A. Thakeray aproape ca nu are nevoie de nici o prezentare. Autorul Balciului desertaciunilor, William Makepeace Thakeray, reuneste in acest volum foiletoanele aparute initial in revista -Punch-. Intalnim, ca in toate cartile sale, un umor coroziv, dar si, uneori, o vehementa fara echivoc. In Scurta istorie Oxford a literaturii engleze, Andrew Sanders scria: -Celebra Carte a Snobilor este o satirica trecere in revista a societatii, de la inalta clasa din varful ierarhiei la clasele de mijloc, schimband mereu punctul de vedere si judecatile morale, cuprinzand, dar si acceptand dependenta de viciile analizate, lucru valabil chiar si in cazul naratorului.-
Zorii celor prea iubiti de Louis Gandel a aparut in colectia Romanul mileniului III. Autorul, nascut in 1939 in Algeria, este un cunoscut scriitor francez contemporan, autor a sapte romane si a numeroase scenarii de film. Fort Saganne, ecranizat de Alain Croneau, cu Gerard Depardieu in rolul principal, a primit Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. Romanul aparut acum la Bucuresti a fost distins cu Premiul France Television, fiind, dupa cum declara autorul, -cea mai personala- dintre cartile sale. Plasata pe malurile Bosforului, actiunea romanului se bazeaza pe o tripla poveste: a unei prietenii, a unei legaturi amoroase si a raportului de putere, dupa cum remarca criticul Sebahat Erol.
Colectia Biblioteca de proza scurta propune Aventura maresalului de Bassompierre de Hugo von Hofmannstahl, celebrul scriitor austriac de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Volumul cuprinde 17 scrieri, unele dintre ele reprezentand texte fundamentale pentru inceputul secolului XX, relevante pentru -constiinta ca traieste, ca exprima, ca da fiinta unui final. Si ca limba sa, limba exprimarii sale adevarate isi va inchega replicile abia Dincolo. La nouasprezece ani, Hofmannstahl evoca ceva care <trebuie tacut>-, scria Wittgenstein, citat de autorul prefatei volumului de la Paralela 45, Cornel Ungureanu.
In sfarsit, in colectia Tropos, o reeditare necesara: Introducere la metoda lui Leonardo da Vinci de Paul Valery, despre care Mircea Martin, coordonatorul colectiei scrie: -Valery nu este un autor care <devine>, ci care <este>, alternanta si schimbarile de accent in cadrul operei sale ajung sa fie percepute abia prin raportarea la tendintele diverse si momentele succesive de cultura la care a participat. In incercarea timpurie inchinata lui Leonardo, Valery traseaza nu un portret, ci o metoda, si nu o metoda personala, ci una generala, o cale de acces catre acel <loc central din care intreprinderile stiintei si ale artei sa fie la fel de posibile>. Exegeza lui e teoretizanta, tipizanta, nu individualizanta.-