Astăzi, Asociația Ad Astra, cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi diaspora, a protestat față de scăderea continuă a bugetelor pentru cercetare alocate de Guvernul României, în fiecare an cercetătorii primind tot mai puțini bani, asociația considerând că, „prin politica dezastruoasă privind cercetarea, guvernul și-a probat incompetența în acest domeniu. Continuarea acestei politici periclitează nu doar munca cercetătorilor români, ci viitorul întregii țări”. Așa că am răsfoit și noi investițiile în cercetare. Un nume și o sumă ne-au atras atenția: Insoft, este o firmă ce a apărut de nicăieri și a câștigat fără licitație 13 milioane de EURO în cercetare. Firma a crescut într-o zi, cât unii într-un an și cât alții nici într-o viață. De acord, nu suntem toți egali. Dar să vedem cu ce e mai egal Directorul General al firmei INSOFT decât ceilalți. În imagine îl aveți pe Directorul General Insoft, Cristian Aciubotăriței despre care se spune că ar fi lucrat în SRI. Surprinzător, grad mic, mic, mic de tot. Surse bine informate ne-au declarat că a fost dat afară de acolo. Fără studii în informatică, fără studii de management doar cu dreptul la o „particulară” deci în domeniul cercetării, asta înseamnă aproape fără nici un fel de studii.
Înființată în anul 2008 și cu obiectul principal de activitate „Consultanță pentru afaceri și management”, anul trecut firma Insoft câștiga o investiție de stat , evident fără licitație, de 13 milioane de euro și demarează proiectul CREVIS, „unul din principalele proiecte de Cercetare & Dezvoltare derulate în regiune” după cum îl descrie chiar INSOFT. Serios? Pentru o firmă necunoscută, o finanțare surprinzător de spectaculoasă pentru un centru de excelență din România, pentru monitorizarea de la distanță, instruirea specialiștilor în domeniu, simularea și monitorizarea infrastructurilor critice. Investiția include construirea unui centru de simulare ( adica o clădire!), training și conferințe dotate cu un cub complet de realitate virtuală cu imersie. Foarte util? Oare? Și extrem de multă cercetare.
În data de 26 noiembrie 2014 Insoft anunță începerea construcției centrului de cercetare-dezvoltare pentru realitatea virtuală aplicată infrastructurilor critice, ceea ce ne-a făcut să ne gândim dacă Insoft este firma de construcții sau de IT. Pe site-ul proiectului aflăm : “Insoft Development & consulting , cu sediul social în strada Matei Basarab, nr.106, bloc 73, etaj 1, ap. 4 bis, sector 3 , București, România derulează începând cu data de 09.04.2014 proiectul de investiții “Centru de cercetare-dezvoltare pentru realitatea virtuală aplicată infrastructurilor critice” din cadrul polului de competitivitate “Pol de competitivitate pentru creșterea productivității economice prin folosirea inovativă a realității virtuale, în scopul furnizării de servicii pentru infrastructure critice – CREVIS”. Aflăm că proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare regional, în baza contractului de finanțare nr. P019001/1778/09.04.2014., încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management a Programului Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice “.
Valoarea totala a proiectului este de 34.363.785,87 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 23.059.492 lei cu 19.831.163 lei din FEDR și 3.288.328 lei din bugetul de stat. Deci, un cadou pentru insoft de 6,5 milioane euro. Net. Investiție tot în cercetare.
În data de 9 decembrie 2014, conform propriului site www.crevis.ro , se anunta lansarea website-ului dedicat Polului de Competitivitate CREVIS. Programul este finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial “ creșterea Competitivității economice”, proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională deci de la Ministrul Dezvoltării Regionale.
Ce mai aflăm: că prin intermediul site-ului se va asigura promovarea polului și creșterea vizibilității activităților derulate, a produselor și serviciilor dezvoltate, cu scopul creării de noi legături de afaceri sau în mediul academic. Ce ați înțeles dvs, cititorii, asta am înțeles și noi.
Polul de competitivitate CREVIS este compus din 7 proiecte implementate de 13 parteneri: 11 IMM-uri și 2 universități: Universitatea Politehnică București condusă de fostul turnător la Securitate, actual PSD-ist, Mihnea Costoiu și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești al cărei rector a fost numit de PSDistul Liviu Pop în CNATDCU, organism ce l-a salvat pe Victor Ponta în problema plagiatului.
Mai aflăm că “ Polul de competitivitate CREVIS urmărește creșterea productivității economice în sectorul infrastructurilor critice și al serviciilor adiacente acestora, prin realizarea unui centru de cercetare-dezvoltare, care urmează să folosească tehnici innovative de realitate virtuală și augmentată, împreună cu tehnici de monitorizare pentru asigurarea securității obiectivelor isolate din infrastructurile critice din România, a mentenanței acestora și a instruirii personalului destinat deservirii operaționale și intervenției asupra acestor obiective.
Cine sunt partenerii de excelență: Insoft development & consulting, Aptus Software, Asesoft Technologies, Sunsmart Integrare IT, 360 Revolution, Asesoft International, Avitech CO, Universitatea Politehnică București, ELCOS Proiect, 2K TELECOM, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, WING computer Group. Și așa cum se menționează pe site: organizații importante contribuie la crearea de produse innovative bazate pe utilizarea realității virtuale augmentate și a altor tehnologii de ultimă generație.
Și în mod incredibil, toți coordonați de necunoscuții Insoft. Deoarece Insoft face managementul integrat al polului CREVIS.
Ramâne întrebarea noastră: deci cine este Insoft?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane