Home Cultură Universul lecturii

Universul lecturii

DISTRIBUIŢI

Revenim la semnalarea unor volume, aparute in ultimul timp la diverse case editoriale. Frecventa lansarilor de carte depaseste de cele mai multe ori posibilitatea noastra de a acoperi fenomenul in intregime. Am ales insa, pentru astazi, o editura la care ne-am oprit mult mai rar: Militara.

Memoriile Maresalului Finlandei Carl Gustaf Emil Mannerheim, aparute la Editura Militara cu sprijinul Ambasadei Finlandei la Bucuresti si al Centrului Sindan, au beneficiat la lansare, pe langa prezentarea sustinuta de acad. Dan Berindei, Maresalul Mannerheim – personalitate marcanta a istoriei veacului XX, de prezenta E.S. Pekka Harttila, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Finlandei la Bucuresti, a E.S. Pekka Wuoristo din Ministerul Afacerilor Externe finlandez si a directorului Muzeului Mannerheim din Helsinki, Vera von Fersen, ale caror alocutiuni au vizat conturarea personalitatii celui care -a personificat istoria dobandirii si mentinerii independentei Finlandei in timpul celor doua razboaie mondiale si al celor doua decenii interbelice-.

Nascut in 1864, Carl Gustaf Emil Mannerheim va avea, pana in 1917, o cariera de 30 de ani in armata imperiala rusa. Bunele relatii dintre Imperiul rus si Marele ducat autonom al Finlandei, stabilite la inceputul secolului XIX, i-au permis frecventarea Scolii de cavalerie Nikolaevsk de la Sankt Petersburg. Abia intors in Finlanda in 1918, va incepe o alta cariera, aceea de mesager semioficial la Stockholm, apoi la Londra si Paris, pentru recunoasterea independentei tarii si stabilirea unor noi relatii diplomatice cu Franta. Regent al Finlandei din decembrie 1918 pana in luna iulie a anului urmator, cunoaste bine relatiile externe ale tarii si, in acelasi timp, lupta pentru realizarea unitatii interne a noului stat. Rolul sau in conducerea armatei finlandeze si in politica externa capata noi dimensiuni in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand -abilitatile sale in arta diplomatiei- au permis pastrarea integritatii si independentei tarii, mai mult, Finlanda fiind al doilea stat neocupat de Germania, dupa Marea Britanie, dupa cum afirma E.S. Pekka Harttila.

La sfarsitul razboiului, a fost ales presedinte al tarii, functie pe care a ocupat-o timp de 18 luni. La sfarsitul razboiului, Mannerheim avea 77 de ani, iar retragerea din activitate s-a petrecut dupa un an si jumatate. Scrierea Memoriilor a durat doi ani, ele aparand in 1951 in limbile finlandeza si suedeza. In prefata volumului, Mannerheim scria: -Nu este oare de datoria mea, acum cand Occidentul pare sa fi uitat curajosul popor finlandez, sa le facem cunoscut prietenilor nostri apropiati si indepartati ceea ce stim despre lupta sa neinfricata de aparare pentru ceea ce o natiune considera drept idealul sau cel mai sacru? Iar concetatenii mei nu aveau si ei dreptul de a-mi cunoaste opiniile asupra cauzelor si efectelor evenimentelor care au condus Finlanda la situatia in care se gaseste astazi?- Alert scrisa, continand portrete ale oamenilor politici contemporani autorului si o documentata relatare a evenimentelor, prevazuta cu harti si cu o relativ bogata colectie de fotografii de epoca, cartea aparuta la Editura Militara este menita sa starneasca interesul oricarui amator de istorie europeana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.