Home Dezvăluiri Bacalureatul, prilej de noi licitații cu dedicație pentru SOFTWIN

Bacalureatul, prilej de noi licitații cu dedicație pentru SOFTWIN

DISTRIBUIŢI

Văzând noi ce scandal s-a declanșat din nou cu examenul de Bacalaureat ne-am gândit să vedem ce măsuri au luat oare inspectoratele pentru ca elevii să se pregătească mai bine și să nu se mai gândească la copiat. Și am aflat că Inspectorate Județene din țară au început licitații de achiziție pentru sisteme online de pregătire suplimentară și testare pentru Bacalaureat. Ura! Am zis noi. Ce idee bună! Dar ce să vezi? Caietele de sarcini sunt identice. Aoleu! Asta miroase a dedicație pentru câștigătorii licitațiilor și nu pentru elevi!
Azi analizăm cazurile Vrancea și Olt.
La INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN VRANCEA  a fost anunțat cu numărul  158050 / 21.03.2015  contractul cu denumirea „Sistem online integrat de pregătire suplimentara și testare pentru BAC și echipamente IT”.
La  INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN OLT a fost anunțat cu numărul : 160453 / 19.06.2015, contractul  Contract de furnizare sistem informatic integrat de pregatire suplimentara a elevilor pentru bacalaureat necesar pentru implementarea proiectului cu titlul „EduBac – Educație europeana pentru un bacalaureat de succes”, cod contract: POSDRU/153/1.1/S/138141.
Cea mai mare minune: cerințele în cele 2 contracte de sarcini sunt identice.
Și parcurgând cu atenție cele două caiete de sarcini observăm, în mod incredibil că:
– Pagina 6, capitolul 1, cerințe tehnice ale caietului de sarcini de la Inspectoratul scolar Judetean Vrancea este identică cu pagina 26, capitolul  3.4   Cerințe tehnice, licențe din cadrul caietului de sarcini ale Inspectoratului Judetean Olt; cerinte identice!
3.4 Cerinte tehnice licențe
Soluția va fi accesibilă prin intermediul următoarelor browsere:
– Internet Explorer 9 sau mai nou
– Mozilla Firefox
– Chrome
Soluția ofertată trebuie să fie accesibilă și de pe dispozitive mobile cu Android sau iOS.
– Cerința identică : „ Soluția propusă va asigura:
– Predarea, explicarea, fixarea si recapitularea noţiunilor esentiale pentru disciplina Matematică – filiera tehnologică,
– Exersarea şi evaluarea nISJ OTiunilor aferente disciplinei Matematică, atât în varianta fără constrângeri, cât şi în regim de examen,”
Se regaseste identic la pagina 6, Capitolul  1 CERINTE TEHNICE in cadrul caietului de sarcini a Inspectoratului Judetean Vrancea si la pagina 14, capitolul 3.3., Cerinte functionale licente in cadrul caietului de sarcini a Inspectoratului Judetean Olt;
– Si in cadrul ambelor Inspectorate judetene, la Vrancea la pagina 6, capitolul 1, cerinte tehnice, la Olt la pagina 14 , capitolul 3.3.1 , Modul de invatare si evaluare se cere , surpriza, ca „Ofertantul de propuna o lista de tematici relevante acoperite de produsul propus.  Ofertantul propune, ofertantul executa.  Acelasi ofertant?
– Si o alta cerina identica in cadrul celor 2 caiete de sarcini Olt si Vrancea, mare prietenie , se refera la : „ Adaptat profilului elevilor, soluția trebuie să ofere capabilități de diagnosticare a nivelului de cunoștințe, iar pe baza diagnosticului să construiască, particularizat, trasee de învățare adaptate. Activitățile de învățare vor pune accent pe prezentarea cât mai vizuală a materiei, pe explicaţii corelate cu natura, viaţa reală şi cu experienţa personală a elevilor. Scopul este de a facilita înţelegerea profundă a conceptelor, de a demonstra utilitatea cunoştinţelor în viaţa reală şi de a trezi curiozitatea şi bucuria descoperirii la elevi.”  La Vrancea la pagina 7 a capitolului 1 de cerinte tehnice , la Olt la pagina 14 in cadrul capitolului 3.3.;
– Si cerinta de legatura cu „VIATA REALA „prin folosirea în explicații și exerciții a unor exemple și situații realiste, elemente care au rolul de a menține interesul și curiozitatea elevilor și de a facilita transferul noțiunilor învățate în viața reală este identica in cele 2 caiete de sarcini si formulata identic, cei drept la pagini diferite ale caietului de sarcini : pagina 7 pentru Vrancea, pagina 14 pentru Olt.
– Similitudinile continua:  „Filmul de predare are scopul de a reaminti, structura și ancora în realitate noțiuni/concepte învățate la școală. Trebuie să redea conținuturile cât mai vizual, cu cât mai multe exemple din realitate, în legătură strânsă cu interesele elevilor. Nararea trebuie să susțină imaginile fără a fi redundantă, să fie sincronizată cu ritmul acestora, să nu folosească un limbaj prea formal, să folosească un ton conversațional și un stil fluent, adecvat pentru prezentările orale.”, pagina 7 la Vrancea, pagina 15 la Olt;
– Si chiar si fraza ca „ exercitiile de fixare trebuie sa fie construite inteligent „ apare in ambele caiete de sarcini , la pagina 7 la Inspectoratul scolar judetean Vrancea si la pagina 15 in cadrul caietului de sarcini al Inspectoratului scolar judetean Olt;
– Cerinta :” Soluția ofertată trebuie să răspundă în totalitate cerințelor de mai jos. Ofertantul va include în ofertă o metodologie care va descrie detaliat și va exemplifica modul în care aceste cerințe sunt implementate în cadrul produsului propus” apare , iarasi , in ambele caiete e sarcini, identic! Pagina 7 la vrancea , pagina 14 la Olt;
– Si in ambele caiete de sarcini se cere: „Elevii trebuie să aibă oportunitatea de a exersa imediat noțiunile învățate, pentru a încuraja fixarea acestora”. V-ati gandi sa scrieti aceasta fraza exact in acelasi mod?
– Si in ambele caiete de sarcini se cere ca: Produsul trebuie să includă cel puțin 100 de probleme rezolvate ! exact 100!
– Si, mai surprinzatoare este cerința de evaluare : Evaluare pe grup relevant de noțiuni : Evaluarea pe grup relevant de noțiuni trebuie să conțină itemi relevanți pentru noțiunile acoperite de capitolul respectiv. Itemii incluși în evaluare vor fi cât mai diverși, cel puțin de tip alegere simplă, alegere multiplă, cu alegere simplă și cu alegere multiplă, potrivire și ordonare cu drag and drop, completează spațiile libere, subliniază răspunsul. Atât enunțul cât și variantele de răspuns pot conține combinații de text, numere, formule, imagini. Itemii trebuie să fie evaluați automat. Evaluarea trebuie să poată fi făcută fie contra timp, fie fără restricții de timp. Structura testului trebuie să fie generată dinamic, prin includerea aleatoare a itemilor dintr-o bază de itemi, dificultatea lor fiind gradual crescătoare. Trebuie să existe un tip de test per capitol care să încurajeze elevii să-și îmbunătățească timpii de rezolvare a problemelor. Feedback-ul va fi oferit pe mai multe niveluri, incluzând punctaje, răspunsuri corecte vs răspunsurile oferite de elev, indicații. Pagina 8 la Vrancea, pagina 15 si 16 la OLT!
– Si cerintele de teste finale sunt identice la cele 2 inspectorate scolare: Produsul trebuie să includă și teste finale, care verifică înțelegerea întregului conținut. Aceste teste trebuie să fie contra-cronometru. Structura testului trebuie generată aleator dintr-o bază de itemi, astfel încât să asigure acoperirea tuturor capitolelor. Testele trebuie să sprijine elevii să-și îmbunătățească viteza de rezolvare a subiectelor și să funcționeze în regim multiuser. Testele multiuser trebuie să producă o serie de statistici și clasamente relevante, pe care ofertantul le va detalia. Pagina 16 la OLT, pagina 8 la Vrancea!
– Cerintele de Simulari de Examene sunt si ele identice: Soluția trebuie să includă simulări de examen care să îi ajute pe elevi să se familiarizeze cu formatul de examen și cerințele specifice. Simularea va dura 180 de minute. Timpul parcurs si rămas va fi afișat pe ecran elevului pe toata durata testului, similar cu conditiile de examen.
Simulările de examen vor conține 40 de variante de subiecte oficiale de la examenele din anii trecuți, sau vor fi generate aleator prin combinarea subpunctelor acestora.
Subiectele vor fi afișate asemănător cu modul în care sunt prezentate la examen. Subiectele vor fi însoțite de un barem, astfel încât elevul să poată obține punctaj parțial. Subiectele trebuie să fie verificate automat și elevul să poată vedea rezultatul obținut.
În urma rezolvării simulărilor de examen, sistemul va oferi recomandări de învățare specifice, pe baza rezultatelor elevului. Elevul va putea accesa imediat materialele recomandate.
– Dar cele mai spectaculoase sunt cerintele pentru modulul studio lingvistic 3.3.2., cerinte ce apar evident in ambele caiete de sarcini.
    Modulul de tip studio lingvistic va oferi următoarele funcționalități:
– Editor în care utilizatorul poate introduce un text în limba română
– Analiza textului introdus din următoarele perspective:
– Verificarea ortografică a cuvântului selectat din punct de vedere al diacriticelor și lipsei sau inversării unor litere, cu sugerarea de alternative din care utilizatorul va alege pe cea corectă conform contextului
– Afișarea tuturor sensurilor cuvântului selectat
– Afișarea antonimelor cuvântului selectat
– Afișarea sinonimelor cuvântului selectat,
– Afișarea paronimelor cuvântului selectat,
– Transcrierea fonetică, în Alfabetul Fonetic Internațional, a cuvântului selectat
– Despărțirea corectă în silabe a cuvântului selectat,
-Descrierea morfologică a cuvântului selectat, cu precizarea tuturor categoriilor relevante
– Funcționalitățile cerute vor fi prezentate într-o interfață comună, ușor de folosit, care va permite navigarea prin click pe orice cuvânt, inclusiv din informațiile prezentate, nu doar din cuvintele introduse de utilizator.
Și în acest moment totul se clarifică: identificați studioul lingvistic al companiei Softwin : http://semantiq.ro/
Deci iată, Florin Talpeș nu doarme!
Inutil să mai insistăm. Cerințele identice sunt nenumărate. Vă dați seama că cei care au întocmit caietul de sarcini nu dau  doi bani pe Inspectorii Generali care vor da mult „cu subsemnatul”. Nici nu se mai chinuie să schimbe textele. Că doar cum spunea și președintele Băsescu: nu poți să pui lângă fiecare funcționar câte un polițist sau un procuror. Doar nu i-or prinde pe toți!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.