Controversatul manager al Spitalului Găești a comis-o din nou. După ce timp de mai multe luni Belușică a tot cercetat-o disciplinar (Detalii AICI) pe incomoda doctoriță chirurg Anca Stamate care avertizase în interes public despre ilegalitățile comise de șeful spitalului, deși este interzisă răzbunarea pe avertizori, managerul și-a văzut visul cu ochii: a concediat-o disciplinar pe Anca Stamate. Acum Belușică poate face și 12 gărzi lunare pe lângă cele 8 ore lucrate zilnic în funcția de manager și cele 3,5 ore pe zi din contractul de medic primar chirurg cu jumătate de normă pe care l-a încheiat cu Spitalul Găești. Cum o gardă are 18 ore rezultă că în luna octombrie, Belușică lucrează 21 ore și 18 minute pe zi.
L-am întrebat telefonic pe managerul Spitalului Găești cum reușește să lucreze fără să suprapună programele de lucru, așa cum prevăd articolul 35 din Codul Muncii și articolul 178 din Legea 95/2006 dar a refuzat să ne răspundă.
Decizia de concediere semnată de Belușică încalcă legea de 3 ori
Deși Belușică a denigrat-o în presa locală pe Anca Stamate că ar fi comis mai multe greșeli diferite, în decizia de concediere disciplinară nr.189/16.10.102023 (sic!), managerul Spitalului Găești vorbește doar de „întârzierea nejustificată la programul de lucru”. Pentru presa locală însă, Belușică a făcut declarații care ar corespunde desfacerii contractului de muncă cu altă literă decât cea indicată în decizie, ceea ce arată că managerul a realizat de fapt o concediere disciplinară de formă, doar ca să scape de avertizoare.
Ce spune legea
Codul Muncii prevede la articolul 252 aliniatul (2) că „sub sancțiunea nulității absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile”
Ce scrie Belușică în decizia de concediere:
Litera a) Deși era obligat să descrie fapta care constituie abaterea disciplinară, Belușică a scris doar „doamna dr. Stamate Alexandra Anca – medic primar chirurgie generală, deși a fost sancționată anterior, continuă să nu respecte programul de lucru”.
Așa cum a stabilit deja jurisprudența instanțelor românești pentru litera a) a articolului 252, „descrierea faptei săvârșite este un element esențial în funcție de care instanța poate aprecia dacă fapta reținută constituie sau nu abatere disciplinară în sensul dispozițiilor art. 247 alin.2 Codul Muncii și, in funcție de împrejurările concrete in care fapta a fost săvârșită, de gradul de vinovăție a salariatului, de consecințele abaterii disciplinare – ce trebuie să rezulte din descrierea faptei – instanța să poată stabili dacă angajatorul a respectat criteriile obligatorii de individualizare a sancțiunii disciplinare prevăzute de art. 250 din Codul Muncii.
Data săvârșirii faptei constituie de asemenea un element esențial ce trebuie precizat în cuprinsul descrierii faptei întrucât în raport de această dată instanța poate verifica dacă angajatorul a respectat dispozițiile art. 252 alin.1 Codul Muncii cu privire la termenul de prescripție a răspunderii disciplinare a salariatului.”
Cu toate astea, în decizia emisă de Belușică, datele la care dr. Stamate ar fi întârziat la programul de lucru nu sunt consemnate.
Litera b) Belușică nu consemnează numărul articolului din Regulamentul Intern care a fost încălcat deși jurisprudența instanțelor române a stabilit că e obligatorie „precizarea articolului, alineatului, literei dispozițiilor (legale, regulamentare, din contractul colectiv de muncă) nesocotite de angajat.”
Orbit de lăcomie și de ură, Belușică nu mai discerne
Litera c) Așa cum reiese din decizia de concediere prezentată mai sus, Anca Stamate s-a apărat în fața comisiei de disciplină. Cum decizia luată a fost una de concediere, este de la sine înțeles, că apărările doctoriței au fost înlăturate de membrii comisiei. Prin urmare, așa cum prevede punctul c) din articolul 252, Belușică era obligat să enumere motivele pentru care apărările au fost înlăturate.
Însă managerul Spitalului Găești nu doar că nu enumeră considerentele de înlăturare, ci scrie negru pe alb că apărările Ancăi Stamate NU au fost înlăturate. Adică au fost acceptate. Și atunci de ce a mai fost concediat chirurgul? Ca să poată să-și ia Belușică, pe lângă pensia de la MAI, salarii ca și cum ar lucra 21 de ore și 18 minute în fiecare zi?
Sunt spitale care sunt luate pe persoana fizica de catre manageri.Asta e un exemplu,altul vi-l dau eu,dar e in capitala,mare institut.A fost luat pe persoana fizica de un manager care a fost condamnat pentru furt(doar 350.000 euro de la CNAS).Nu are nicio treaba cu sistemul sanitar sau cu managementul,doar persoana ei.Umileste,haituieste medicii in spital.Tipa la ei,le cere numai tampenii,daca nu are habar de fenomenul medical.Cine nu se supune hotararilor aberante ,ori isi da demisia(ca tot,dar tot personalul nemedical) ori este bagat in malaxorul comisiilor de etica,disciplina si dat afara.A fost cineva care a plecat chiar inainte sa fie dat afara,acum urmeaza doi medici care nu mai suporta.Vina lor.Stiu ca mai urmeaza si altii.A distrus ditamai institutul.Probabil sa-l ia cineva din privat.Si toate aste cu stiinta si obladuirea M.S. care stie toate ispravile acestui manager.