Noi manevre de eludare a legii la Administrația Națională Apele Române sunt relevate de angajații instituției indignați de ceea ce văd în jurul lor. Ca avertizor de integritate, legea 571/2004 permite oricărui funcționar al statului să se adreseze presei când sesizează încălcări ale legii, fiind protejat de orice prigoană ulterioară din partea șefilor săi. Așa că, să vedem ce informații am aflat: pe data de 20 martie 2017, contractul de director interimar al ABA Mureș al lui Ioan Blaga a încetat. La începutul anului 2017 relatam despre jocurile politice din interiorul ANAR unde postul de director de admnistrație bazinală Mureș era scos la concurs ca vacant deși era ocupat și nu exista indispensabila decizie în acest sens a Consiliului de Conducere al Apelor Române. Concursul era pregătit pentru Cristian Bratanovici, vicepreședintele PSD Mureș. Ulterior articolelor noastre, concursul pentru postul de director ABA Mureș a fost mai întâi suspendat „în vederea efectuării unei analize asupra erorilor sesizate în cadrul „ANUNȚULUI privind organizarea concursului” iar după două zile concursul a fost anulat.
Bratanovici este nimeni altul decât cel care folosise în campania electorală mașina instituției în interesul PSD ca să economisească 15-20 de lei pentru un taxi și care îl mințise apoi pe directorul general Bărbieru că a achitat factura de transport, după cum ne-a comunicat în scris chiar șeful ANAR iar noi am relatat în articolul Director de SGA minte de îngheață Apele Române. Pentru PSD.
Pentru „folosirea unei autoutilitare din dotarea” instituției în interesul PSD, directorul ABA Mureș a dispus instituirea unei comisii disciplinare și cercetarea acestuia și a încă doi subalterni de la SGA Mureș. Bratanovici s-a îmbolnavit succesiv, neputându-se prezenta pentru a fi audiat la Comisia de disciplină. Boala sa a durat până pe 20 martie când acesta a sperat că va fi numit interimar în locul lui Blaga, însă Bărbieru a încercat să împace și PSD-ul care e la putere și UDMR-ul matern și a decis delegarea ca interimar pentru 90 de zile a inginerului Cristian Constantin Stoian de la SGA Mureș. Ghinionul lui Bărbieru și prostia juriștilor pe care i-a consultat la semnarea deciziei au făcut ca Stoian să fie chiar unul din subalternii lui Bratanovici cercetat disciplinar pentru aprobarea ilegală a folosirii de către acesta a dubiței MS-43-DAM.
Și de aici începe sarabanda problemelor generate de meschinăria lui Bratanovici care nu a vrut să cheltuiască 15-20 de lei pe un taxi pentru PSD și a preferat să folosească ilegal dubița și șoferul, a treia persoană cercetată disciplinar.
Astăzi, 28 martie, cei trei, Bratanovici, Stoian și șoferul trebuiau să se prezinte în fața comisiei de disciplină constituite la ABA Mureș. Desigur că Stoian chiar dacă ar vrea nu ar putea să anuleze decizia de cerctare disciplinară pentru că ar fi un veritabil conflict de interese penal și mai bine e să fii concediat decât încarcerat. Așa că Relu Adam, eminența cenușie din ANAR și șeful direcției de Resurse Umane din instituție a preluat problema promițând să o rezolve. Ieri, cu o zi înainte de ședința de audiere, membrii comisiei au fost anunțați că nu se mai ține astăzi ședința pentru că având în vedere că Stoian e noul director, acțiunea disciplinară se va desfășura la sediul ANAR, la București și comisia locală se suspendă sau anulează, nu erau încă siguri.
Desigur că acest lucru este ilegal deoarece angajatorul celor trei este ABA Mureș și nu ANAR și prin urmare nu există nicio posibilitate legală ca respectiva comisie să se desfășoare la ANAR, după cum ne-a explicat un avocat specializat pe dreptul muncii.
Așa că am transmis trei întrebări la ANAR, ieri după-masă:
1. Mâine urma să aibă loc audierea dlor Bratanovici și Stoian la Comisia de disciplină constituită prin decizia Directorului ABA Mureș. Este adevărat că activitatea acestei comisii s-a suspendat/ anulat?
2. Dacă da, decizia de suspendare/anulare a fost semnată de noul director interimar al ABA Mureș care e și cercetat disciplinar în cauză?
3. Dacă decizia de suspendare/anulare a fost semnată de altcineva care este baza legală a deciziei și cine este persoana care a semnat decizia?
Astăzi, comisia de disciplină nu s-a întrunit iar membrii ei au fost iarăși contactați de la București cerându-li-se să ceară ei mutarea comisiei disciplinare la București. Până la închiderea ediției noastre de astăzi, ANAR nu a răspuns întrebărilor noastre și se pare că membrilor comisiei de disciplină le e frică să semneze orice ar putea fi considerată o ilegalitate. Avocatul consultat de Curentul ne-a explicat că perioada de suspendare a activității comisiei întrerupe cursul prescripției răspunderii disciplinare. Situația juridică pare una fără nicio ieșire legală. Urmărim cu atenție răspunsurile ANAR și evoluția evenimentelor. Cine știe, poate Relu Adam și Mihaela Gherghe găsesc ei o soluție legală sau un prost care să semneze ceva ilegal. Și toată această mobilizare de forțe doar pentru că un cărpănos ca Bratanovici pentru a economisi 15-20 de lei a încălcat legea. Cam ăsta-i nivelul de onorabilitate a unui vicepreședinte PSD de județ.
UPDATE: Directorul General al ANAR încearcă disperat să facă pe placul PSD