Decizia de a stabili o zi a teatrului de papusi a fost luata anul trecut la intrunirea Consiliului General al Centrelor UNIMA de la Atlanta. Tara care gazduieste anul acesta prima sarbatorire a artei papusarilor este India, dr Kapila Vatsyayan adresand mesajul international, insotit de un cuvant apartinand Margaretei Niculescu, presedinte UNIMA. Margareta Niculescu este cea mai importanta personalitate a teatrului de animatie romanesc si o renumita reprezentanta a genului in intreaga lume, iar Romania este una dintre cele sapte tari fondatoare ale Uniunii Internationale a Artistilor Marionetisti. In tara noastra functioneaza, din 1957, Centrul National UNIMA, condus actualmente de Cristian Pepino (presedinte) si Calin Mocanu (secretar general). UNIMA Romania sustine ideea de a celebra in fiecare an Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi. -Dorim sa ne alaturam in continuare miscarii UNIMA de a atrage atentia asupra miraculosului taram al povestilor <spuse> de papusi ce prind viata in mainile daruite ale artistilor, de a continua experimentul artistic, de a moderniza si transforma permanent limbajul artei animatiei. De aceea, consideram important sa preluam mesajul international, sa ne adunam <fortele> si sa ne adresam cu putere lumii pe 21 martie pentru a-i face pe oameni SA NE DESCOPERE! SA NE CUNOASCA! SA PARTICIPE! SA VORBEASCA DESPRE PAPUSA SAU MARIONETA!.
In meseajul sau, dr Kapila Vatsyayan subliniaza universalitatea acestui limbaj teatral:
-Lumea teatrului de papusi are inocenta, puritatea si prospetimea unui copil, dar si intelepciunea unui adult. Pentru mine a reprezentat intotdeauna o fascinatie speciala, a fost o manifestare artistica unica in care am descoperit drumul de la simplu la complex, drumul catre spatiul initial al misteriosului si al imaginativului. Diversitatea teatrului de papusi, patrunderea lui in toate culturile si civilizatiile, in diferite perioade istorice ale umanitatii, inca din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre de avangarda, il fac cel mai puternic mijloc de comunicare multidimensionala. In tot acest timp, UNIMA, prin intermediul numeroaselor sale filiale, a jucat un rol remarcabil in crearea unei comunitati globale de artisti, care sarbatoreste diversitatea si particularitatea culturala. Intr-o lume in care comunicarea devine cruciala este foarte importanta sustinerea numeroaselor forme ale acestei arte – care a fost amenintata, uneori, cu disparitia.
Sunt cu atat mai fericita, cu cat prima Zi Mondiala a Teatrului de Papusi este organizata in India, casa acestei arte inca din timpuri imemoriale. Sunt fericita si pentru faptul ca UNIMA dedica o conferinta speciala memoriei unei figuri culturale de seama: raposata Kamaladevi Chattopadhyaya. Ea a <reintinerit> multe forme ale artei indiene, in special cea a teatrului de papusi.
Doresc sa-i felicit pe toti membrii UNIMA pentru ca ne imbogatesc viata intr-un mod atat de inaltator si ne ofera motive de bucurie-.
Dr Kapila Vatsyayan este autor, cercetator, editor si interpret. Ea si-a dedicat intreaga energie pentru expertizarea si cercetarea modalitatilor de pastrare si restaurare a patrimoniului cultural in Asia si in special in India. Arta papusareasca a beneficiat de angajamentul, de cunostintele, de sprijinul ei. A gandit si infiintat Centrul National de Arta -Indira Gandhi-, al carui director academic a fost. Consultant al guvernului indian de mai bine de 30 de ani, este recunoscuta de numeroase academii (Sangect Natak Academy, Academia Nationala pentru Arte Vizuale si Arte Frumoase, Academia Franceza pentru Studierea Civilizatiei Asiatice). A scris si a publicat peste 15 carti, unele recunoscute pe plan international. Zonele ei de interes sunt: arta scenica, literatura, filozofia, antropologia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane