Cu opt ani in urma, Conferinta generala UNESCO propunea ziua de 23 aprilie, in care se comemoreaza disparitia, in 1616, a doi titani ai literaturii mondiale, William Shakespeare si Miguel de Cervantes Saavedra, drept Ziua Mondiala a Cartii. Scopul era promovarea lecturii, omagierea scriitorilor si inducerea respectului pentru proprietatea intelectuala. 23 aprilie nu reprezinta numai celebrarea celor doi autori amintiti. In 1616, in aceeasi zi, se stingea Inca Garcilaso de la Vega. Si tot in aceasta zi, in ani diferiti, s-au nascut scriitori importanti ca Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Manuel Mejia Vallejo. De asemenea, exista o veche traditie catalana, potrivit careia, in ziua de Sf. Gheorghe, fiecare librar ofera un trandafir persoanelor care vin sa cumpere carti. S-au adaugat drepturile de autor, evenimentul numindu-se astazi Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor. In Romania, evenimentul a inceput sa fie sarbatorit de anul trecut.
In mesajul sau din acest an de Ziua Cartii, directorul general UNESCO, E.S. Koichiro Matsuura, subliniaza: -Viitorul cartii si al drepturilor de autor este o problema care ne priveste pe toti. Nu este ceva ce poate fi lasat pe seama specialistilor, a factorilor de decizie politica sau economica, autorilor, editorilor sau educatorilor. El ii priveste pe toti cei care viseaza o lume in care pot inflori impartasirea cunostintelor, valorile tolerantei, solidaritatea si dialogul. In epoca dezvoltarii exponentiale a sistemelor electronice si de televiziune, cartile sunt intrumente exceptionale in scopul exprimarii identitatii culturale. Distribuirea cartilor este esentiala pentru promovarea diversitatii culturale. Sa nu uitam rolul-cheie jucat de traducatori, fara care dialogul intercultural prin carte ar fi imposibil. (…) Indiferent ce forma ar lua, de la cea mai traditionala la cea mai novatoare, cartile ofera, acum mai mult decat oricand, un mediu de informare, de reflectie critica si de educatie, de neinlocuit. Ele constituie baza unui edificiu ce trebuie mereu consolidat, un edificiu format din democratie, drepturile omului si libertatile fundamentale, ale carui fatete esentiale sunt atat protectia autorilor, cat si accesul publicului la operele lor. (…) Cartile si dreptul de autor, ca forte directoare ale creativitatii fiecarui popor, joaca un rol proeminent in lupta pentru pace. Sper, de aceea, ca aceasta zi va fi marcata de un mare numar de initiative in intreaga lume.-
La Bucuresti, principalele manifestari dedicate Zilei Mondiale a Cartii si a Drepturilor de Autor se desfasoara la Institutul Cervantes, care, in colaborare cu British Council si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, asteapta oaspeti intre orele 14.00 si 21.00. Prima intalnire, de la ora 14.00, este destinata prezentarii temei Cartile on-line in Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor, la care vor vorbi prof. dr. Alexandru Mironov, secretarul general al Comisiei Nationale UNESCO, scriitorul George Cusnarencu si, din partea gazdelor, prof. Daniel de Lafuente, care va sustine o alocutiune despre Don Quijote on-line. In mai 2002, romanul Don Quijote de la Mancha a fost desemnat, la propunerea Institutului Nobel din Oslo si a Clubului Norvegian al Cartii, de catre 100 de scriitori din 54 de tari de pe cinci continente, drept -cea mai buna carte a tuturor timpurilor-.
In continuare, la ora 15.00, va fi vernisata, in Salonul Principal al Institutului, expozitia de desen si pictura a elevilor Liceului de Arte Plastice -Nicolae Tonitza-, urmata de decernarea unor premii, iar de la ora 17.00, in Sala de Proiectii vor fi prezentate filmele Don Quijote (1991), in regia lui Manuel Gutierrez Aragon, cu Fernando Rey in rolul principal, si Don Quixote (1999), in regia lui Peter Yates, cu John Lithgow. Concomitent, se va desfasura o lectura publica, prevazuta pana la ora 21.00, din Don Quijote si din operele lui Shakespeare, in limbile romana, spaniola, engleza, franceza, germana, la care vor participa personalitati din lumea culturala romaneasca si straina, actori, elevi, studenti. Lectura va fi intrerupta la ora 18.30 pentru inmanarea Premiului Don Quijote pentru traducere (oferit de Institutul Cervantes), pentru talmacirea unor opere de Francisco Ayala si Ramon Gomez de la Serna si a Premiului pentru eseu (oferit de British Council), pentru Don Quijote si Hamlet, doua mituri ale modernitatii.