Inaugurarea celei de-a doua editii a intalnirilor dintre profesionistii francezi si romani din domeniul audiovizualului (prima a avut loc in 1998, din initiativa Ambasadei Frantei in Romania si a Asociatiei profesionale romane de comunicatii prin cablu) a prilejuit E.S. Pierre Menat, ambasadorul Frantei la Bucuresti, o expunere a motivelor care au generat Zilele franco-romane ale audiovizualului: succesul sesiunii precedente, progresele pe care Romania le-a facut si trebuie sa le faca inca in vederea aderarii la Uniunea Europeana, prezenta crescuta a realizatorilor francezi pe canalele romanesti si fixarea obiectivului de aderare a Romaniei la NATO, aderare in favoarea careia Franta s-a pronuntat si este decisa sa creeze un parteneriat cu tara noastra, in special in domeniile culturii si audiovizualului, data fiind atat prezenta ei economica remarcabila si importanta retelei culturale de care dispune. In aceeasi directie se inscrie si initiativa numirii unui consiler al ministrului culturii, mai ales pentru domeniul aflat in discutie in aceste zile. In declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului francez al Afacerilor Externe, se specifica: -Audiovizualul romanesc se pregateste pentru Europa si pentru aceasta trebuie sa faca fata unor diverse provocari: institutionale, tehnice, comerciale. Acquis-ul european in materie (si in particular, directiva -televiziune fara frontiere-) va fi prezentat cu aceasta ocazie, la fel ca si noile forme de publicitate prin intermediul televiziunii. …Aceasta a doua editie a zilelor audiovizualului franco-roman constituie o noua dovada a parteneriatului largit dintre Franta si Romania, prima tara francofona a carei limba oficiala nu este franceza.- Ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a facut o trecere in revista a relatiilor in domeniul cinematografiei intre cele doua tari, incepand cu anii *60, si a acelora din zona televiziunii din ultimii 12 ani, declarandu-se -un modest artizan al uneia dintre cele mai importante domenii ale relatiei franco-romane-. Anuntand ca in cateva zile, adica la incheierea acestei sesiuni parlamentare, va fi votata legea audiovizualului si referindu-se la unele dificultati aparute in colaborarea in domeniu, ministrul a incheiat cu refrenul lui Gilbert Becaud, -L*important c*est la rose/ Croyez moi-. Din partea romana, au salutat organizarea intalnirii Andrei Popescu, secretar de stat pentru armonizarea legislativa cu acquis-ul comunitar din Ministerul Integrarii Europene, Serban Madgearu, presedintele Centrului National al Cinematografiei, si regizorul Nae Caranfil, a carui scurta alocutiune s-a dovedit plina de umor: -M-am intrebat de ce sunt la masa, si nu in sala. Si cred ca am gasit raspunsul. Sunt regizorul a patru lungmetraje, toate coproductii franco-romane. Deci, un obiect bizar sau, poate, imaginea unei reusite colaborari franco-romane in carne si oase-.
Jean Paul Cluzel, presedinte, director general al Radio France International, a subliniat importanta audiovizualului pentru integrarea europeana, prin posibilitatea acestui domeniu a prezentat convingator moduri de viata, ceea ce poate determina interpretarea evenimentelor, creand in acelasi timp o viziune europeana asupra realitatii internationale, promovand diversitatea in construirea informatiei. Cu un cuceritor accent de sinceritate, si-a marturisit bucuria de a fi la Bucuresti in aceasta -vara a maturitatii audiovizualului-, Marie-Christine Saragosse, director general al TV5, a amintit recenta emisiune Bucuresti 24 de ore, realizata si difuzata de postul pe care il conduce, furnizand si cateva date statistice ale audientei postului in timpul transmiterii ei in Romania, Germania, Belgia, Franta, Spania, Argentina. A remarcat, in acelasi timp, -profesionalismul exemplar- al specialistilor romani de televiziune si a rememorat recentele prezente romanesti in viata artistica pariziana: Filantropica regizorului Nae Caranfil si expozitia retrospectiva Horia Damian, artist roman stabilit in Franta. Un exemplu de emisiune informativ-educativa a fost filmul de 10 minute, destinat prezentarii Uniunii Europene in prezent si in viitorul apropiat, al realizatorului magazinului geo-politic Le Dessous des Cartes de la ARTE, Jean-Christophe Victor, precedat de sublinierea importantei prezentarii geografice si istorice in emisiunile politice cu scop pedagogic.
Cele doua zile ale actualei sesiuni cuprind mese rotunde dedicate unor probleme majore ale domeniului. Astazi se vor desfasura trei runde de discutie, avand ca tema Ajutoarele in domeniul productiei si distributiei, cu o prezentare sustinuta de expertul Renate Rojinas, secretar executiv la Eurimages, si o seama de interventii, moderate de Walter Lerouge, director executiv la Eureka Audiovisuel, ale specialistilor romani (Diana Ciopeana, Emanuel Berbeci, Serban Madgearu, Laura Frunzetti, Nicolae Cabel, Razvan Popescu, Ralu Filip, Attila Gasparik, Virgil Nitulescu, Decebal Mitulescu, Doina Bostan, Delia Mucica, Iulia Deutsch, Eugen Cadaru, George Chirita, Mihai Malaimare, Cristian Comeaga), Noile forme de publicitate, prezentate de expertul Michel Gregoire, de la European Group of Television Advertiser, cu interventii sustinute de Walter Lerouge, Cristian Hadji Culea, Sanda Visan, Beatrice Comanescu, Florin Calinescu, Cristian Bici, Pavel Stantchev (presedinte, director general HBO – Romania) si, respectiv, Fondurile de sustinere in cinematografie, la care vor vorbi Thierry Peyrard, de la Centrul National de Cinematografie din Franta, Irina Boulin-Ghica, Anca Mitran si o buna parte dintre participantii la celelalte doua subiecte. Maine dimineata va fi discutat un subiect vizand exclusiv Romania: Politica audiovizualului romanesc, iar dupa-amiaza, organizatorii s-au gandit la o analiza a Preluarii canalelor frantuzesti de catre retelele televiziunii prin cablu.
Vom reveni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 30.04.2025, 01:49:40