Sistemul medical din România este capturat de politrucii care cu acordul UMF-istanului sunt înscăunați interimar și apoi prin concursuri cu unic candidat și rezultat cunoscut devin manageri cu drepturi depline și consideră spitalul ca propria moșie.
După ce am relatat multiplele infracțiuni comise de managerul de la Sf. Ioan, Robert Agafiței, susținut de PNL la șefia spitalului, tot mai mulți medici care lucrează sau au lucrat la Sf.Ioan au prins curaj și ne-au contactat pentru a face publice abuzurile din spital asupra unora și favorizarea altora, pe criterii neștiute dar bănuite. Citește și Medicii de la Sf. Ioan continuă dezvăluirile: „Împăratul e gol!”
Trei completuri de judecată diferite de la Tribunalul București au decis recent că Spitalul Sf Ioan era obligat să plătească rezidenților din spital în perioada 2018-2020 voucherele de vacanță, drept prevăzut în legislație.
Timp de trei ani, Agafiței a refuzat să respecte legea, iar medicii rezidenți au fost singurii angajați care nu au primit vouchere de vacanță. Deși rezidenții au depus multiple cereri de acordare a acestor drepturi, doamnele de la Runos le spuneau arogante: „voi nu aveți dreptul”, iar managerul afirma că lui nu-i pasă de ce spune legea, el la rezidenți nu vrea să le dea vouchere. Ba mai mult, nici după pronunțarea judecătorilor, Agafiței nu a dorit să plătească banii.
Cei 139 de rezidenți s-au împărțit în trei grupuri și au intentat trei procese 29305/3/2021, 28735/3/2021, 25434/3/2021 iar trei completuri de judecători specializați pe conflicte de muncă au decis ca Spitalul Sf. Ioan să plătească medicilor despăgubiri echivalente cu contravaloarea voucherelor, dobânda aferentă și cheltuielile de judecată.
Situația prezentată este foarte gravă pentru managerul Agafiței, ne-au explicat juriștii consultați de ziarul Curentul, fiind vorba de 139 de fapte de abuz în serviciu în concurs:
„Fapta funcţionarului public (n.a AGAFIȚEI) care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos (n.a. prin nerespectarea legii privind voucherele de vacanță) şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice (n.a. în cazul nostru sunt 139 de persoane care nu au primit voucherele) se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
Cum despăgubirile depășesc 200.000 de EURO, faptele sunt de competenta DNA, unde rezidenții vor și depune plângere penală imediat ce se vor redacta hotărârile judecătorești care reprezintă chiar dovada „vătămării” drepturilor acestor medici.
Reamintim că la infracțiunile în concurs se aplică pentru fiecare faptă câte o pedeapsă dar se execută cea mai mare la care se adaugă câte o treime din restul pedepselor, neputându-se depăși 30 de ani de închisoare. O fi bine să încalci drepturile medicilor?