Incompetența crasă a angajaților Ministerului Sănătății lovește și în timpul pandemiei. Luni, 6 iulie, a fost organizat examenul de primariat pentru aproape 2000 de medici specialiști.
Conform publicației de examen de pe site-ul Ministerului Sănătății, disponibilă AICI, arondarea candidaților pe specialități și centre universitare a fost afișată la data de 18 iunie 2020 pe site-ul ministerului, urmând ca locul și ora de prezentare la examen să fie afișate la data de 01 iulie 2020 tot pe site-ul ministerului.
Verificând postările indicate în publicația de examen, aflăm că în data de 18 iunie, la Centrul Universitar Craiova au fost arondați 18 medici specialiști ATI ce urmau a susține examenul de primariat în Bănie.
Oamenii s-au pregătit, și-au schimbat ture și gărzi pentru ca să poată fi liberi, luni, 6 iulie, câteva ore pentru a susține examenul.
Pe 1 iulie, însă, Ministerul Sănătății se răzgândește și afișează pentru toți 18 ca loc al examenului, Centrul Universitar București, situat la 250 de km distanță și cca 4 ore de mers, ținând cont de traficul infernal din București, dimineața, dinspre Drumul Taberei-Militari spre centru.
Plecarea celor 18 medici specialiști din Oltenia spre București în același timp ar fi închis efectiv, în plină pandemie, secțiile de ATI din spitalele unde aceștia activează. Așa că cei 18 specialiști ATI au decis să nu-și părăsească pacienții, sacrificându-și carierele și desigur și majorarea aferentă salariilor și nu s-au mai prezentat la examen.
Motivul pentru care brusc Ministerul Sănătății a decis să anuleze examenul din Craiova și să oblige candidații din zonă să vină la București nu poate fi nicidecum cel că numărul de 18 ar fi fost prea mic de vreme ce pentru alte specialități s-au organizat comisii și pentru un singur candidat.
Am cerut Biroului de Presă al Ministerului Sănătății să ne explice de ce s-a luat decizia anulării comisiei de la Craiova dar până la ora publicării acestui articol, Oana Grigore, șefa acestui birou, nu a răspuns solicitării noastre. Ca de altfel nici altora mai vechi.
Și uite-așa, cu examenul ăsta, mai întoarcem o filă a nesimțirii funcționarilor români din cauza cărora zeci de mii de medici au părăsit România. Iar „specialiștii ATI au plecat cu miile, fiind singura specialitate în care examenul se dă odată cu colegii din UE, după bibliogafie comună, actualizată. De ce ar rămâne acești proaspăt specialisti intr-o țară care îi blamează deși nu au condiții ca in UE si sunt siliți să muncească până la epuizare, mii si mii de gărzi? Aduceți ventilatoare și unități mobile de TI în apropierea spitalelor ce au anesteziști și asistente de TI? Puteți să le aduceți, personalul este oricum epuizat și in număr prea mic. Lipsa atât de mare de specialiști, creată in decenii, nu poate fi acoperită in câteva luni.” după cum explica în urmă cu o săptămână medicul primar ATI de la Spitalul Colentina, Laura Zarafin.
Iar acum și pe acești puțini și epuizați ATI-ști îi batjocorim.