
Vă prezentam anul trecut cum liderul federatiei AQUAROM – mureseanul Dorel Negrea, a organizat la inceputul lunii septembrie, o chermeza la Mamaia, unde invitatul special, directorul general Nicolae Barbieru – fost director SGA Mures, a avut parte de o primire neprietenoasa din partea majoritatii liderilor sindicatelor participante.
Iata ca lectia a fost uitata si Dorel Negrea, simtind ca trebuie reparat prejudiciul de anul trecut, organizeaza o noua chermeza, in aceeasi perioada a anului 2017 pentru a adormi simturile liderilor de sindicate din tara, care fierb la propriu, din pricina nemultumirii generale a salariatilor pe care ii reprezinta, care au primit Notificari si Angajamente de plata pentru returnarea a importante sume de bani, platiti in anii 2014 – 2015 de angajator, dar declarate necuvenite prin Decizia Curtii de Conturi a Romaniei.
Daca procesul initiat de Administratia Nationala Apele Romane impotriva Deciziei Curtii de Conturi a fost pierdut prin lipsa de implicare sau neprofesionalismul juristilor acestei institutii publice de interes national, nici cele doua federatii sindicale nu au facut mare lucru in sprijinul sindicalistilor, cei doi lideri multumindu-se cu avantajele conferite de soldele functiilor de lideri si de blandele mangaieri prietenoase ale amicilor Nicolae Barbieru, care conduce in continuare ANAR, ale directorului Resurse Umane Relu Adam si a consilierului juridic Catalin Caluianu, ultimii doi, fiind chiar implicati in acordarea acestor drepturi salariale declarate ca fiind nelegale.
Daca sindicalistii asteptau cu sufletul la gura sedinta organizata de ANAR cu reprezentantii celor doua Federatii din ziua de 20.07.2017, unde trebuiau stabilite masuri concrete de rezolvare a imputatiilor de care “beneficiaza” toti salariatii Apelor Romane, aflam din informarile celor doi lideri Gheorghe Gavrila – liderul APEHID si Dorel Negrea – liderul AQUAROM, ca nu s-a discutat nimic si pentru a abate atentia de la grava situatie ce pune in impas bugetul fiecarei familii a salariatilor Apelor Romane, se arunca cu praf in ochii tuturor, promitandu-le doar respectarea unor prevederi deja existente in Contractul Colectiv de Munca privind plata unor sporuri si diferente salariale unei categorii ce reprezinta 30% din totalul angajatilor.
In acest fel, “victoria” celor doua delegatii sindicaliste a constatat in marinimia ilustrului conducator Barbieru, care i-a incunostiintat ca are de aceasta data de unde plati infimele sume legiferate prin CCM, din economiile realizate prin neplata acestor prevederi contractuale. (foto dreapta)
Aceasta ilustra victorie, ii determina pe cei doi lideri sa isi ia o binemeritata vacanta, timp in care ABA-urile vor continua procesul de recuperare a sumelor de bani prin imputatii sau prin initierea unor procese in justitie impotriva salariatilor care nu semneaza angajamentele de plata refuzand sa corecteze greselile sefilor lor care le-au platit drepturile salariale in anii trecuti.
Pentru a nu minimaliza efectele acestei actiuni in regres asupra bietilor oameni din Ape care s-au lupat pe branci cu stihiile naturii, cu mentinerea lucrarilor hidrotehnice la standarde functionale sau cu protejarea rezervelor de apa puse la dispozitia intregii populatii a tarii, va reamintim ca prin CCM in vigoare, au fost acordate in anii 2014 – 2015 drepturi salariale transpuse in contractile individuale de munca, fara ca partile contractante sa aiba obiectiuni si cu girul reprezentantilor Ministerului Muncii in privinta legalitatii, astfel incat fiecarui salariat i-au fost platite sumele acordate ca drepturi salariale in mod cinstit si legal.
