Home Dezvăluiri Burnei se prezenta ca membru titular al unei Academii Europene care e...

Burnei se prezenta ca membru titular al unei Academii Europene care e de fapt un simplu ONG

DISTRIBUIŢI

Dosarul penal al profesorului universitar Burnei nu este unul obișnuit, de corupție, ci medicul este prezentat de procurori ca un escroc ordinar. În mod surprinzător, procurorii contrazic în scris diagnosticele medicale sofisticate precum și abordările chirurgicale ale unui specialist în chirurgie ortopedică cu o vechime de 31 de ani. Burnei e doctor în medicină din 2002 cu tema „Utilizarea fixatoarelor externe în ortopedia pediatrică” adică exact una din gravele acuzații de malpraxis pe care primul articol de pe Casa Jurnalistului i-o aducea. Este totuși greu de crezut că după un doctorat în utilizarea fixatorului la copii, Burnei să nu știe cum se folosește aparatul, exceptând situația în care, ca și în cazul lui Secureanu, acesta și-a obținut titlurile cu bani sau suferă de o boală psihiatrică gravă. Studiind CV-ul profesorului Burnei, ahtiat după prezentarea succeselor sale de presa românească, am observat că acesta nu se bucură de vreo recunoaștere internațională cu excepția calității de „membru titular al Academiei Central Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere” din 2011. Folosind în CV noțiunea de membru titular, superioară celei de „membru corespondent”, Burnei ne-a făcut pe toți să credem că e vorba despre o academie autentică, o înaltă instituție culturală care reunește pe cei mai de seamă savanți și artiști. Imediat am căutat să vedem ce alte somități ale medicinei românești au mai devenit membri ai acestei academii dar surpriză: această Academie este doar un ONG cu sediul într-o anexă a Universității Sorbona. Pe site-urile românești apar mai multe referiri, majoritatea de la universitățile particulare Dimitrie Cantemir și Hiperion, la membri români ai acestei Academii, în principal politicieni: Dumitru Mazilu sau Iosif Gavril Chiuzbaian, precum și la sesiunile științifice ale acestei „prestigioase” academii ținute la Suceava sau la Chișinău, unde întotdeauna se precizează: „sediul social: Université de Paris – Sorbonne” desigur ca să dea greutate asociației, aici, în România. Doar că pe câteva site-uri franceze această „academie”, A.C.E.S.L.A., fără pagină de internet proprie, apare ca o simplă asociație iar pe site-urile europene nu există nicio referință la ea. Președintele asociației este un profesor universitar de la Sorbona de geopolitică africană care nu-și trece această funcție în CV. Menționăm că această asociație este diferită de asociația afiliată la UNESCO, Académie européenne des sciences, des arts et des lettres, cu site propriu www.europeanacademysciencesartsandletters.com.
Procurorii îl prezintă pe Burnei acționând ca un escroc. Surse judiciare ne-au declarat că procurorii au consultat chirurgi ortopezi care au analizat cazurile operate de Burnei precum și experți ai unor firme producătoare de proteze și dispozitive omologate internațional și astfel au conturat acuzațiile:
„Pentru a-i determina pe părinţii pacienţilor să-i dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale Burnei Gheorghe îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nici o intervenţie chirurgicală. Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt să inducă părinţilor ideea că pentru aceste ”beneficii” trebuie îi ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge să urmeze calea aleasă de el, inculpatul le prezintă părinţilor o altă situaţie decât cea reală cu privire la sănătatea copiilor lor, situaţie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale”, se arată în referatul de arestare. „Numeroase operaţii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente. Inculpatul efectuează de multe ori intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală. Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului, implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. În cazul altor copii ai căror părinţi nu realizează că, de fapt, copilul a fost supus unui experiment eşuat, inculpatul continuă să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continuă experimentele. Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi”, mai susţin procurorii.

Procurorii susţin că medicul Gheorghe Burnei îi convingea pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor şi le impunea să le cumpere, pe cheltuiala lor, de la o firmă apropiată lui, „amenintându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează”. Asta în condiţiile în care acele dispozitive ar fi putut fi obţinute gratuit de spital. Astfel, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Gheorghe Burnei a obţinut beneficii de la patronul respectivei firme: „din înscrisurile descoperite la sediul SC A SRL (facturi etc.) coroborate cu aspecte din declaraţia lui G.M rezultă că acesta din urmă i-a plătit inculpatului şi membrilor familiei sale mai multe deplasări în străinătate în vacanţă sau pentru participarea la congrese”, se notează la dosar.

O altă categorie de proteze şi dispozitive medicale pe care ar fi folosit-o medicul, potrivit procurorilor, ar fi cea formată din aparatură confecţionată artizanal pentru el.

„Acestea sunt confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nici o legătură oficială (contract) între Spitalul Marie Curie şi acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate şi nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii. În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale
efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, explică parchetul.

Credem că abordarea „Burnei era înger sau demon” este eronată, analiza care ar trebui făcută fiind dacă Burnei era sau nu un om de știință autentic sau era doar un fraudulos pe toată linia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.