Nu dorim a contesta Decizia Curtii de Conturi si nici Hotararile judecatoresti. Dar nu putem sa nu luam in consideratie nici deciziile anterioare ale ICCJ care in care s-a decis ca aceasta institutie de control nu are dreptul de a interveni in derularea unui CCM aprobat de Ministerul Muncii, astfel incat acesta a devenit Legea partilor:
“Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a admis la data de 13.06.2016 prin Hotararea nr. 17/2016 pronunţarea unei hotărâri prealabile din Dosarul 1151/1/2016, referitor la sesizările conexe formulate de Curtea de Apel Constanţa – Secţia I civilă, în dosarele nr. 4024/118/2015, nr. 3927/118/2015, nr. 2060/118/2015 şi 3799/118/2015, urmatoarele:
“În interpretarea prevederilor art. l, art. 21 şi art. 26 lit. h) raportat la prevederile art. 64 din Legea nr. 94/1992, a prevederilor art. 132, art. 138 alin.(5) art. 142, art. 148, art. 151 şi art. 152 din Legea nr.62/2011 şi a prevederilor art.229 alin. (4), art.254 şi art.268 alin. (l) lit. d) din Codul Muncii, republicat, o decizie a Curţii de Conturi, emisă în exercitarea atribuţiilor sale de control, prin care s-a stabilit că anumite drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul unei instituţii publice finanţate integral din venituri proprii au fost acordate nelegal, raportat la prevederile legale privind salarizarea în instituţiile publice, nu lipseşte de efecte clauzele contractului colectiv de muncă prin care acele drepturi au fost stabilite, a căror nulitate nu a fost constatată de către instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii.
În interpretarea prevederilor art. 138 alin. (3)-(5) şi art.142 alin.(2) din Legea nr. 62/2011, nulitatea unei clauze a contractului colectiv de muncă negociate cu nerespectarea art. 138 alin. (1)-(3) din Legea nr. 62/2011 poate fi cerută de către părţile interesate, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie, respectiv poate fi invocată de către instanţă, din oficiu, pe durata existenţei contractului colectiv de muncă. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”.
De asemenea, unii salariati ai Apelor Romane au obtinut deja in mod individual recunoasterea justitiei in derularea contractelor individuale de munca, fiindu-le acordate drepturile banesti castigate si platite, prin hotarari in dosarele: nr. 2513/83/2015, nr. 2628/83/2015 si nr. 2695/83/2015 ale Tribunalului Satu Mare, ramase si definitive, in dosarul nr. 41563/3/2016 al Tribunalului Bucuresti, sau in dosarele nr. 8788/99/2015 si 8789/99/2015 al Tribunalului Iasi.
Nu putem uita nici de actiunile legiuitorului, care in constatarea unor blocaje anterioare de acelasi fel, a analizat si a decis emiterea Legii nr.124/2014 prin care s-au exonerat la plata angajati platiti din fonduri publice, in urma unor Decizii ale Curtii de Conturi care erau de natura a afecta importante mase de salariati din administratia publica, din cauza greselilor unor institutii publice de vaza ale Statului Roman.
Iata ca exista posibilitati, chiar si minore, dar care ar putea fi luate in calcul de catre reprezentantii Federatiilor sindicatelor, care ar putea initia cat mai curand si continua sirul protestelor legale in favoarea salariatilor lor.
Nu putem crede ca o singura Nota de protest inregistrata de Federatia AQUAROM cu nr. 145/06.07.2017 (foto stânga) la ANAR si Ministerul Apelor si Padurilor, urmata de vacanta liderilor alesi de salariati sa le reprezinte interesele, este indestulatoare pentru cei circa 10.000 de salariati ai Apelor Romane care asteapta cu sufletul la gura ca liderii lor sa ii reprezinte cu adevarat si sa ii scape de birul retinerilor nemeritate, in unele cazuri acestea ridicandu-se la contravaloarea a cinci salarii lunare.